Midilli Adası komşumuz Yunanistan’ın bize en yakın adalarından birisi ve üçüncü büyük adası. Yakın olduğu gibi gitmesi de hayli kolay olan bir ada. Midilli Adası’nın diğer adı ise Lesvos. Burada en az iki gün veya daha fazla zaman geçirebilirsiniz. Midilli Gezi Rehberi ile gezilecek, görülecek yerleri, ulaşımı ve konaklamayı anlattık.
Midilli Adası’na Nasıl Gidilir?
Midilli Adası’na en kolay gitme yöntemi Ayvalık’tan kalkan Midilli feribotlarına binmek. Bu işi yapan üç firma var. Jale Tur ve kardeş firma Jalem Tur bir de Turyol firması var. İçlerinde en kurumsal olan firma Turyol.
İlk denememizi Jale Tur ile yaptık internetten biletlerimizi satın aldığımız halde gideceğimiz gün bir saat önceden orada olmadığımız için biletleri basmadıklarını söylediler. İsim listelerini polise verdiklerini söyleyip bizi geri çevirdiler. Ancak daha sonra iki kişiyi listeye eklediler. Jale Tur ile giderken bir kere daha düşünün.
Midilli’ye yaz aylarında her gün Ayvalık’tan iki sefer yapılıyor. Sabah 09:00 da ve akşam 18:00 da. Arabanız ile gitmek isterseniz sabah ve akşam giden arabalı vapur seferleri de mevcut.
Araçla gidebilmeniz için aracın sizin üzerinize kayıtlı olması gerekiyor. Ayrıca araca yeşil sigorta yaptırmalısınız, bunun bedeli 70 Euro. Ek olarak feribot ile gidiş dönüş ücreti de 70 Euro. Eğer dört günden daha uzun süreli ve bir kaç kişi gidecekseniz kendi aracınız ile gitmeniz daha ekonomik olabilir. Yüksek sezonda araç kiraları günlük 40 ile 50 Euro arasında değişiyor.
Havayolu ile gitmek isterseniz Atina aktarmalı uçan Olimpic Air ve Agean Air gibi havayolları ile uçabilirsiniz. Fakat Türkiye’den Midilli’ye gidiş aktarmalarla en az 7 saat sürecektir.
Midilli Gezilecek Yerler
Ayvalık’tan kalkan tekneler Mitilini Limanı’na yanaşıyorlar. Adaya günü birlik gittiyseniz ilk gezeceğiniz yer burası oluyor. Ancak ben gitmişken en az bir gece kalmanızı ve adayı araç kiralayarak gezmenizi öneririm.
Mitilini
Midilli adasına geldiğinizde geminin yanıştığı yer Mitilini. Gelirken adanın en ucunda Midilli Kalesi göze çarpıyor. Kale Bizans İmparatorluğu ve daha sonra Osmanlı İmparatorluğu tarafından kullanılmış. Tüm kalelerin yapım amacında olduğu gibi düşmanları görebilmek için adanın girişi seçilmiş. Şehir kalenin hemen arkasında kalıyor.
Mitilini’nin sahil kesiminde kafeler ve lokantalar yer alıyor. Burada manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Alışveriş yapmak isterseniz adres sahilin bir arka caddesi olan Ermou Caddesi. Ancak adaya Pazar günü giderseniz dükkanların büyük çoğunluğu kapalı olacaktır.
Adanın görkemli yapılarından biri hiç şüphesiz Agios Therapon kilisesi. Estetik kubbesi gemiyle yanışırken hemen gözünüze ilişiyor. Ermou Caddesi’ni gezerken kiliseyi de göreceksiniz. Mitilini bünyesinde Osmanlı’dan kalan camileri ve sivil mimari yapılarını da barındırıyor. Bunlardan bazıları ile sokakları gezerken mutlaka karşılaşacaksınız. Tarih merakınız varsa Arkeoloji müzesini de gezebilirsiniz.
