Bodrum, Mazıköy

27 Kasım 2022 · Zehra Arslan

Bu yazıda Bodrum merkez yerine biraz Bodrum çevresinden bahsedeceğim. Bodrum’u ilk kez 1986 veya 1987 yıllarında görmüştüm. O ilk görüş bana çok güzel gelmişti. Sakin, kendi halinde, sade bir kasaba görünümünü hala koruyordu. Ancak o yıldan sonra her gidişimde biraz daha sevmez hale geldim. Günümüzde ise Bodrum merkezi çok fazla abartılı, her şeyin değerinin bir kaç katı olduğu ve daha fazla yozlaşmış bulduğumu söyleyebilirim. Tatil demek biraz sessizlik, sakinlik, belki akşamları dozunda biraz eğlenmek demek. Tabi bu tarif benim tatil anlayışım, herkese göre değişir. Ancak Bodrum’dan en çok soğuma nedenim barlarda, sokaklarda gördüğüm abartılı hareketler ve aşırı fiyatlar. Ayrıca bazı işletme sahiplerinin kaba tarzlarını da eklemeliyim.

Bodrum, Mazıköy, merkeze en uzak kalan yerlerden biri. Genelde Bodrum, yerleşim yerleri arasındaki mesafeler 15 veya 20 km civarındayken burası merkeze 50 km. Şimdilik hala gerçekten köy havasında bir yer. Köyde inekler, tavuklar dolaşıyor. Tarlalardan istediğiniz gibi meyve, sebze alıp yiyebiliyorsunuz.

Mazıköy’de Konaklama;

Köylülerin çoğu evlerinin yanlarına ek odalar veya apartlar yapmışlar ve bunları kiraya veriyorlar. 2022 yılındaki ev veya pansiyon fiyatları bir hayli değişkenlik gösteriyordu. Bir pansiyonun geceliği yemek hariç iki kişi için 500 TL iken, hemen karşısında yer alan kahvaltı ve akşam yemeği dahil bir başkası kişi başı 600 TL istiyordu. Evlere gelince biz kaldığımız evin ödemesini 2022 yılının sene başında yaptığımız için uygun bir fiyata kaldık. Evimiz gecelik 400 TL idi. Ancak denize 1 km’den daha fazla bir yola sahipti. Denize daha yakın bir başka evin fiyatı gecelik 800 TL olabiliyor. Fiyatlar 2022 yaz aylarına ait. Bu evlerde 4 kişi kalabilirsiniz. İçlerinde yemek yapabileceğiniz bir mutfak ve mutfak malzemesi vb. her şey mevcut. Evler genelde 1+1 oluyor, banyo ve mutfağa sahipler. Ancak çok lüks beklemeyin. Döşenme tarzları klasik, banyolarda bazen duşa kabin yok, ancak evler yine de bir kaç gün veya bir iki hafta konaklamanız için yeterli konfora sahip.

Bu tip konaklama isterseniz size Nazar Pansiyonu önerebilirim. Yeşillikler içinde 1+1 bir evde bahçe içinde kalıp sabahları köy yumurtanızı bahçeden alırsınız. İsterseniz yoğurtta yapıyorlar. Denize yaklaşık 250 metre mesafede. Nazar Apart: 0537 408 17 02 Necla Hanım.

Bir diğer pansiyon da yine denize 400 – 500 metre mesafede, biraz yokuş çıkmanız gerekiyor. Burası isimsiz ama güzel manzarası olan biraz tepeden denizi gören bir yer. Nurcan hanım işletiyor. 0542 658 5708. Bu ev de 1+1 ve bahçe içinde. Yemek pişirmek istemezseniz ev sahibi sizin için yemek de pişiriyor.

Biz denize uzak ama keyifli bir ev kiraladık. Limon bahçesinin içinde 1+1 bir ev. Denize gitmek için 15 dakika yürümeniz yada araçla geldiyseniz her gün arabanızı almanız lazım. Yukarıda da yazdığım gibi denize daha yakın bir çok başka seçenekte mevcut elbette. Evimiz keyifli dizayn edilmiş olsa da duşa kabin, tuvalet kağıdı ve havlu askısı olmaması gibi bazı eksiklikleri vardı. Bizim ev sahibimiz Ayşe hanım; 0549 343 2347

Bir başka seçenek de tam deniz kenarında, oldukça uygun fiyatlı ancak gelenlerinin profilinin genel olarak çok da iyi olduğunu söyleyemeyeceğim bir başka işletme var. Denize sıfır olduğu için çok yürümek istemeyenler için uygun olabilir. Bir gece pansiyonda son ses Ankara havası açılmış ve çiğ köfteler yapılıyordu. Ertesi sabah yine aynı tempo ile müzik ve işletme sahibinden hiç bir uyarı gelmedi. 84 yaşındaki annemizi denize yakın olduğu için burada konaklattık. Gitmek isterseniz buna hazırlıklı olarak gidersiniz. Burası pansiyon odalarından oluşuyor. Ancak ortak kullanacağınız bir mutfağı var. Size ait bir buzdolabı ve ortak kullanım mutfak malzemeleri yer alıyor. Hemen önünde kendine ait şezlongları var. Öztekin Pansiyon: 0530 310 4379 Birol Öztekin

