Kızılırmak Deltası

8 Nisan 2010 · Zehra Arslan

Fotoğraf çekmeye başlamadan önce içinde yaşadığım cennete bu kadar farklı bir gözle bakmıyordum. Dolayısı ile etrafımdaki bunca güzelliğin farkında değildim. Kızılırmak Deltası’nı gördüğümde bir kere daha fotoğraf çekmeye başladığım için kendimi çok mutlu ve şanslı hissettim. Bu deltada sonuna kadar yalnızlık ve kuş sesleri var. Bir belgeselin içindeymişcesine yol alıp gidiyorsunuz. Önünüze birden bir Doğan, Beyaz Balıkçıl veya bir Kızıl Gerdan çıkıyor. Bu kuşların güzelliğini görünce aklınız uçup gidiyor. Bu cennette zamanın geçip gitmesini ve güneşin batmasını istemiyor insan.

Samsun Kızılırmak Deltası doğa severlere 2004 yılında kazandırılmış yeni bir alan. Burada bir ziyaretçi merkezi, iki adet kuş gözlem evi ve yönetim merkezi binası bulunuyor. Yönetim merkezine uğrarsanız burada deltada görebileceğiniz bazı kış türlerini ve Cernek Gölünde yaşayan balıkları malesef ölü olarak sergilenirken görebilirsiniz. Böylesine bir cennette kuşların ölü bedenlerini doldurulmuş görmek bana pek hoş gelmedi açıkcası.

Bu bölgede Sultansazlığı gibi İran’ın Ramsar şehrinde 1971 yılında bir çok ülke tarafından imzalanan sulak alanların korunması anlaşmasına göre Ramsar Alanı ilan edilmiş ve koruma altına alınmış. Delta’da tespit edilmiş 322 adet kuş türü var. Bunlardan 140 tanesi Kızılırmak Deltasında üremekte. Burayı önemli kılan başka bir özellik te; dünyada nesli tehlike altında olan 24 kuş türünden 15 tanesinin Kızılırmak Deltasında görülmüş olması.

Çoğunlukla iki yanı su olan toprak yolda yavaş yavaş aracınızla ilerlerken sulak alan üzerinin birden yeşillikle kaplandığını ve bataklığa dönüştüğünü göreceksiniz. Yeşilliklerin arasında sazlıklar ve içlerinde oynaşan bir sürü değişik kuş görmek insana beynindeki tüm sıkıntıları unutturuyor. Kuş Cenneti içinde yer alan Cernek Gölü balık açısından da inanılmaz bir zenginliğe sahip. Hepsinin değil ama birkaçının adını yazmak istiyorum. Tuna İnci Balığı, Sazan, Tatlısu Kefali, Söğüt Balığı, Kızılkanat, Has Kefal, Rus Kefali, İncedudaklı Kefal. Bu liste daha uzayıp gidiyor. Bu çeşitlilikden nasıl bir cennet olduğunu biraz olsun anlamışsınızdır herhalde.

Beni en çok etkileyen sazlıkların arasında görünce gözlerime inanamadığım Erguvani Balıkçıl Kuşu oldu. Oldukça iri ve üzerinde birçok karışık ve parlak renklerin olduğu uzun boyunlu, iri gözlü dünya güzeli bir hayvan. Sazlıkların arasında öylece yürürken bizi fark ettiği anda uçtu işte o an muhteşemdi sanırım kanatlarını açtığında 1 metre veya daha uzun bir açıklık oluştu. Vücudundaki tüm renkler bir anda ortaya çıktı. Boynu hafif kızılımsı ve boynunun ortasından siyah bir renk adeta boynunu ikiye bölmüş. Kanatlarında ise kahverenginin parıltılı tonları var. Bu sahneyi kim görse hayran olur.

