Dünya harikası bir antik kent ve çevresi daha fazla geç kalınmadan görülmeli gördüğüm kadarı ile size biraz anlatayım. Beni en çok hayal kırıklığına uğratan Pamukkale Travertenleri ile başlayacağım. Artık travertenlerde eskisi gibi su yok. Ayda sadece bir kaç gün su veriliyormuş. Yönetim öyle karmaşık ki ortada yetkili yok. Sorduğunuz sorulara görevliler biz bilmiyoruz cevabını veriyor. Artık pek bir şey kalmayan travertenlere girerken 25 TL almaları ve hatta arabanızdan da ekstra 5 TL (aracın hacmine göre bu ücret artıyor. Fiyatlar 2015 yılına aittir.) otopark ücreti almaları çok ayıp.
Bunlarla bitmiyor tabiki içeri girdiniz, artık küçük bir su dışarıda 50 kuruş ise içeride 2 TL. Tüm bu fiyatlar 2015 Haziran ayına aittir. Biz gittiğimizde travertenin küçük bir bölümüne su verilmişti. Bu bölüme her gün sabah 09:00 ile 17:00 arasında su veriliyormuş. Sanırım en az 200 kişi böcek gibi bu küçücük alanın başına toplanmıştı. Bu durum fotoğraf çekmeyi imkansız hale getiriyor. Gün batımında fotoğraf çekme planı yapmıştık; ama bizi durduran iki şey oldu ilki suyun olmaması, ikincisi ise orada olduğumuz süre içinde her akşam yağmur yağması ve güneşin görünmemesiydi.
Pamukkale’ye ilk defa 1998 yılında gelmiştim ve çok daha güzeldi. Travertenlerin hepsinin içinde sular vardı. İnsanlar üzerinde dolaşabiliyorlardı. Her köşebaşına para kesen turnikeler kurulmamıştı. Elbette turizmden para kazanalım; ama bu alınan giriş ücretleri oldukça fazla ve herkesi müze kart almaya zorluyor. O da yetmiyor, girişleriniz limitli oluyor. Bundan 25 yıl önce her yere parasız girerken şimdi ne koparırsak alalım olmuş. Ortası bulunamamış bu işin.
Travertenler nasıl oluşuyor kısaca bahsetmek gerekirse; dört farklı termal kaynaktan ve 36 derecede çıkan su yüksek oranda kalsiyum hidrokarbonat içeriyor. Bu su havadaki oksijen ile temas ettiğinde kalsiyum karbonat çökeliyor. İşte bu çökelme travertenlerin oluşum sebebi. Sıcacık şifalı suyun içinde yürümeyi deneyin çok keyif alacaksınız ve ayaklarınızı dinlenmiş hissedeceksiniz. Travertenleri gezmek için bana sorarsanız en ideal saatler akşam üstü. Sabah ışık fotoğraf için ters oluyor. Ancak Hierapolis şehrinin gezileceğini düşünürsek buraya giriş saatiniz 11:00 veya 12:00 olabilir. Önce antik kenti gezip akşam üzeri sular kapanmadan limitli su ile bir parça Pamukkale fotoğrafı çekebilirsiniz.
Hierapolis yani Türkçe kelime karşılığı ile “Kutsal Şehir”. Bu antik kentin önem arz etmesinin bir sebebi İsa’nın havarilerinden olan Aziz Filippus’un burada öldürülmüş olması. Bu olay M.S. 80 yılında gerçekleşmiş. Kent bu yüzden bir Hıristiyanlık merkezi olarak da ayrı bir önem taşıyor. Aziz Filippus’un öldürüldüğü yere sekizgen büyük bir kilise inşa edilmiş. Bugün göremediğimiz kilisenin kubbesi ahşaptan yapılmış. Binanın iç kısmında ise yapının inşa ediliş stilinden ötürü ortaya çıkan sekiz rakamı ile sonsuzluğa gönderme yapılmış. Kent Helen, Bizans ve Anadolu Selçuklu yönetiminde kalmış. Üst üste yerleşimin bazı izlerini görmek mümkün. Büyük bir deprem geçirmiş ve hayli tahribat almış. Antik kentin tamamını görmek isterseniz neredeyse tam bir gün sürebilir. Kent 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiş. Antik kentte en göz alıcı yapı antik tiyatro. Tiyatro oldukça iyi bir durumda ve muhteşem bir manzaraya sahip. Tiyatronun sütunları ve heykelleri büyük oranda ayakta duruyor. Bazı heykelleri de antik kentin içinde yer alan müzede görebilirsiniz.
