Dikili, sakin bir tatil için alternatif

5 Temmuz 2015 · Zehra Arslan

Belki bazıları çok iyi biliyordur; belki de bazıları adını ilk defa duyacaktır. Dikili Ege’de İzmir’e bağlı sakin sayılabilecek bir ilçe ve aynı zamanda tatil mekanı. Buraya gelenler genelde orada yazlık sahibi olan kişiler veya yerli turistler. Yabancı turist neredeyse hiç yok. Varsa da yerli turistin içinde kaybolup gidiyorlar. Bunun sebebi de yeterince büyük otelin olmaması.

Dikili’ye nasıl gidilir?

İstanbul üzerinden gelecekseniz Çanakkale tarafından kendi aracınız ile gelebilirsiniz. Otobüs ile gelecekseniz önce İzmir’e oradan da dolmuşlarla Dikili’ye ulaşmanız mümkün. İzmir tarafından gelmeniz daha kolay, yazdığım gibi İzmir‘den dolmuşlar işliyor. Kendi aracınız ile İzmir tarafından gelirseniz Çandarlı – Dikili arasında iki yol var. Sahil tarafındaki yol biraz bozuk diğer taraftan gelmenizi tavsiye ederim.

Dikili.azgezmis.com

Dikili Plajları

Deniz tertemiz ve yan yana bir çok plaj var. Plajı mavi bayrak almaya hak kazanmış. Bu nedenle plajın birinin adı mavi bayrak plajı olarak anılıyor. Plajın bir kısmı belediyeye ait bir kısmı da özel işletme. Şemsiye istemezseniz giriş ücreti alınmıyor. 2015 yılı şemsiye ve iki şezlong fiyatı ise 10 TL. Plajların hepsinde duş, tuvalet ve yemek yeme imkanınız var. Çok gürültülü müzikler yok, popüler tatil yerleri gibi değil. Kafa dinlemek isteyenlerin gideceği bir yer. Dikili’nin biraz dışında Ayazma, Fame ve Kayra plajları da rağbet gören güzel plajlardan. Plajlara giderken zeytin ağaçlarının arasından toprak yollardan geçerek gidiliyor.

Dikili.azgezmis.com

Dikili’de gezilecek yerler

Her şey sadece denizden ibaret değil. Dikili’nin arka sokakları keşfedilmeyi bekliyor. Denize paralel giden sokaklara girip kız lisesini sorarsanız Rumlar’dan kalma evlerini görebilirsiniz. Şu anda bu evlerde mübadele ile Yunanistan’dan gelenler Türkler oturuyor. Eskiden bu mahalleye Zenginler Mahallesi deniyormuş. Oturanların hali vakti yerindeymiş. Ancak zamanla bu kişiler taşınmışlar ve evlerin bir kısmı bakımsız kalmış. Bazen evlerin eski sahipleri Yunanistan’dan gelip bu evleri bulup anılarını tazeliyormuş. Mahallenin bir de kilisesi varmış. Ancak bir belediye başkanı maalesef kiliseyi yıktırmış. Şimdi sadece temel taşları gözüküyor ve arazisi bakımsız bir halde duruyor.

Akşamları hava kararınca mutlaka sahile çıkıp yürüyüş yapın. Akşam olduğunda Dikili sahili oldukça kalabalık ve canlı oluyor. Bir yanda çay bahçeleri, bir yanda hediyelik eşya satan standlar ve sahilin bir bölümünde de canlı müzik vardı. Gündüz plaj olan bölge akşam olduğunda kafeteryaya dönüşmüş ve kumların üzerine masalar atılmış herkes çayını kahvesini içip müzik dinliyor.

Limandan her gün saat 11:00 da kalkan ve 18:30 da dönüş yapan tekneler var. Bunlar adaları ve koyları dolaşarak size güzel bir gün yaşatıyorlar. Rotasında Killik Koyu, Akvaryum Koyu, Kalem Adası, Ilıca Koyu gibi gibi yerler var. Tekne turlarına genellikle yemek (ızgara balık) dahil oluyor ve kişi başı ücretleri yaklaşık 40 TL civarı.

Dikili.azgezmis.com

Merkeze 16 km mesafede olan Nebiler’de Aşıklar Şelalesi‘ne yarım günlük bir gezi yapabilirisiniz. Burada merdivenlerle ulaşabileceğiniz küçük bir şelale olduğu gibi yarım saat yürüyerek ulaşabileceğiniz bir başka şelale daha var. Şelalenin girişinde yemek yiyebileceğiniz bir tesis mevcut. Aracınızla gidip park edebileceğiniz bir otopark da var.

