Sultan Sazlığı

23 Aralık 2009 · Zehra Arslan

Kayseri iline 90 km mesafede bir dünya harikası. Sultan Sazlığı Milli Parkı Develi- Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinden oluşan eksen üzerinde yer alır. Sultan Sazlığının içinde bulunduğu Sindelhöyük kasabasının, geçmişi oldukça eskilere dayanmaktadır. Yöredeki höyüklerde yapılan kazılarda, ilk Tunç Çağına ait buluntular ele geçirilmiştir. Bölge Hitit ve Roma dönemlerinden kalma yapıtlar açısından zengindir. Kasaba Sindelhöyük ismini mezarlığından almış. Mezarlığın orta kısmının yüksek olması nedeniyle eski Türkçe’de “mezarı yüksek” anlamına gelen Sindelhöyük ismi verilmiş. Eski Türkçe’de Sin, mezar anlamına, höyük ise yüksek anlamına gelmekte.

Sultan-Sazligi-azgezmis.com

Sultan Sazlığı doğayı sevenler için oldukça büyüleyici bir ortam. Eskiden daha sulak olan bu alan malesef bugünlerde eskisi kadar suyla dolu değil. Hatta bir ara hükümet tarafından kurutulmaya çalışılmış ancak çevreciler buna engel olmuşlar. Buradaki turizmden hayatını kazanan insanlar var. Fakat onlarda sazlığın kurumuş olmasından nasiplerini alanlardan. Sazlık eskisi kadar sulak olmadığı için göç ederken buraya uğrayan kuşların bazıları burada durmadan geçip gider olmuş. Buda kuş meraklısı insanların buraya gelmesini seyrekleştirmiş. Yapılan en son sayımda burada yaşayan 301 değişik kuş türü tesbit edilmiş. Ancak bugün kuş gözlem evi olarak yapılmış olan tahta gözlem evinin olduğu mekan kuru topraklar üzerinde kalmış bir alan olarak durmakta. Su neredeyse 500-600 metre geri çekilmiş. Sultan Sazlığı nadir görülür bir şekilde hem tatlı suyu, hemde tuzlu suyu bünyesinde barındırdığı için ekolojik olarak, ulusal ve uluslararası bir önem taşır.

Kuş türlerinin Sultan Sazlığı fauna zenginliği içinde ayrı bir yerleri var. Her yıl Afrika-Avrupa ve Asya arasında göç eden kuşlar bu sulak alanı kullanmakta, iki önemli ana göç yolunun kesişim noktası üzerinde olduğu için kuşlar burada beslenme, üreme, kuluçka, konaklama ve sığınma imkanları bulurlar. Bu sebepden dolayı kuş faunası sazlıkda önemli bir yere sahiptir. Sazlıkdaki koşullar ideale yakın olduğunda burada 500 – 600 bin kuşu bir arada görmek mümkün olabilir. Bu alan sırasıyla 1971 yılında su kuşları koruma ve üretme sahası, 1984 yılında doğal yaşam ortamı, 1988 yılında tabiatı koruma alanı, 1994 yılında Ramsar alanı ilan edilmiş. (Ramsar İran’ın bir şehridir. 1971 yılında Ramsar’da imzalanan Uluslararası Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi imzalanmıştır. Bu nedenle bölge koruma altına alındığında aynı isimle anılmıştır) Son olarak da 2006 yılında oldukça geç kalınmış bir kararla Sultan Sazlığı Milli Park ilan edilmiştir.

Sultan-Sazligi-azgezmis.com

Bugün gittiğinizde o kadar sulak olmamasına rağmen yanıbaşında yükselen, çoğunluklada başı dumanlı Erciyes Dağı ile içinde bulunduğu yerleşim alanındaki basit yapıdaki evleri, bu evlerin içlerindeki güzel insanları ve sazları ile burası hala çok etkileyici bir yer. Burada yaşayan köylüler sazlıkdaki sazları işleyip ihraç ediyorlar. Yılda yaklaşık 1500 ton saz kesiliyor, bunun büyük bir çoğunluğu ihraç edilmekte. Sindelhöyüğe gittiğinizde kesilmiş sazları desteleyip birbirine yaslayarak konik şekiller veren çalışanları göreceksiniz. Sazların sarımsı renkleri üzerlerine güneş vurduğunda fotoğraf çekmek için çok estetik ve çekici gözüküyorlar. Buradaki insanlar kış aylarındada buz tutan sazlık alana girerek buzların üzerinde kalan sazları keserek onlardan birşeyler üretmeye devam ediyorlar. Kış ortasında bu insanların bitmeyen enerjilerini ve çalışkanlıklarını fotoğraflamak keyif verici olmalı.

Sultan-Sazligi-azgezmis.com

Akşam üstü olup gün dönmeye güneş ışıkları daha yumuşak gelmeye başladığında sürülerin dönüşleride başlıyor. Tozu dumana katarak bozkırda ilerleyen sürüler tamda Erciyes dağının önünden geçiyorlar. Bu anı daha iyi hissetmeniz için size şöyle tarif edeyim. Arkada sulak yeşil bir alan, hava hafif kızıla boyanmış, bu kızıllığın arasından yer yer bulutlar çıkıyor, tepesi karlı Erciyes Dağı kendini kah gösteriyor kah bir bulut gelip önünü kapatıyor ve önünüzden geçip giden, geçerkende tozu dumana katan bir sürü var. Film platosu gibi oldu değilmi. Herhalde fotoğraf çekmeyen biri bile bu ortamı gördüğünde bir kare fotoğraf çekmek ister.

Sultan Sazlığı

Kayseri iline 90 km mesafede bir dünya harikası. Sultan Sazlığı Milli Parkı Develi- Yahyalı ve Yeşilhisar…

azgezmis.com

Yorumunuz?