Son dönemlerde pek çok kişi yaygın olarak ulaşımını kendi özel aracıyla gerçekleştirmek ister. Şehir kalabalığı, trafik ve bunaltan hava koşulları sebebiyle özel araçla yolculuk yapmanın konforu oldukça büyüktür. Bu tarz durumlarda araç sahibi olmayan kişiler için saatlik, günlük ve aylık olarak araç kiralama olanakları bulunur.
Türkiye çevresinde en iyi araç kiralama firması olarak akla ilk Elitcar Rental gelir. Her yolculuk tipine ve insan sayısına göre araç seçeneklerinin yer aldığı firma, birçok kişinin ilk adresi halindedir. Yüzlerce farklı araç türünü içerisinde barındıran Elitcar Rental, kalitesi ve gelişmiş hizmetleri ile büyük beğeni toplar.
Yarı Otomatik Vites Nedir?
Yarı otomatik vites düzeneğine sahip olan araçlar, özellikle saatler süren uzun yolculuklarda ve trafik akışının yoğun olarak görüldüğü yollarda sürücülerin yardımcısı olur. Sürücülerin daha konforlu ve rahat bir sürüş deneyimi yaşaması hedefiyle tasarlanan yarı otomatik vites düzeneği; yapı olarak düz vites ile aynıdır.
Vites; aracın hareket edebilmesi için motora aktarılan enerjinin tekerleklere iletilmesi esnasında çarklara ne oranda güç verilmesi gerektiğini ayarlamaya yarayan parçadır. Vitesin her değişmesi gerektiğinde tekerleklere verilen güç oranı da farklılık gösterir. Bu durum da sürücü tarafından debriyaj ve vites kolu aracılığıyla manuel bir şekilde yapılır. Yarı otomatik vites düzeneğine uyumlu olarak tasarlanan araçlarda debriyaj pedalına yer verilmez. Düz vitese kıyasla daha az yakıt tüketimi gerektiren yarı otomatik vites, araçlar için oldukça avantajlı bir durumdur.
Temel sistem açısından bakıldığı zaman düz vites kutusu ile yarı otomatik vites kutusunun yapı olarak aynı olduğu görülür. Manuel şekilde ayarlanan viteste vites değişikliği için sürücünün debriyaj pedalı üzerine güç uygulaması gerekir. Ancak yarı otomatik viteste vites değişikliğini gerçekleştirmek amacıyla çalışan iki adet vites robotu bulunur. Vitesin tek kavramalı olduğu bu düzenekte sürücünün debriyaja herhangi bir güç uygulaması gerekmez. Bu da sürücünün araç kullanırken daha az efor sarf etmesine işarettir. Özellikle araç duruş ve kalkışlarında büyük ölçüde hissedilen vites geçişleri, trafikte ya da yoğun araç akışının olduğu yollarda önemli avantajlar sağlar.
Tam Otomatik Vites Nedir?
Son yıllarda özellikle teknolojinin de ilerlemesiyle beraber önemli yenilikler içeren araç sektöründe hızla ilerlemeler yaşandığı görülür. Tam otomatik viteste şanzıman yapısı, insan kontrolünün dışında ayarlanır. Tam otomatik vites sistemi, aracın yol ve yük durumuna göre ideal vites ayarını kendi kendine belirleyerek değiştirmesi sistemidir. Bu vites yapısına sahip olacak şekilde tasarlanan araçlarda manuel kontrol durumu tam anlamıyla ortadan kalktığı için düz vites kolu ve debriyaj pedalına yer verilmiyor.
Tam otomatik vites sisteminde vites kutusu hidrolik kumanda, vites dişlileri ve tork konvertörü olmak üzere toplamda 3 farklı parçadan oluşur. Bu sistemin çalışma prensibine göre motor gücü mekanik debriyaja ve sürücünün debriyaja vereceği güce gerek duymaz. Motor, aracın hareketi için gerekli olan gücü hidrolik aparatlar aracılığıyla tekerleklere ve şanzıman dişlilerine aktarır. Tam otomatik vites sisteminin en büyük avantajı, aracın sürüş esnasındaki bütün hız ayarlarında maksimum düzeyde verim sağlamasıdır.
Tam otomatik vites sistemine sahip olan araçlarda vites geçişleri hissedilmez. Ayrıca kullanılan araçta yokuş kalkış desteği bulunmasa bile bu sistem sayesinde araç yokuş ve rampalarda geriye doğru kaymaz. Sürüş esnasında sürücünün vites ya da debriyaj gibi zahmet gerektiren durumlarla uğraşmasına gerek bırakmayan bu sistem, sürücülerin yol boyunca yalnızca yola ve diğer araçlara dikkatli bir şekilde odaklanmalarına imkan tanır.
Yarı Otomatik ve Tam Otomatik Vites Arasındaki Farklar Nelerdir?
Son dönemlerde otomotiv sektöründeki gelişmelerin kanıtı olarak görülen yarı otomatik ve tam otomatik vitesli araçlar sayesinde sürücülerin debriyaj ile uğraşmasına gerek kalmaz. Araç kullanmayı ve şoförlük sürecini hem daha konforlu hem de daha kolay bir hale getiren bu iki sistem arasında benzerlikler olduğu gibi farklılıklar da bulunabilir. Yarı otomatik ve tam otomatik vitesler arasındaki farkları kısaca şu şekilde sıralanabilir:
- Yarı otomatik vitesli araçlar tek kavrama prensibine bağlı olarak çalışırken tam otomatik olan araçlar çift kavrama prensibine bağlı olarak çalışır.
- Yarı otomatik vites sistemi araçlarda sadece debriyaj görevi görürken tam otomatik vites ise debriyaj haricinde vites geçişi de sağlanır.
- Yarı otomatik olan araçlarda yokuş kalkış desteği bulunsa bile araç belirli düzeyde kayma gösterebilir fakat otomatik vitesli araçlarda böyle bir durum mümkün değildir.
- Tam otomatik vitesli araçlarda vites geçişleri hissedilmez ancak yarı otomatik vitesli araçlarda az da olsa vites geçişleri hissedilir.
- Yarı otomatik araçlar isteğe bağlı olarak manuel şekilde de kullanılabilir ama tam otomatik vitesli araçlar sadece otomatik kullanım tipine uygundur.
Otomatik Araç Kiralama ile Benzersiz Sürüş Deneyimi
Gerek şehir içi sürüşlerde gerekse uzun yolculuklarda özel aracın konforuna ve rahatlığına herkes erişmek ister. Kişisel bir araca sahip olmayan sürücüler ise bu tip durumlarda araç kiralama yöntemine başvururlar. Türkiye geneline araç kiralama konusunda kalitesini ve güvenilirliğini kanıtlamayı başaran Elitcar Rental firması, yüzlerce farklı araç modelini müşterilerine sunar. Yolculuk detaylarına ve araç içerisinde duracak kişi sayısına bağlı olarak araç büyüklükleri de değişiklik gösterebilir.
Gündelik yaşantının yanı sıra çalışma hayatında da çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak araç kiralama ihtiyacı duyulabilir. Bu tip durumlarda kurumsal araç kiralama fırsatını da beraberinde getiren Elitcar Rental firması; saatlik, günlük ya da aylık avantajlı paketlere sahiptir. Her sürücünün kendi arayışlarına hitap eden özellikleri bulunan araca kolaylıkla ulaşması mümkündür. Araçta herhangi bir arıza çıkması ya da yolda yaşanan aksiliklere karşı da Elitcar Rental’in güvencesi vardır.