Gediz Deltası, İzmir Kuş Cenneti

9 Mart 2015 · Hakkı Ceylan

Büyük şehirlerin yakınlarında da bazen varlığından haberdar olmadığımız, hatta adını bile duymadığımız çok özel bölgeler olabiliyor. Gediz Deltası da İzmir civarında gidilebilecek ender güzellikteki yerlerden biri. İzmir Kuş Cenneti, Sasalı Kuş Cenneti veya Çamaltı Tuzlası isimleriyle de bilinen bölge 40.000 hektarlık bir alanı kaplıyor ve bunun yaklaşık yarısı sulak alandan oluşuyor.

gediz-deltasi-azgezmis-P1160905

Gediz Deltası İzmir’in kuzeybatısında kalıyor. Buraya ulaşmak için arabanızla Karşıyaka sahil yolunu takip ederek Mavişehir’e, buradan da Kipa’ya doğru devam edin veya Çiğli’den gelirken Çiğli Organize Sanayi Bölgesi kavşağından Kipa’ya doğru dönün. Kipa’ya ulaştıktan sonra Tuzla İşletmelerine doğru devam edin. Zaten yol boyunca kavşaklarda bulunan Kuş Cenneti tabelaları sizi doğru yola yönlendirecektir. Ayrıca Çiğli istasyon mevkiinden kalkan Sasalı otobüsleriyle Sasalı Doğal Yaşam Parkı’na ya da Sasalı Meydanına gelip oradan taksi ile Süzbeyli tarafına gelebilirsiniz. Arabanız yoksa, vivi üzerinden izmir havalimanı araba kiralama fiyatlarına bakabilirsiniz. Erken rezervasyon yaptırarak aracınızı ayırtabilirsiniz. Kiralık araba fiyatları hakkında daha fazla bilgi için www.vivi.com.tr ziyaret edebilirsiniz.

gediz-deltasi-azgezmis-P1160890

Gediz Deltasının 8.000 hektarlık kısmı Yaban Hayatı Koruma Sahası olarak ilan edilmiş. Sulak alan olması nedeniyle yıl boyunca bu bölgede birçok su kuşu türü bulunuyor. Kuş gözlemcileri tarafından bölgede bu güne kadar toplam 289 tür kaydedilmiş. Tabi siz gittiğinizde şansınız varsa bir kaç tür ancak görebilirsiniz, elbetteki orada bulunduğunuz mevsim çok önemli. Bizim ziyaretiz Ekim ayı sonlarındaydı, sadece bir kaç su kuşu ile yüzlerce flamingo vardı. Flamingolar buranın en kıdemli misafirlerinden, sebebi de burada bulunan ve flamingolara pembe rengi veren omurgasız bir canlı, yani artemia salina.

gediz-deltasi-azgezmis-ZA200464

Burada su kuşlarının haricinde de özellikle göç mevsimi olan sonbahar ve ilkbahar aylarında ötücü kuşları gözleme şansınız olabilir. Ender görülen bazı yırtıcıları da şansınız varsa görebilir ve fotoğraflayabilirsiniz. Bölgede sade kuşlar değil tilki, çakal, tavşan, yaban domuzu, porsuk ve gelincik gibi bazı memelileri de görme şansınız var.

Kapıya kadar gedikten sonra yoldan arabayla devam etmenize izin verilmiyor, bu yüzden arabayı park ederek yürümeye başlamalısınız. Hiç bir gölgelik alan olmadığından mutlaka şapka veya benzeri bir koruyucu bulundurmanızda fayda var. Eğer kuş fotoğrafçılığı ile ilgileniyorsanız ve fotoğraf çekmeyi düşünüyorsanız saklanabileceğiniz bir kaç ufak ağaç ve bitki mevcut; ama yine de burada en az 500mm lik bir objektife ihtiyacınız olacak. Girişin hemen ilerisinde bir kuş gözlem kulesi mevcut; ama girişe yakınlığı ve alçaklığı nedeniyle pek işe yaradığını söyleyemem.

gediz-deltasi-azgezmis-ZA200521

Girişteki tabelalarda da görebileceğiniz gibi yapabileceğiniz birkaç tur var, bunlar renklerle belirtilmiş. Sarı Rota yaklaşık 20 Km uzunluğunda olan en uzun rota. Neredeyse tüm görülebilecek alanları kapsayan rotayı ister yürüyerek ister bisikletle ya da ziyaretçi merkezine ait akülü arabalarla tamamlayabiliyorsunuz. Mavi Rota yaklaşık 10 Km uzunluğunda, sizi Homa Dalyanı’na götürüyor ve flamingoların en güzel göründüğü yer burası olarak belirtilmiş. Yeşil Rota ise en kısa olan 3 Km lik bir yürüyüş rotası. Bu rota Poyraz Tepe denilen bir bölgeyi de içine alıyor ve buradan görüş mesafesi dolayısıyla birçok yeri izleyebilmeniz mümkün.

gediz-deltasi-azgezmis-P1160946

Koruma altında olan bu alanın maalesef bazı problemleri var. Büyük şehir sınırları içerisinde olmasından dolayı yapılaşmanın hızlı bir şekilde bu alana kayması, delta içerisinde bulunan organize sanayi bölgesinin ve nehrin taşıdığı kirliliğin buraya akması ve Güney Sasalı kısmında bulunan okaliptüs yetiştirme bölgesinin çok fazla suya ihtiyaç duyması bunlardan sadece birkaçı olarak sayılabilir.

Kaçak avlanmayı önlemek, bölgeyi koruma altına almak ve sorunlarıyla ilgilenmek için 2003 yılında İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği adında bir organizasyon kurularak faaliyete geçmiş. Gediz Deltası hakkında her türlü bilgiyi alabileceğiniz ve iletişime geçebileceğiniz izkuş’a ait bir web sayfası da var.

Gediz Deltası, İzmir Kuş Cenneti

Büyük şehirlerin yakınlarında da bazen varlığından haberdar olmadığımız, hatta adını bile duymadığımız çok özel bölgeler olabiliyor….

azgezmis.com

Yorumunuz?