Manisa’ya bağlı Kula İzmir’e de oldukça yakın, yaklaşık 140 km lik yol 1,5-2 saat sürüyor. Adını hep duyduğum Kula’nın bu kadar güzel olabileceğini tahmin bile edemezdim. Büyük şehirlere bu kadar yakın olup bu kadar geleneksel çizgiyi korumuş olması ve en önemlisi içinde yaşayan birbirinden güzel insanların Kula’ya kattığı değer. Kula’da asla aç kalmazsınız bir evin kapısının önünden geçerken merhaba demeniz yeterli. Ev sahibi sizi hemen avluya davet edip birşeyler ikram edecektir. Avlu diyorum neredeyse buradaki bütün evler iç avlulu.
Kula’lılar hayatlarının büyük çoğunluğu bu avlularda geçiriyorlar. Kula’da 880 adet birinci dereceden olmak kaydı ile toplamda 3000 adet tarihi yapı yer alıyor. Nereye baksanız tarih fışkırıyor. Literatürde 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı evleri olarak yer alan bu evler yapıldıkları yılllara göre değişik özellikler sergiliyorlar. Evlerin bir kısmı daha önce burada yaşamış Rumlara ait. Bazı evlerin dış kısmında kök boyadan duvar süsleri yer alıyor. Evlerin ferforjeleri ve kapı demirleri hala orjinal hali ile duruyor, bazılarının kapılarında haç motifleri, Meryem Ana, çarkıfelek yer alırken, bazı evlerde de devşirme malzemeler (bir başka yapıdan sökülüp getirilmiş malzemeler) kullanılmış, örneğin bir evin merdivenlerinde bir terziye ait mermer mezar taşı sökülüp merdiven basamağı olarak kullanılmış. Kula yıllarca Germiyanoğulları’nın egemenliğinde kalmış bir yer, o dönemde yaşam kale içi yerleşim olduğundan bugün sokakların büyük çoğunluğu dar. Ancak bu dar sokaklar genelde küçük meydanlara açılıyor.
Eskiden Rumların oturduğu evlerde bugün Türk aileler yaşıyor. Evlerde önde bir bahçe veya avlu arkada odalar yer alıyor. Evler çok keyifli yaşam alanlarına sahip. Bazı evlerde avlunun üstü açık avlu kenarlarında mutfak, tuvalet, yatak odası sıralanıyor. Tüm evlerin avlu girişinde demir kapılar yer alıyor ancak bu kapılara küçük bir pencere açılmış bu pencere dış yaşamla olan bağın kesilmemesi için. Siz evin önünden geçerken pencereden bakıp ev sahibi evde mi diye görebiliyorsunuz. Bu pencereler bizimde bir hayli işimize yaradı pencereden bakıp avluda gördüğümüz tüm Kula’lılarla sohbet edip ikram ettikleri lezzetli pideleri, karpuzları yedik. Biz evlerin tarihi olmasını çok beğenirken onlar eski evin içinde yaşamanın ne denli zor olduğunu anlattılar. Kula evlerinin mutfakları çok ama çok özel. Hepsi birbirinden farklı görüntüde. Bazılarının içinde taş şömineler ve altında üç ayak üzerinde kaynayan tencereler, bazılarının zemini yollara rastgele döşenen taşlardan oluşuyor. Görüntüleri oldukça otantik anlayacağınız. Elimizde fotoğraf makinaları ile bizi dolaşırken gördüklerinde oldukça ilgi gösterdiler. Yaşlı bir teyze evin camını açıp “kızım siz dizici misiniz” dedi “hayır değiliz” dedim. Ben bu soruyu dizi film mi çekiyorsunuz diye anlamıştım ama teyze devamında “demek siz dizmiyorsunuz” dedi. Hep birlikte bastık kahkahayı.
Çarşı içinde Osmanlı’dan kalma dükkanlar eski büyük demir kapılarını günümüzde de her sabah açıp işlemeye devam ediyorlar. Kaybolmaya yüz tutmuş bir çok meslek dalı Kula çarşısında hala direniyor. Bunlar demircilik, saraçlık (at koşum takımları), bakırcılık, debbahlık (dericilik), ayakkabıcılık, leblebicilik, keçecilik, kalaycılık, semercilik, yorgancılık, ayakkabıcılık. Biz fotoğrafçılar için Kula nimet bir mekan. İşin en güzel yanı da esnafın büyük çoğunluğu fotoğrafının çekilmesine karşı çıkmıyor. Yukarıda saydığım meslek dallarında direnerek hala çalışıp üreten son savaşçıları çalışırlarken rahatça fotoğraflayabilirsiniz.
