Adından ve başlıktan anladığınız üzere Laodikeia ya da Laodikya bir antik kent. Nerede mi, Denizli’ye sadece 6 km mesafede. Pamukkale tarafına giderken kahverengi tabelasını göreceksiniz. Bir yeri sevmeniz için bazen güzel bir hava bazen yanınızdaki insanlar etken olur. Biz burayı gezerken herşey olması gerektiği gibiydi. Çok güzel hafif bulutlu bir hava ve yanımda sevdiğim iki kişi vardı. Belki bu nedenle, belki mesleki yakınlığımdan çok sevdim bu kenti. Belki de, neredeyse Efes kadar görkemli olduğu için sevdim.
Laodikya neden Efes Antik Kentine Rakip?
Kazı çalışmaları henüz bitmiş değil. Kazılan yerlerden biri de 2015 yılında ziyaret ettiğimizde henüz ziyarete açılmamış olan müthiş bir tapınak buluntusu. Tapınağın alt kısmı tamamen mozaik ve mozaiklerin büyük bir kısmı duruyor. Tapınağın alt kısmında döşenmiş su kanalları bile sağlam. Şehir geneli M.Ö 1. yüzyıla tarihleniyor bu nedenle kanalların olması ve hala durması oldukça güzel haber. Tapınağın iki giriş kapısı var bir tarafından paganlar giriyormuş, diğer tarafından ise hristiyanlar. Sanırım kazı çalışmaları bitip tapınak açılınca antik kentin adı da bir anda parlayacak.
Laodikya, İncil’de Adı Geçen 7 Kiliseden Biri
Bu kiliselerin çok kısa hikayesini yazmam gerekirse; Hz. İsa bir gün havarilerinden Yuhanna’ya görünür ve 7 kiliseye iletmesi için kendisine mesajlar iletir. İşte bu 7 kilise bugün Türkiye sınırlarında kalıyor. Laodikeia kentindeki kilise de İncil’de adı geçen 7 kiliseden biri. Ayrıca burada bulunan 1500 yıllık tekstil parçacıklarından, halen tekstil bölgesi olan Denizli’nin tekstilinin geçmişe dayandığı ortaya çıkmış durumda. Tekstilin neden bu kadar iyi olduğunu anlamamıza yarayan bir ip ucu.
Kentin kuruluş hikayesi ise şöyle Kral I. Antiokhos (Seleukos Kralı) bir gece rüyasında annesi , kız kardeşi ve eşini görmüş. Bu kadınlar kendileri için birer kent kurması talebinde bulunmuşlar. Bunun üzerine I. Antiokhos karısı için Nysa’ı (Sultanhisar) annesi için Antiokhei’ya yı ve kız kardeşi için Laodikya kentini kurmuş. Kent kız kardeşi ile aynı ismi taşımakta. (Kaynakça ; anadoluarkeolojisi.net (Pamukkale Üniversitesi))
Laodikya Antik Kentin Tiyatroları
Bu güzel antik kentte 2 adet antik tiyatro var. Evet iki adet kocaman tiyatro mevcut. Birbirlerinden yaklaşık 200 metre uzaklıktalar. Sanatın ve dinin iç içe yaşadığı bir şehir diyebiliriz. Elbette antik kentin olmazsa olmazı görkemli hamamı ve her türlü ticari faaliyetin olduğu, halkın toplandığı sütunlu agora alanı mevcut. Agora için bugünkü anlamda çarşı veya meydan diyebiliriz. Halkın alışveriş yaptığı bir arada bulunduğu alanlar. Tüm bu özellikleri ve ayakta duran sütunları ile kesinlikle Efes Antik kentine rakip geliyor gibi.
Laodikya kentinde Müzekart Geçer mi?
Laodikeia kazı çalışmaları 2002 yılında başlamış. Gördüğüm kadarı ile bu kazı en az 5-6 yıl belki de çok daha uzun sürer. Gezerken dikkat etmeniz gereken bir nokta, havalar sıcaksa uzun otların arasındaki yılanlar ve kocaman kertenkeleler. Elbette kertenkele zararsız ama çok haşmetliler ilk gördüğünüzde ürkebilirsiniz. Girişte müzekart geçiyor, ancak buranın kapısında müzekart alma imkanınız henüz yok. Müzekart almak isterseniz 12 km ötedeki Pamukkale’de Hierapolis Antik Kent girişinden alabilirsiniz. Burayı gezdikten sonra az önce belirttiğim gibi 12 km yakınında bulunan Pamukkale’yi görebilirsiniz.
Laodikya için Nerede Kalınır?
Geceleme yapmak isterseniz Pamukkale Grand Sevgi Oteli deneyebilirsiniz. Otelin boş ve bakımsız gibi duran görüntüsüne bakmayın yapım yılı 2003. Pamukkale’de oteller neredeyse aynı görüntüde bakımsız ve boş kalmış durumdalar.
şimdi haberim oldu bu butik seyahatlerden haber verirseniz sevinirim
Merhaba Türkan Hanım, sayfamıza üye olmuşsunuz. Bundan sonra size otomatik olarak gezi haberleri gelecektir.