Akdeniz’in batı bölgesinde yer alan Isparta dağlarla göllerin birbiri ile buluştuğu yerdir. Isparta’da, Lidyalılar, Frigler, Persler, Helenler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarih sahnesindeki yerlerini sırasıyla almışlar. Bugün Isparta’nın en önemli geçim kaynağı gül yetiştiriciliği. Eğirdir Gölü kenarında hasat zamanı gül bahçeleri göl kenarını adeta taçlandırıyor. Dünya gülyağı ihtiyacının %60’ını Isparta karşılıyormuş. Duyunca inanamadım, oldukça iyi bir yerde. Isparta’da dolaşırken “Gülbirlik” markası olan Rosense mağazalarında, gül suyundan, gül reçeline, gül parfümünden, gül kremine varan çok geniş bir ürün yelpazesi göreceksiniz. Bütün bayanları çektiği gibi beni de bu mağaza kapısından içeri çekti. Aslında biraz isteksiz girdim, küçüklüğümden kalma gülsuyu kokusu bana hep mevlütleri ve hüzünü çağrıştırdığı için içeride çok güzel kokularla karşılaşacağımı hayal bile edemedim. Gül parfümü ve sabunu oldukça güzel kokuyor. Benim gibi önyargılı iseniz lütfen önyargınızı kırıp kapıdan içeri hiç çekinmeden girin, pişman olmayacaksınız.
Tarihe merakınız varsa mutlaka, Aya Baniya Kilisesini, çift çan kuleli Aya Yorgi Kilisesini, Atabey Ertokuş Medresesini ve Eğirdir Dündar Bey Medresesini görmenizi tavsiye ederim. Yeşil Ada içinde bulunan Aya Stefanos Kilisesi de görülecek mekanlardan biri. Yeşil Ada demişken bu şirin yerleşim yeri Eğirdir Gölü kenarında karaya oldukça yakın bir ada. Adanın karaya asfalt yolla bir bağlantısı var. Burada Eğirdir’den çıkan tatlısu levreği ve sazan balığı yiyebileceğiniz küçük ve sıcak görüntülü lokantalar var. Yaz aylarında Yeşil Ada’da konaklayarak göle girebilirsiniz. Ada’da birkaç odalı oteller ve pansiyonlar mevcut. Eğirdir Gölünün kenarları da denizi hiç aratmayacak güzellikte plajlara sahip. Hatta Altınkum plajı “Mavi Bayrak” ödülüne sahip. Ortalama derinliği 16 m olan Eğirdir Gölü 517 km² lik alan sahip olup Türkiye’nin dördüncü büyük, doğal tatlı su gölü ünvanına sahip. Yaz aylarında Yeşil Ada’ya tepeden bakmak için yörük çadırının olduğu tepeye çıkmalısınız. Buradan manzara, hem fotoğraf için hemde keyifle çay içmek için çok güzel. Tabi yazın serinlemek için oldukça ideal olduğunu da atlamamak gerek.
Eğirdir Gölünden başka il merkezine 13 km mesafede, Gölcük Krater Gölü ve Eğirdir ilçesine 29 km mesafede, zengin floraya ve yaban hayata sahip Kovada Gölü Milli Parkı görülesi güzel göller. Bana sorarsanız Gölcük Krater Gölü daha etkileyici bir göl. Kim bilir, belki de göle gittiğimizde dingin suya düşen ağaçların yansımaları beni fazlaca cezbetmiştir. Yaz aylarında insanların daha çok piknik yapmak için tercih ettikleri bu göl, sonbaharda ve baharda çok daha güzel sakin ve dingin gözüküyor. Ayrıca sonbaharın ağaçlara verdiği renkli görüntüler fotoğrafçılar için oldukça cazip.
Aziz Paul’un uzun mesafe yürüyüş yolunun 300 kilometresi Isparta sınırları içinde yer alıyor. Yazılı Kanyon’da başlayan bu yol, dere, tepe taş demeden dağların arasından devam edip gidiyor. Kanyonun içinde yürürken kayaların tepesinden inip çıkmak, Aziz Paul’un ne kadar zorlu bir yolculuk yaptığını anlamama yardımcı oldu. Bugün kanyonun üzerindeki tahta köprüden karşıya geçtiğinizde, duvara kazınmış duvar resimleri ve bir yazıt göreceksiniz. Bu mekan yaz aylarında çadır kurup kısa süreli kamp yapmak ruhunuzu ve bedeninizi dinlendirmek için de oldukça uygun bir yer.
Isparta’ya kadar gitmişken Süleyman Demirel’in İslamköy’ünü de bir selam vermek gerektiğini düşündük ve gittik. Küçücük köye büyük eller değince büyük bir cami ve bir müze yapılmış. Ayrıca Guinness Rekorlar Kitabına girmiş dünyanın en büyük şapkası da müzenin bahçesinde yerini almış. Biraz tozlanmış ve etrafında böcekler dolaşmakta da olsa onu görmenizi bekliyor. Süleyman Demirel’in doğmuş olduğu ev bir sokağın başında hala ayakta duruyor.
Yazın Eğirdir gölüne girilen Isparta’da kışında kayak yapma imkanınız var. Isparta’ya 26 km mesafede asfalt yolla ulaşabileceğiniz Davraz Kayak Merkezinde, Eğirdir Gölünün manzarasına bakarak aşağı doğru süzülebilirsiniz. Bize rehberlik eden Abdullah Duymaz arkadaşımızdan Davraz’ın, Türkiye’nin 5 önemli kayak merkezinden biri olduğunu öğrendik. Aralık ve Nisan ayları boyunca burada kayak yapmanız mümkün. Konaklama seçenekleri şu anda sınırlı ama eminim ileride alternatif yerler olacaktır. Kayak merkezinden size Sirene ve Selene (Tel: 0246 233 01 76) otellerini tevsiye ederim.
Isparta’da yemeniz gereken geleneksel yemeğe gelince, biz tadına bakmadık ancak bu yemek, düğün pilavı. Bu pilav etli ve nohutlu yapılıyor, genelde de düğünlerde pişirilip dağıtılıyormuş. Ayrıca sazan dolmasıda denenecekler arasında yer alıyor. Konaklamak için her zamanki gibi en uygun yer olan Öğretmen Evini tavsiye edeceğim. Bunun yanısıra Büyük Isparta Oteli (Tel :246 233 01 76), Bolat Otel veya Artan Otel’de (Tel: 246 232 57 00) standardınıza göre seçebileceğiniz değişik yıldız seviyelerinde oteller.
Isparta’ya bizim gibi çok uzaklardan geliyorsanız en iyi yöntem uçakla Isparta’ya ve Antalya’ya gelmek. Antalya’ya gelirseniz buradan bir araç kiralayarak 130 km’lik bu yolu kısa bir sürede ve keyifle gidebilirsiniz. Araç için size Antalya’da First Rent A Car firmasını tavsiye edebilirim. Biz en uygun fiyatı bu firmadan aldık.