Plomari
Midilli limandan arabamızı aldık ilk olarak Plomari’ye gittik. Burası denize girmek isteyenler için iyi bir tercih olabilir. Uzun sahilin kenarında lokantalar yer alıyor. İç kesimlere doğru girince büyük bir çınar ağacı dikkatimizi çekiyor. Bu ağaç 1813 yılında dikilmiş ve bugün devasa bir hal almış. Ağacın etrafında ahşap masa ve sandalyeli kafeler ve restaurantlar yer alıyor. Burada bir de güzel bir saat kulesi ile Agios Nikolaos kilisesini görmek isteyebilirsiniz.
Plomari meşhur Barbayanni uzolarının üretildiği yer. Plomari sabun üretimi ile de hayli meşhur. Hatta bir sabun müzesi bile var. Yol üzerinde Barbayanni uzo fabrikasını ve müzesini göreceksiniz. Buradan uzo alabilirsiniz. Fabrikadan alamazsanız aynı uzoyu Türkiye’de gümrükte de bulma şansınız var. Türklerin en çok tercih ettiği rakı tadına yakın olduğu için mavi kutuda satılan uzo oluyor.
Ayasos Köyü (Agiasos Köyü)
Ayasos Köyü, Midilli Adasında en çok beğendiğim durak oldu. Ayasos Köyü, Mitilini’ye 27 km mesafede, gelirken bir süre adanın iki büyük körfezinden biri olan Gera Körfezi kenarından geçiyorsunuz ve köye ulaşıyorsunuz. Köy meydanında yer alan Panagia Vrefokratusa (Meryem ve kutsal çocuk) kilisesi bu köy için hayli önem taşıyor. Kilisede yer alan Meryem ve kutsal çocuk ikonunun mucizevi etkisi olduğuna inanıldığı için burası hac mekanı olmuş. Her yıl 15 Ağustos’ta (Meryem Ana’nın öldüğü gün) bir çok inanan bu kiliseye dua etmeye geliyor.
Ayasos Köyünde ahşaptan ve seramikten yapılmış bir çok hediyelik eşya göreceksiniz. Burada ahşap ve seramik işçiliği hala devam ediyor. Köy meydanında oldukça güzel kahvehaneler yer alıyor. Eski taş yapılar kafeye dönüştürülmüş oldukça zarif dekorları ile çok keyifli bir hale gelmişler.
Türkçe bir çok tabelanın ve Türkçe menülerin yer aldığı şık kahvehanelerden birinde sakızlı kahve içtikten sonra köyün ara sokaklarına girmenizi öneririm. Dar sokaklarda orijinal kapı ve pencereleri yerli yerinde duran bir çok estetik taş ev yer alıyor. Ayasos sokaklarında bir saat kadar keyifle yürüyebilirsiniz. İlginizi çekerse köyün girişinde bir halk müzesi de yer alıyor.
Petra
Petra, Midilli adasında Ayasos Köyünden sonra en çok beğendiğim başka bir nokta oldu. Sahilde yer alan Petra oldukça şirin bir yerleşim yeri. Sahil boyunca yemek yiyebileceğiniz yerler yan yana dizilmişler. Çoğunlukla balık lokantaları ve fiyatları uygun. Lokantaların arkasındaki sokakta hediyelik eşya dükkanları yer alıyor. Bu sokağın arkasında ise yerleşim başlıyor.
Adanın diğer yerlerinde olduğu gibi burada da dar arnavut kaldırımlı sokaklarda taş evler yer alıyor. Bu evlerden biri var ki bugün müze haline getirilmiş, Vareltzidaina Konağı eski Balkan evi diye tanıtılan klasik bir Türk evi. Oldukça estetik bir yapı, zaten diğer yapılar arasında hemen fark ediliyor.
Petra’da öne çıkan ve her yerden görülen önemli bir kilise yer alıyor. Panagia Glikofilusa Kilisesi tıpkı Meteora‘da olduğu gibi Petra’nın orta yerinde bulunan 35 metre yüksekliğinde bir kayanın üzerine inşa edilmiş. Hatta Petra adını bu kayadan alıyor. Yunanca, Petra’nın anlamı kaya. Kiliseyi ziyaret etmek isterseniz 114 basamak çıkmanız gerekiyor.