Toprak yolda tam bir fotoğraf şöleni arasında ilerlerken önümüze su basar ormanı çıkıyor. Ormanın hemen kenarında sulak alan içinde kalmış yemyeşil tarlalar ve her bir tarlada bir kaç leylek görüyoruz. Leylekleri havalınırken de görmemiz gelecek yılda da çok gezeceğimize işaret ediyor. Bir yanı göl bir yanı su basar ormanı olan toprak yolda ilerlerken zaman zaman suların altında kalmış bölgeler yolu kesiyor. Derinliğini görmeden gireceğiniz bu sularda insana ayrı bir doğa macerası yaşatıyor. Ancak endişelenmeyin yoldaki su kaplı alan kesinlikle tehlike yaratacak boyutta derin değil.

Kızılırmak Kuş Cenneti’ne Bafra’dan gidebilirsiniz. Ancak deltaya girmeden önce mutlaka Bafra’da Turan Usta’da bir Samsun Pidesi yemenizi tavsiye edeceğim. Turan Usta’yı kime sorsanız size yerini tarif edecektir. Bulamam derseniz adres ve telefonu:Cumhuriyet Mah.Rıza Cami Sk. No: 13/A Samsun / Bafra Tel : 0362 543 75 72

Kızılırmak Deltası

Fotoğraf çekmeye başlamadan önce içinde yaşadığım cennete bu kadar farklı bir gözle bakmıyordum. Dolayısı ile etrafımdaki…

azgezmis.com

Yorumlar

  • Yaz ayında deltada kuş popilasyonu nasıl?

    • En düşük popülasyon bu aylarda oluyor ama zengin çeşitliliği görmek isterseniz sonbahar aylarını tercih etmeniz gerekir. Kuzeyden Karadeniz üzerinden göç ederek gelen kuş sürüleri dinlenmek için burayı kullanırlar.

  • Kızılırmak Deltasına fotoğraf çekmeğe gitmek istiyorum sonbaharda ekim ayı içinde orda bir rehber biliyormusunuz veya orası hakkında kimden nerden bilgi alabilirim Nerelere gidilir nerde kalınır gbi….
    Çok teşekkür ederim…
    Nur Dağdelen

    • Nur Hanım,
      Deltada rehber yok. Oraya gitmek için araç kiralayabilirsiniz. Yada gidip yürüyebilirsiniz.. Rehber isterseniz oradaki yerel bir seyahat şirketine başvurabilirsiniz. Delta köylerin içinde bir yerde bu nedenle Samsun’da kalıp oraya gidip geri dönmeniz gerekiyor.

  • Merhabalar,
    Yazınızı çok beğendim. Bende gitmeyi düşünüyorum, ama özel aracım yok. Dolmuş, minibüs gibi ulaşım araçları var mı bu bölgeye ? :)

    • Caner Bey,
      dolmuş görmedim ama dolmuş olsa bile deltanın içine mutlaka başka br araçla girmeniz veya yürüyerek gezmeniz gerek. Araç kullanıyorsanız kiralık araç bir çözüm olabilir.

  • Bende gitmek istiyorum. Hangi tarihte gidersek daha cok kuş görebiliriz

    • İlkbahar ve Sonbahar en iyi iki mevsim bol kuş görmek için.

  • Gerçekten de metinde betimlediğiniz kadar güzel, hoş bir yer.Benim gitmemde çok etkili bir tanıtıcı yazı oldu elinize sağlık. :)

    • Ahmet bey,
      yazımdan etkilenip gitmenize çok sevindim. Demek ki çok iştah kabartıcı bir yazı olmuş.

  • Bu yer çok güzel ama ben burada aradığım şeyi bulamadım .Ben Kızılırma’ğın derinliğini sormuşdum.

  • Çok güzel bir yazı.Elinize sağlık. Turan Usta’da Bafra Pidesi yedikten sonra bir de Bafra Nokulu yiyerek ağzınızı tatlandırsaydınız keşke. :) Bafra’da yaşayan biri olarak çok memnun oldum bu yazıyı okumaktan.

    • Altuğ bey,

      eğer Samsun’da yaşasaydım her hafta sonu soluğu bu deltada alırdım herhalde, tam bir cennet. Bu arada yemekten sonra eski dükkanlardan birinde Bafra Nokul’u da yedik.

Yorumunuz?