Dikili’de ne yemeli?

Biz sahilde çubukta patates bulduk yedik. Çubuğa takılan patates özel bir makinada kesiliyor ve yağda kızartılıyor. Anında cips diyebiliriz. Elbette Egenin zeytinyağlılarını her yerde bulabilirsiniz. Yemek üzerine içmenizi önereceğim şey Dondurmalı Dikili Kahvesi. Ben çok beğendim. İçerken ağzınıza çikolata parçaları ve badem, fındık parçaları geliyor. Sahil tarafındaki plajlarda bu kahveyi deneyebilirsiniz.

Dikili.azgezmis.com

Akşamları Dikili sahilide dolaşırken Sübye adında ilginç bir içeceğe rastladık. Kavun çekirdeği özü, su, az miktar süt, az miktar şeker ve eser miktarda gülsuyu içeren bu karışım oldukça hoş ve ferahlatıcı. Siz de görürseniz 500 yıllık bu içeceği denemeden geçmeyin.

Dikili’de nerede kalınır?

Dikili kalacak yer bakımından çok fazla seçeneğe sahip. Otel veya pansiyon seçebileceğiniz gibi ev de kiralayabilirsiniz. 2015 yılında üç yıldızlı Perla Otelin fiyatı iki kişi akşam yemeği dahil 150 TL idi. Pansiyonlar ise iki kişi oda kahvaltı 70 TL’den başlayıp yukarı doğru gidiyor. Evler ise sezonluk kiralanıyor pazarlık gücünüze göre fiyatlar değişiyor; ama yine 2015 sezonu üç aylık kira bedeli 8.000 TL ile 10.000 TL arasında.

Dikili’ye ne zaman gidilir?

Sezonu Mayıs ayından, Eylül sonu hatta Ekim ortasına kadar olabilir. Ama deniz suyu erken mevsimde giderseniz yeterince yüksek olmayacaktır. Sadece Dikili değil etrafında da gezilecek bir çok tatil mekanı mevcut. Onları da daha sonraki yazılarımızda anlatacağız.

Dikili, sakin bir tatil için alternatif

Belki bazıları çok iyi biliyordur; belki de bazıları adını ilk defa duyacaktır. Dikili Ege’de İzmir’e bağlı…

azgezmis.com

Yorumlar

  • Çandarlı dikilide çok güzelsezonu kısa ama deniz çok guzelbahce çok temiz tavsiye ederım

  • Konaklama için güncel bir öneri yapabilir misiniz? Otel Kim yazılmış ancak öyle bir yer bulamadım.

    • Tam merkezde Perla Otel var,

  • Orada otururken benim vazgeçilmez yerim orasıydı.görünüşüne aldanmayın .keşke birdaha gidip oralara da yesem

  • Dikili de orta yolu sahilde otel kim var

    • Tavsiye ettiğinize göre, umarım temiz ve iyi bir yerdir.

  • Pansiyon fiyatları nedir arkadaşlar bilgi verebilir misiniz. Ağustos ayı için

    • Hakan Bey,
      geçen sene kişi başı 45 ile 50 Tl arasında oda bulmak mümkündü. Bu seneki fiyatları bilemiyorum.

  • Arkadaşlar 30 kilometre uzaktaki Bergama ya kadar gidecek olursanız orada Çiçeksever lokantası var (bergamaya girin sağa sola sapmadan istiklal meydanına kadar gidin) bir kuzu ızgara yiyin üzerine de tahinli kemal paşa hatta cuma gününü denk gelmişseniz kurufasulye öğlen 13 den önce gidin yalnız kuru fasulye sınırlı lezzeti görün derim acizane veya pala kebap salonu alkol alanlar pala kebap solonunda buz gibi birasını da yudumlayabilir

  • Dikili’de yenebilecek en iyi alternatif yemeklerden biride köftedir. meyhaneler sokağında köfteci gürsel’de köfte kesinlikle denenmelidir. ciğer başka bir alternatiftir ve çok lezzetlidir.. ha ayrıca yerken kesinlikle koyun sütünden ayran harika bir tercihtir

  • Dikili ile ilgili bilgilendirmeniz için teşekkür ederiz…

    • İşinize yaramasına sevindim, selamlar.

  • Bence Dikili’ye göre Çandarlı (çok az bilinen) daha sakin ve denizi çok temiz bir yer. Günü birlik kalmıştım. Keşfedilmemiş saklı bir köşe.

Yorumunuz?