Petra’da gün batımını bekleyip fotoğraf çekmenizi öneririm. Sonrasında sahilde yer alan güzel lokantalardan birinde balık yemeyi ihmal etmeyin. Petra’da konaklama seçenekleri bir hayli fazla. Ben de size Petra’da ya da Molivos’da kalmanızı öneririm. Ancak denize girmek isterseniz Petra biraz daha uygun.
Molivos
Petra’da kalıyorsanız Molivos’u gezip tekrar geri dönebilirsiniz. Bu iki güzel yerleşim yeri birbirine sadece 6 km mesafede. Hatta arabanız yoksa ikisi arasında işleyen bir minyatür tren var. Her gün yaklaşık 10 sefer yapan trenin 2016 fiyatı gidiş dönüş 5 Euro. Gidiş dönüş bilet alırsanız trene istediğiniz yerde inip binebiliyorsunuz. Bileti trenin içinde alabiliyorsunuz. Trenin içinde Yunanca, İngilizce ve Türkçe açıklamalar yapılıyor.
Molivos küçük bir limana sahip ve bu limana bir çok ülkeden tekneler gelip demir atıyor. Limanın içinde şık lokantalar yerlerini almışlar. Limandan yukarı doğru çıktığınızda adanın klasiği olan dar arnavut kaldırımlı sokaklarda taş konakları ve bu konaklardan kalan yerlerde açılmış olan hediyelik eşya dükkanlarını göreceksiniz. Molivos uzaktan gelirken taş evleri ile ve bu evlerin en üstünde yer alan kalesi ile oldukça güzel görünüyor.
Molivos konaklarından Giannakou Konağı duvar resimleri ile en ilgi çekeni sanırım. Kaleye de tırmanmak isterseniz buraya geniş zaman ayırmanız gerekecek. Aracınız ile kaleye kadar çıkabilirsiniz. Molivos kalesinin ahşap kapısı görülmeye değer. Kaleye en son eklemeyi 14. yy’da Osmanlılar yapmış ve bugünkü son halini almış.
Dini yapıları ziyaret etmek isterseniz, Pandeleimonas Kilisesi, Hagia Kikiaki Kilisesi ve Taksiarhis Bazilikası görebileceğiniz yapılar. Molivos 1965 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine alınmış. Hep söylerim bir yer UNESCO miras listesindeyse mutlaka gidip görmeli. Her zaman bir şaheser bizi bekliyor oluyor.
Sykamia
Sykamia Köyü, Midilli’de iyi derecede korunmuş olan beş köyden birisi. Köy deniz seviyesinden 315 metre yukarıda inşaa edilmiş. Tamamen taş evlerden oluşuyor. Çok küçük bir köy meydanı var. Burada bir tane bile hediyelik eşya dükkanı görmedim. Sadece köyün ortasında kahvehaneler var.
Meydanda bir tarihi çeşme mevcut. Buradan su içebilirsiniz, denenmiştir. Meydandan sonra yerleşim yerlerini görmek isterseniz taş kaplı bol merdivenli sokaklar sağa ve sola dönerek yukarılara doğru çıkıyor. Yanınıza bir miktar su alarak tırmanışa geçebilirsiniz.
Arabanızı bırakacağınız park köyün başlangıcında, orada bir de halk müzesini göreceksiniz. Müze köyün ilkokulunun alt katında bulunuyor. Sykamia Köyü’ndeki kadın derneği tarafından yönetiliyor.
Sykamia Köyünden aşağı deniz tarafına yaklaşık 3,5 km inerseniz. Bu sefer Skala Sykamia sahiline ulaşırsınız. Bu sahil oldukça sakin bir kaç kafe ve balık lokantasının bulunduğu ancak çok meşhur olan bir bölge. Sahilin bir yanında denize girebilirsiniz diğer yanında balıkçı teknelerinin arkasında bulunan limandaki lokantalarda yemek yiyebilirsiniz.