Son bir konaklama seçeneği de küçük, altı tekerlekli evler (Tiny House). 2022 yılının yazında ilk defa Mazı sahiline 2 adet ahşap küçük ev koymuşlardı. Sabah uyandığınızda hemen denizin yanında olacağınız bir konumu var. İçi gayet güzel, konforlu, buzdolabı, mutfağı, balkonu, önünde bahçesi ve müthiş deniz manzarası var. Bu evler 2 katlı yatak odası üst katta, tavan arası size rahatsızlık vermezse tavsiye ederim. Küçük ev rezervasyon için telefon: 0542 804 6591

Genel olarak konaklama seçenekleri pansiyon ayarında veya yemeği kendinizin yapacağı ev kiralama şeklinde oluyor. Akşamları çıkıp yemek yiyeyim diyebileceğiniz bir veya iki yer bulabilirsiniz. “Tatilde lüks olmasa da olur” derseniz Mazı’yı seçebilirsiniz.

Nereden denize girilir;

Plaj kısmında ise her pansiyonun önünde kendine ait şezlonglar var. Bu şezlongları ücretsiz kullanabilmeniz için kafe ya da lokanta kısmından günlük harcama yapmanız isteniyor. O da bu sene için (2022) kişi başı 200 TL idi. Plajın en sonuna giderseniz burada Bodrum Belediyesine ait ücretsiz şezlong ve şemsiyeleri görürsünüz. Beyaz şezlongların üzerinde Bodrum Belediyesi yazıyor. Bu oldukça takdir ettiğim bir hizmet oldu.

Deniz taşlık ve bir kaç adım sonrası boyu geçebiliyor. Biz Mazı yangını sonrasında geldiğimiz için ne yazık ki denizin dibi kül ile kaplıydı. Çam ormanlarından geriye siyah gövdeler kalmış durumda. Bir süre sonra bu durum değişmeye başlayacaktır elbet. Köyün yanmamış nadir yerlerine bakınca eski halinin çam ormanları içinde çok keyifli, çok yeşil bir yer olduğu belli.

Mazıköy 4 farklı koya sahip. Bir koyda dalga varsa yan koya gidebilirsiniz. Koylardan birine yürüyerek diğerlerine arabayla gitmeniz gerek. Hurma koyu, Ilgın koyu, Kargı koyu ve Çökertme. Biz denize Hurma koyundan girdik ve burada konakladık. Diğer koylara farklı günlerde gidip baktık. En temiz bulduğumuz Hurma koyu oldu. Çökertme ise sahil kesiminde daha çok lokantanın yer aldığı, deniz üzerinde bile yemek yiyebileceğiniz yerlere sahip bir koy. Diğer koylara göre daha turistik. Fiyatlar biraz daha yüksek elbette. Sevimli bir kaç hediyelik eşya dükkanı göreceğiniz bir koy. Çökertmeyi sevdiğimi söyleyebilirim ancak tüm sahil lokanta ve kafeteryalar tarafından parsellenmiş. Her ne kadar sahiller bize ait olsa da sandalyenizi koyup oturduğunuzda bu durum size psikolojik olarak bir sıkışıklık hissi ve biraz işletme tarafından rahatsızlık verebilir. Aşağıda Çökertme koyundan bir fotoğraf göreceksiniz.

Mazıköy’ün ilk yerleşimi dağlık bölgede olduğu için cami ve köy meydanı Yukarı Mazı denilen yerde. Aşağı Mazı’da ise yerleşim sonradan olduğu için bir köy meydanı veya yürüyüş yapacağınız keyifli bir alan yok. Aslında sonradan inşa edilen aşağı Mazı’nın yolu bile yok diyebiliriz. Denize açılan beton bir dere yatağı var. Yazın bu yoldan arabalar geçiyor, ancak kış aylarında bu dere yatağından akarsu denize dökülüyor. Köy olduğu için şimdilik disko ve bar yok. Şahane bir sessizlik hakim. Hediyelik eşya dükkanı ve çarşı da yok. Gelirken böyle beklentileriniz olmasın. Mazıköy’de bankamatik yok. Köylüden alışveriş yaparken nakit ödemeniz gerekecek. Bunun için para çekebileceğiniz son nokta köye gelirken son yerleşim olan Mumcular. Orada büyük zincir marketler de mevcut. Köyün içinde ise sadece bir kaç bakkal var. Bu bakkallarda kredi kartı geçiyor ancak fiyatlar yüksek. En yakın mesafe araç ile yarım saat olunca fiyatlar biraz yükseliyor.

Mazıköy’de kendinizi Bodrum’da hissetmeyeceksiniz. Yani o çok ışıltılı, plaj yerine beach dedikleri pahalı, müzikli, gürültülü, ortamlar henüz buraya gelmemiş. Değişmeden gidin görün.

Fotoğraflar

Bodrum, Mazıköy

Bu yazıda Bodrum merkez yerine biraz Bodrum çevresinden bahsedeceğim. Bodrum’u ilk kez 1986 veya 1987 yıllarında…

azgezmis.com

Yorumunuz?