Hierapolis’te bir başka güzel nokta da antik havuz. Oldukça büyük bir doğal havuzun içinde sütun kalıtıları ve başlıkları yer alıyor. Şifalı olan bu havuza turistler oldukça rağbet gösteriyorlar. Girişinde hangi hastalıklara iyi geldiği yazılı. Ancak para sayma makinaları burada da işliyor, 2015 Haziran havuz giriş fiyatı 32 TL. Havuza girmeyip sadece fotoğraf çekmek isterseniz para vermeden girebiliyorsunuz neyse ki. Şehirde yaşam devam ederken de buradaki şifalı sular kullanılıyormuş. Hatta şehrin girişine büyük bir hamam yapılmış ki gelen yabancılar şehre girmeden önce yıkanıp gelsinler istenmiş. Bugün bu hamamdan geriye kalan bir kaç yıkık duvar parçası.
Gelelim otel fiyatlarına ve otellerin durumuna. Biz Grand Sevgi Otel’de kaldık. Grand Sevgi 2015 fiyatı oda kahvaltı kişi başı 50 TL. Fena bir otel değil. Yüzme havuzlu, yaklaşık 100 odası var. Ancak otel bomboş ve atıl kalmış durumda. Buradaki bütün oteller aynı durumda. Gelen turistler Pamukkale’de konaklamıyor, genelde Antalya’dan günü birlik gelip geri dönüyorlar. Böyle olunca da daha fazla kazanabilmek için özellikle yemek fiyatları Türkiye ortalamasının üzerinde tutuluyor. En basit bir gözlemenin fiyatı 10 TL. Ancak fiyatlara itiraz ettiğinizde indirim geliyor. Aynı durum her türlü alışveriş ve otel fiyatları için de geçerli. Bu yönünü hiç sevmedim.
Denizli’ye arabanız dışında, otobüsle, trenle ve uçakla gelebilirsiniz. Tren istasyonu ve otogar şehrin merkezinde. Denizli Çardak Havalimanı ise şehre bir hayli uzak. Yaklaşık 63 km ve yol bir saatten fazla sürüyor. Denizli veya Pamukkale’ye ulaşmak için servis araçları mevcut. 2015 kişi başı fiyatı tek yön için 13 TL. Pamukkale’de kalırsanız otelin önüne kadar servis aracı ile ulaşabilirsiniz. Bu işi yapan firma zaman içinde değişecektir belki ama şimdilik Bay-Tur firması yapıyor. Telefon ile ulaşıp rezervasyon yaptırabiliyorsunuz 0258 261 41 43. Denizli’de servis araçları uçak saatinden 2 saat önce Zafer Gazoz fabrikasının önünden hareket ediyor.
35.00₺ veriyorsunuz ve hiçbirşeyden yararlanamıyorsynuz. Ne müze,ne tuvalet, ne havuz,ne göl hiçbirşeyden. Sadece elinizde ayakkabınız bi yukarı bi aşağı yürüyüp çıkıyorsunuz. Kimi kime şikayet edicez bilemiyorumki. Ayıp be. İnsanda bi Allah korkusu olur.Şikayet etmeye bile korkuyor insanlar. Asıyomusunuz kesiyomusunuz neyapıyorsanız yapın.
Merhaba. Bahsettiklerinize katiliyorum. Malesefki ilgi den yoksun bir pamukkale kalmis ortada. Biz alida otelde kaldik gayet memnun uz. Traverter manzarasina sahip
Gezi yazınızı çok yerinde buldum. Ören yerlerin negatif taraflarını ön plana çıkarmanız yerinde Çünkü hayallarle yatıp gerçeklerle uyanmak hiç bir tatilcinin istemeyeceği bir durum. Söylediğniz gibi inşallah 2016 için bahsettiğiniz olumsuzluklar la karşılaşmadan Denizli ve çevresini gezmeyi planlıyoruz.