Kula’nın kendisi kadar etrafındaki yerleşimler de güzel. Buraya sadece 10 km mesafede Sandal köyü ve Sandal Yanardağı yer alıyor. Burası görülmesi gereken ilginç bir mekan. Yaklaşık 12.000 yıl önce faaliyette bulunan Sandal Yanardağı Türkiye’nin en genç yanardağı. Volkan aktif olduğu dönemlerde altındaki ovayı lav akıntıları ile siyaha boyamış ve bugün hala bu görüntü olduğu gibi duruyor. Yanardağın üzerindeki tek tük bitki örtüsü uzaktan bakınca siyah zeminde yeşil yuvarlaklar gibi duruyor. Vaktiniz olursa kratere kadar çıkabilme şansınız var ancak hemen söyleyeyim yuvarlak küçük taşlar çok fazla kayıyor ve tutunabileceğiniz hiç bir yer yok. Çıkış biraz tehlikeli olabilir. Bu bölge yanık ülke veya diğer adı ile Katakekaumene olarak koruma altına alınmış bir alan. Pek çok antik yazar uzun yıllar önce bu volkanik bölgeyi Katakekaumene ismi ile anlatmışlar. Bu bölgede Çakallar Volkanı denen volkanın yakınlarında mezolitik çağda yaşayan iki insanın volkanın külleri üzerinde yürüyerek bıraktıkları ayak izleri, hemen ardından volkandan püsküren yeni küllerle kapanmış ve fosilleşerek hiç bozulmadan günümüze kadar gelmiş.
Kula’ya 16 km mesafede Burgaz Köyü civarında bu sefer sizi başka bir sürpriz bekliyor, peri bacaları. Bir çok insan Türkiye’de peri bacalarının sadece Ürgüp – Göreme civarında olduğunu bilir. Oysa ki burada da Kapadokya bölgesindeki kadar çok olmasada Peri bacaları mevcut. Yağmur sularının tüf yapısındaki kayaları aşındırması ile oluşan bu bacalar hayli estetik duruyorlar. Burayı sabah ışığında ziyaret etmenizi tevsiye ederim. Bu saat fotoğraf çekmek için oldukça uygun. Yanlız yol kenarındaki peri bacaları yazan tabela oldukça küçük dikkatli olmanız gerekiyor yol ayrımını kaçırabilirsiniz.
Şehitlioğlu köyünün güneyinde Kula’ya 18 km mesafede Emir kaplıcaları yer alıyor. Buradan çıkan kükürtlü suyun içinde 4190 adet mineral mevcut. Kaplıcalar Roma döneminden bu yana kullanımdalarmış. Hatta bunun ispatı kaplıcanın hemen yanındaki bir duvar resminde görülüyor. Kaplıcaya sedye ile getirilen bir adam burada şifa bulup köpeğini alarak ava giderken resmedilmiş. Emir kaplıcaları çok konforlu olmasada 37 adet odayla konaklama imkanı sunuyornız var. Tel: 0 236 835 12 45 – 0 236 816 12 46
Kula’da yemekler hepimizin bildiği türden ancak denemeniz gereken şekerli pide dedikleri tahinli pideleri nefis. İnce hamurun üzerine biraz şeker koyup tahinle kaplıyorlar ve olduğu gibi fırına veriyorlar. Nefis bir koku ile sofranıza geliyor ve yemeye doyamıyorsunuz. Onun dışında odunda köfte, toprak kapta güveç, patlıcan kıstırma ve buraya özel su böreği yemeyi deneyebilirsiniz. Yemek için Alan Çeşme, Kartal, Kula Sofrası ve Paşam Pideyi (Paşam Pide; Yunus Emre Caddesi No:135 Kula) tavsiye edebilirim. Kula belediye çalışanlarından Haluk bey ve Emrah Bey’e bizimle birlikte gelip rehberlik ettikleri için teşekkür ederim. Konaklama için belediye bize Volkan Oteli önerdi ancak malesef ben size öneremeyeceğim otel bakımsız ve pis, geceliği ise 20 TL. Alternatif olarak Değerli Oteli deneyebilirsiniz 0 (236) 816 5496 – 816 54 97 burası daha iyi gibi duruyor. Ya da param çok, öderim derseniz restore edilmiş bir ev olan Anemon Oteli deneyebilirsiniz 0 (236) 816 25 55 sezon harici tek kişi fiyatı 35 €.
