Adana Mutfağını Keşfedin

10 Mart 2015 · Hakkı Ceylan

yemek

Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Adana; Gaziantep ve Urfa ile birlikte Türkiye’nin en ünlü mutfaklarını oluşturuyor. Özellikle birbirinden güzel kebap lezzetleriyle, ünü dünyalara kadar yayılan Adana, her yıl yüzbinlerce turiste ev sahipliği yapıyor.

Adana mutfağının diğer şehirler arasından neden hızlıca ayrıldığını anlamak için bu şehre özel lezzetleri detaylı olarak bilmek gerekiyor. Çünkü Adana’yı Adana yapan özellikler, bu yemeklerde gizli.

Adana Kebabı: Şehirle bütünleşmiş olan Adana Kebabının en büyük özelliği, etlerin satırla el kıyması halinde hazırlanması. Daha sonra yoğrularak baharatlanan etler, uzun bir süre şişle birlikte pişmeye bırakılır. Bu karşı konulmaz lezzeti Adana’da yeme şansına erişenler, masada sınırsız ikramları görünce de şaşırabilir. Çünkü bu bölgenin bir diğer büyük özelliği de sınırsız ikramları.

Adana Lahmacun: Herkes tarafından bilinen lahmacundan daha küçük bir görünüme sahip Adana lahmacun, tadıyla bir ayrıcalık yaratıyor. Etinin yoğun olduğunu belirtmekte fayda var. Adana’da lahmacun yerken böylece ete de doymuş olacaksınız. Adana’da lahmacun porsiyonları genellikle 5’li olarak servis edilir.

İçli Köfte: Hatay’ın meşhur içli köftesi, Adana’da farklı bir lezzete bürünüyor. Daha lezzetli olmasının nedeni ise haşlanarak pişirilmesi. Kavrulmuş kıyma, baharat ve cevizin ideal karışımı ile ortaya çıkan içli köfteye restoranlarla birlikte Adana sokaklarında da rastlamak mümkün.

Adana Böreği: Kıymalı ve patatesli olarak hazırlanan Adana böreği, yerel halk tarafından yoğun bir şekilde tercih edilmese de yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça sevilen bir lezzet. Ayrıca şansınız varsa böreğin yapım aşamasına da şahitlik edebilirsiniz. Her bir katı için ustalar tarafından adeta bir sanat halinde hazırlanan yufkalar karşısında şaşkınlığınızı gizleyemeyebilirsiniz.

Çiğ Köfte: Gaziantep ve Şanlıurfa çiğ köftelerinden ayrı bir tada sahip Adana çiğ köftesi, nar ekşisi ve yoğun kimyon ile sunulur. Etli olarak hazırlanır.

Humus: Meze olarak da bilinen humus, aslen Arap kültüründen gelir. Coğrafi olarak Arap şehirlerine yakın olan Adana, humusu da zamanla yöresel lezzetleri arasına katmışa benziyor. Özellikle pastırmalı ve sıcak haliyle servis edileni tercih edilen humus, nohutun farklı bir boyuta taşınmış hali.

Şırdan: Yaz kış demeden hemen hemen her sokakta görebileceğiniz şırdan satan satıcılar, Adana’nın efsanevi lezzetini günümüzde de yaşatmaya devam ediyor. Hayvan bağırsağının pirinç, et ve baharatla doldurulmasıyla hazırlanan şırdan, özellikle gece hayatı sonrasında tercih edilir. Adanalıların bu lezzete Şırdan dolması denmesine de ayrıca karşı olduklarını belirtelim.

Mumbar Dolması: Şırdana benzerliği ile dikkat çeker. Pul biber ve kimyon ile birlikte hazırlanarak Şırdan gibi hemen hemen her köşe başında rastlanır.

Bici Bici: Adana’nın meşhur sıcaklarında serinlemenin adresi Bici Bici satan yerler olur. Nişastadan yapılan su muhallebisi kıvamındaki tatlı, Adana’nın en meşhur tatlısı olarak bilinir. Buz kütleleriyle soğutulan tatlı, pudra şekeri ve gül suyu ile şerbetlendirilip servis edilir. Meyvelerle birlikte servis edilen Bici Biciler, yerel halk tarafından pek tercih edilmez. Adanalılara göre Bici Bici, sade yenir.

Karsambaç: Bir tür serinletici içecek olarak bilinir. Toros dağlarından gelen karlarla pekmezin karışımı halinde hazırlanan Karsambaç, Adana’nın önde gelen lezzetlerindendir. İsteğe göre meyve taneleri ve pudra şekeri ile de tatlandırılabilir.

Cevizli Sucuk: Türkiye’nin her yerinde Cevizli Sucuk bulmak mümkün olsa da Adana’nın verimli topraklarından çıkan cevizlerle bir ayrı lezzetlidir. Gün boyu enerjinizin bittiği her anda tadabilirsiniz.

Sarı Burma: Baklavanın Adana’da şekillenmiş hali olarak bilinir.

Şalgam: Adana’nın meşhur içeceğidir. Sabah akşam Adanalılar tarafından yoğun bir şekilde tercih edilen Şalgam, acılı ve acısız olmak üzere iki farklı şekilde servis edilir. Turşu suyu kıvamındadır.

Şıra: Yaz aylarının oldukça sıcak geçmesinden olsa gerek Adana’da serinletici içecekler oldukça fazla. Şıra da onların başında geliyor. Osmanlı zamanından günümüze kadar gelen yerel şıracılar, kent meydanında görülmeye devam ediyor.

Adana’nın eşsiz lezzetleri saymakla bitmez belki ama sayılı gün çabuk biter. SunExpress uçak bileti sayesinde kolayca ulaşabileceğiniz Adana’da kültürel turunuza karşı konulmaz lezzetleri de ekleyebilirsiniz. Sevdiklerinizle birlikte unutulmaz bir tatil geçirmek için Adana, tüm güzellikleri ve lezzetleriyle sizleri bekliyor.

Adana Mutfağını Keşfedin

Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Adana; Gaziantep ve Urfa ile birlikte Türkiye’nin en ünlü mutfaklarını oluşturuyor. Özellikle…

azgezmis.com

Yorumunuz?