Konya’nın Geçmişine Işık Tutan En Ünlü Tarihi Yerler

7 Kasım 2022 · Hakkı Ceylan

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir olan Konya’nın geçmişinin tarih öncesi devirlere kadar uzandığı bilinmektedir. İlk olarak MÖ 6000-5000 yıllarında yerleşik hayata geçiş yapılan Konya’da günümüze kadar uzanan pek çok tarihi kalıntı bulunmaktadır. Tarihsel süreçte Hititler, Lidyalılar, Persler, Büyük İskender, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi medeniyetlerin yaşadığı Konya, bu bağlamda ülkenin en zengin şehirlerinden biri konumundadır. Konya tarihi yerler ziyaretçilerine eşsiz bir gezi deneyimi sunarak geçmişle günümüz arasında bir köprü görevi görmektedir. Dolayısıyla Konya’da gezip görülmesi gereken pek çok tarihi mekân bulunmaktadır.

Mevlâna Türbesi

Mevlâna Müzesi adıyla da bilinen türbe, Konya’nın merkez ilçesi olan Karatay’da bulunmaktadır. Geçmişte Mevlâna’nın dergâhı olarak hizmet veren yapı, yeşil kubbesi ve maneviyatı ile birlikte dünyanın dört bir yanından ziyaretçi ağırlamaktadır. Büyük bir külliye şeklinde inşa edilen türbenin bahçesinde gül bahçeleri, semahane ve şadırvan gibi bölümler de bulunmaktadır. Aynı zamanda dergâh eşyaları, sabır taşları, çilehane ve müzik aletleri gibi Mevlevilik ile ilgili önemli eser ve araç-gereçler de Mevlâna Türbesi’nde sergilenmektedir.

Karatay Medresesi

Karatay Medresesi, Konya’nın önemli tarihi yerlerinden biri konumundadır. Selçuklu döneminde inşa edilen yapı, 1250 yılına tarihlenmektedir. Celalettin Karatay tarafından yaptırıldığı düşünülen yapının mimarının kim olduğuna dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Osmanlı dönemine kadar aktif bir şekilde eğitimlerin verildiği medrese 19. yüzyılın sonlarına doğru işlevsiz hâle gelmiştir. 1955 yılından sonra müzeleştirilen medresede Osmanlı dönemine ait çok sayıda seramik, çini ve cam eserler sergilenmektedir.

Sultan Selim Câmii

Konya’nın şehir merkezinde yer alan Sultan Selim Câmii¸ 16. yüzyıldan günümüze ulaşmıştır. 1558 senesinde II. Selim tarafından inşa ettirilen caminin Mimar Sinan tarafından tasarlandığı düşünülmektedir. Çifte minareli bir yapıya sahip olan cami, mimari açıdan 16. yüzyılın Osmanlı üslubunu taşımaktadır. Bütünüyle İstanbul’daki Fatih Camii’ye benzeyen yapının 7 adet kubbesi bulunmaktadır. Mihrabının mavi, minberinin ise beyaz mermerden yapıldığı caminin taç kapısı en dikkat çekici bölümüdür.

Nasreddin Hoca Türbesi

Konya denildiği zaman akla gelen ilk isimlerden biri olan Nasreddin Hoca’ya atfedilen türbe, Akşehir ilçesinde yer almaktadır. 1284 senesinde Akşehir’de hayatını kaybeden Nasreddin Hoca’nın defnedildiği yere 1906 yılında inşa edilen türbe, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Etrafının açık olmasına rağmen ortasındaki kapıda kilit bulunan türbede Nasreddin Hoca’nın mizah anlayışına atıfta bulunulmaktadır. 6 sütunla çevrili türbe, yıl boyunca ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir.

Konya Arkeoloji Müzesi

Zengin tarihiyle keşfedilmeye değer şehirlerden biri olan Konya’da yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında pek çok eser ortaya çıkarılmıştır. Bu eserler ise günümüzde Konya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Meram ilçesinde hizmet vermekte olan Konya Arkeoloji Müzesi, 1901 yılında kurulmuş olup ülkenin en büyük müzelerinden biri konumundadır. Müzenin içerisinde kronolojik olarak Neolitik Çağ’dan Bizans Dönemi’ne kadar birçok arkeolojik eser sergilenmektedir. Pişmiş toprak kaplar, tabaklar, çanaklar, gözyaşı şişeleri, lahitler ve mozaiklerin görülebileceği müzede Konya’nın geçmişine ışık tutan eserler yakından incelenebilmektedir. Müzenin bahçesinde ise Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş yapılardan kalan mimari parçalar ve mezar taşları görülebilmektedir.

Çatalhöyük Neolitik Kenti

Konya’nın Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük Neolitik Kenti, toplamda 14 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Neolitik yerleşimlerin keşfedildiği kent 2 farklı bölümden oluşmaktadır. Doğu Höyüğü olarak bilinen ilk kentteki yerleşimlerin MÖ 7400 ile 6200 yıllarına denk geldiği bilinmektedir. Bu bölümde toplamda 18 yerleşim katmanının bulunduğu ortaya çıkarılmıştır. Batı Höyüğü olarak bilinen diğer kısımdaki yerleşimlerin ise MÖ 6200 ile 5200 yıllarına işaret ettiği bilinmektedir. Neolitik yerleşimlere ait duvar resimleri, heykeller ve sanatsal açıdan etkileyici öğeler günümüzde hâlâ sergilenmektedir. 2012 senesinde UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne dahil edilen kent, günümüzde Konya’nın tarihini merak edenler tarafından büyük bir ilgiyle ziyaret edilmektedir.

Konya Etnografya Müzesi

Konya Etnografya Müzesi, Meram ilçesinde yer almakta olup, geçmişte eğitim verilen bir okul binasının sonradan müzeleştirilmesiyle hizmete girmiştir. 1975 yılında ilk ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan müze, Konya’nın kültür belleği konumundadır. Müze toplamda üç katlı bir binada hizmet verirken bodrum katında ağırlıklı olarak fotoğraf arşivleri sergilenmektedir. Halı ve kilim seksiyonunun da görülebileceği müzenin bodrum katından yukarı çıkıldığında konferans salonları ve kütüphane bölümü ziyaretçileri karşılamaktadır. Zemin katında aynı zamanda Konya’ya ait etnografik eserler ve yöre kültürüne ait giyim kuşam örnekleri sergilenmektedir. Müzede ilgi çeken eserler arasında Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait halı kilim, silah, kılıç ve el yazması örnekleri bulunmaktadır.

Konya’nın Geçmişine Işık Tutan En Ünlü Tarihi Yerler

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir olan Konya’nın geçmişinin tarih öncesi devirlere kadar uzandığı bilinmektedir….

azgezmis.com

Yorumlar

  • Araştırma yazınız güzel, doyurucu ancak resimlendirilseydi daha güzel olacaktı.

Yorumunuz?