Denizin içine doğru çıkıntı yapmış bir kayanın üzerinde beyaz minik bir kilise var, ismi Panagia Gorgona. Skala Sykamia sahili çok sayıda çiftin nikah için tercih ettiği moda bir mekan. Meydan gerçekten çok sakin, çok küçük ve güzel. Meydanda bir kaç küçük hediyelik eşya satan dükkana da göz atmayı unutmayın.
Mantamados
Adada görülmesi gereken yerler listesinde yer alıyor, biz de uğrayalım dedik. Ancak bizi en az etkileyen yer burası oldu. Belki çok güzel yerler gördük ve beklentimizi yüksek tuttuk. Mantamados’un küçük bir meydanı var. Meydanda asmalardan doğal gölgelik olmuş. Burada kilise yakınında bulunan dükkanda yoğurt yemenizi tavsiye ederim. Uzun yıllardır yoğurdu kendileri yapıyormuş. Biz beğendik, dilerseniz balla, dilerseniz sade yiyebiliyorsunuz. Mantamados’da bulacağınız bir başka yiyecek meşhur ladotiri peyniri. Peyniri burada bulamazsanız başka yerleşim yerlerinde marketlerde bulabilirsiniz.
Mantadamos için en önemli yapı Taksiarhis Manastırı. Manastır baş melek Cebrail’e adanmış ve oldukça ilginç bir hikayesi var. Manastırdaki bir rahip ile görüştüğümüzde kendisi hikayeyi şöyle anlattı: adanın bu bölgesinde ibadet eden 40 tane rahibe Türkiye’den gelen korsanlar saldırmış. Rahiplerin 39 tanesini öldürürler bir tanesi kilisenin çatı katında gizlenmeyi başarır. Korsanlar rahip Gabriel’i fark ettiğinde Mikail kılıcı ile görünmüş ve kendisini mutlak ölümden kurtarmış. Herşey bittiğinde Gabriel gördüğü manzara karşısında şok olmuş. Öldürülen arkadaşlarının kanı ve yerdeki kumlar ile Mikail’in bir büstünü yapmış. Bugün bu büst hala kilisenin baş köşesinde en büyük ziyaret sebebi.
Taksiarhis Manastırı için çok uzaklardan gelenler var. Geri dönmesi zor olanların konaklamaları için burada bir kaç tane oda mevcut. Başka dinden bir çok insan gelip kilisede dilek diliyor. Gerçekleşmesini istediği dileği bir kağıda yazıp kilisenin dilek ve istekler kutusuna atıyor. Başka bir gelenekte Mikail’in büstü önünde duran metal ayakkabılardan alıp kiliseye bırakmak. Dilek dileyenler daha sonra ziyaret edip ayakkabılar eskimiş mi diye bakıyorlar. Biraz aşınmışsa Mikail’in dileklerini yerine getirmek için ayakkabılar ile dolaştığına ve dileklerinin gerçekleşeceğine inanıyorlar. Manastırın bahçesinde çay içip bir şeyler yiyebileceğiz bir kafeterya var. Burada ladotiri peyniri de satılıyor.
Sigri
Adanın en batı kısmında yer alan Sigri aynı zamanda en güzel sahillere de sahip. Fakat adanın batı kısmı yeşilden oldukça yoksun, kıraç topraklardan oluşuyor. Buraya giden yollar da oldukça virajlı. Sigri’yi önemli yapan ise Fosilleşmiş Orman Parkı ve Müzesi. Bizim vaktimiz yoktu göremedik; ama eğer vaktiniz varsa ve ilginizi çekiyorsa siz görebilirsiniz.
Midilli Şehir Turları
Eğer araç kiralamadıysanız ve ada hakkında hiç bir araştırma yapmadıysanız. Hemen gemiden inince limanın karşısında dizilmiş seyahat şirketlerine gidip bir şehir turu satın alabilirsiniz. Turlarda Türkçe rehber bulmak mümkün. Şehir turu fiyatları yarım günlük veya tam günlük olarak değişiyor. Ayrıca günübirlik gelişler için Türkiye’den tur satın alıp hızlandırılmış ada turuda yapabilirsiniz.