Dün manisa kulada ki yanardağı görmeye gittim, herkesin görmesini isterim, çok harika bir manzara
Zehra Hnm yerden göğe kadar haklı daha 15gün önce orada kalan bir arkadaşımı almaya gittim o otele . yaklaşık 20dk. kadar kaldım gerçekten berbat.
bizde, bu kadar metihten sonra kulayı görmek istedik, Volkan otele şöyle dışarıdan baktık, evet hala berbat halde içini bilmem. lavlarla kaplı olan yerler, çöp deposu haline getirilmiş içim acıdı çünkü 10 yıl önce gezdiğimde bir benzeri olmayan bir yerdi yazık kıymetini bilememiş belediye,( Manisa gibi çöp deryası olmuş). Ha birde et lokantası açılmış Divlit adın da, eğer giderseniz yöre halkından değilseniz size servis en son ve de az pişmiş pide geliyor
Kula en son gittiğimde oldukca temiz yerdi ama şimdi yazdıklarınızı okuyunca üzüldüm. Umarım gecici bir durumdur ve düzelir çöp meselesi.
Zehra hanım sizin otelle ilgili bence ön yargılarınız var otelin son halini bence gidin ve sonra yorum yapın.tüm lobi ve odaları değişmiş durumda.hatta geçen hafta bursadan fotoğrafçılık klübü üyeleri varmış.hiç bir sorun olmadan teşekkürederek ayrılmışlar.ayrıca da belediyeyle şu an otelin hiç bir sorunu yok.Bence en yakın zamanda otele misafir olun yorumlarınızda haksızlık yaptığınızı anlayacaksınız teşekkürler.
Özgür bey, ön yargı dediğiniz şey görmeden ve bilmeden yapılandır. Bu tabiriniz burada yanlış oldu. En son bir kaç ay önce otelde konakladım ve hiç bir değişiklik yoktu. Bu kısa sürede bir değişiklik olduysa bunu gördüğümde tekrar değinirim yazımda.
zehra hanım yorumlarınız çok acımasız olmuş. sizin ödediğiniz 20 tl ve kahvaltı içine dahil fiat.kötülediğiniz bu otelde sanat çevresinden Berhan şimşek, Ece uslu, Eşref kolçak ,Murat soydan,Fotoğraf dünyasından siz daha iyi tanırsınız Ara güler ve yeiş çamın oyuncu ve yönetmenler, tiyatro sanatçıları ve siyasiler kalmış ve teşekkürlerle ayrılmışlar ve hala iyi niyetlerini sunmaktadırlar bence sorun sizin görüşlerinizde olabilir .not. Türkiyenin hiç bir otelinde bu fiata bu konforda otel bulunamaz teşekkürler
Sanırım bahsi geçen otelde kalanlar çok önceki yıllarda konaklama yapmışlar yada otelle ilgili bir karışıklık var. Yorumlarımın acımasız olmadığını şu günlerde tekrar otele giderseniz görürsünüz. Ticarethanenin sahipleri de yatırım yapamadıklarından dolayı otelin kötülediğini bizzat kendileri söylediler. Sanırım otel ile belediye arasında yaşanan sorundan haberisizsiniz.
pis kötü kirli dediğiniz otelde bir tarih yatıyor karalamak o kadar kolaymı biz otelin ne olduğunu biliyoruz sğylemenize gerek yok
Gürkan bey,
üzgünüm o zaman tarih kirletiliyor. Otelin bir takım hukuki sorunları olduğunu öğrendik ama bu temiz olmaması için yeterli bahane değil. Sanırım otelle bir bağınız var ki bu kadar tepki verdiniz. Belki de bu kötü reklam kolların sıvanmasına yol açar.
Bir dahaki gezi ne zaman arkadaşlar
Bir dahaki gezi Kula’ya mı yoksa herhangi bir yere mi? Herhangi başka bir yer ise üç hafta sonra Kıbrıs’a gidiyoruz.
Son zamanda bu kadar keyif aldığım bir geziye katılmamıştım diyebilirim. Başta zehra ve hakkı arkadaşlarıma,rehberimiz emrah kardeşimize ve katılan diğer arkadaşlara teşekkürler.Kula insanının sıcaklığı ve misafirperverliğine hayran kaldım doğrusu…
Sinem,
bizimle birlikte gelip geziye renk kattığın için bizde sana teşekkür ederiz.
Siz tekrar gelin tekrar harcarım
Öncelikle Kula ya gelipte ziyarette bulunduğunuz için size teşekkür ederim. size rehberlik etmek güzeldi. tekrar bekleriz.
Emrah,
bize kocaman bir tatil gününü harcadığın için biz sana çok teşekkür ederiz.