Kalış sürenize göre görmenizi tavsiye edeceklerim, Petra, Molivos, Ayasos Köyü ve Sykamia Köyü. Vaktiniz kısıtlı ise Plomari’yi atlayabilirsiniz. Mandamados’u ilginç kılan ise Taksiarhis Manastırı, eğer ilginizi çekmiyorsa burayı da atlayabilirsiniz.
Midilli Adası’nda ne yenir?
Midilli’de yenecekler Türk mutfağına benzerlik gösteriyor. Ancak rakı yerine uzo deneyebilirsiniz. Daha önce de yazdığım gibi en makbul olanı Barbayanni uzo. Sakızlı Türk kahvesi deneyebilirsiniz. Tatlı olarak sakızlı muhallebi, platsenta (yufka içine ceviz konup, üzerine tarçın ve karanfil şurubu dökülerek yapılıyor). Mezeler ve tabi balık olmazsa olmazı zaten.
Midilli Adası’nda Araç Kiralama
Sezonda giderseniz araç bulmanız biraz zor. Gitmeden 48 saat öncesi rezervasyon yapmanız gerekiyor. Daha sonrasında firmalar internet üzerinden araç kiralamayı kabul etmiyorlar. Fiyatlar 2016 yılında 40 ile 50 Euro arasında değişiyordu. Düşük sezonda 25 Euro civarında araba bulabilirsiniz. Nakit öderseniz biraz indirim alıyorsunuz. Biz arabamızı www.lesvoscar.gr firmasından kiraladık.
Midilli, Ada içi ulaşım
Eğer araç kiralamadıysanız ada içinde otobüsle de gezebilirsiniz. Ancak seferler çok sık değil gezi planınızı otobüs seferlerine göre yapmanız gerekir. Kiraladığınız araç ile giderken de bazı yerlerde çok hızlı gidemeyeceksiniz. Midilli’nin bir çok yerinde yollar dar ve virajlı; ama asfalt.
Midilli Adası Konaklama
Midilli’de konaklamanız için en çok önereceğim yer Petra olacak ikinci olarak Molivos. Gece çıkıp dolaşmak isterseniz Petra’nın, Molivos’a göre daha uzun bir sahili var. Biz Petra’da, yüzme havuzlu, sakin Annamaria Studios Apart Otel‘de kaldık, geceliğine iki kişi için 18 Euro ödedik. Sahile yaklaşık 250 metre mesafede, temiz bir otel. Çok özel bir dönem değilse rezervasyonsuz gidip otel bakabilirsiniz. Petra’da ve Molivos’da konaklama için bir çok seçenek bulunuyor.
Midilli Vize
Eğer Schengen vizeniz varsa veya yeşil pasaport sahibi iseniz adaya sorunsuz giriş yapabilirsiniz. Bunun dışında Midilli, Türkiye ve Yunanistan arasında yapılan bir anlaşma ile Schengen almadan, kapı vizesi ile kolayca gidebileceğiniz bir ada. Detayları Yunan Adaları Vize İşlemleri yazısında bulabilirsiniz.
Eline sağlık çok güzel bigilendirme teşekkürler.
Mevlüt Bey, umarım bilgiler işinize yarar, biz çok beğenmiştik. Selam ve sevgiler.
Midilli’yi herşeyiyle anlatmışsınız teşekkürler, benim sormak istediğim Midilli Adası için bir haftalık tatil fazla mı uzun olur, bir tek orayı görmek yerine bir kaç adaya gitmek daha mı iyidir sizce?
Merhaba Meral Hanım,
Midilli’yi yavaş yavaş gezmek isterseniz 4 veya 5 günde gezebilirsiniz. Adadan adaya geçmek çok uygun fiyatlı değil. Biz de Midiili’den başka adaya geçmek için baktık ama fiyatı fazla geldi.