Yeşilyurt Köyü Kazdağları’nın Oksijen Deposu

19 Eylül 2016 · Zehra Arslan

Yeşilyurt Köyü Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı, Kazdağlarının eteklerinde kurulmuş sevimli bir köy. Bu bölgede bulunan ve adını en çok duyuran köylerden birisi. Yeşilyurt Köyü Kazdağları’nın oksijen deposu.

yesilyurt-koyu-kucukkuyu-canakkale-azgezmis4

Yeşilyurt Köyü Hakkında

Yeşilyurt Köyü’nün tamamı neredeyse taş evlerden oluşuyor. Köyün içindeki evlerin bir kısmı birinci dereceden tarihi eser statüsünde. Böyle olunca her zaman yaşanan bir sorun ortaya çıkıyor. Evlere tadilat veya tamirat yapmak için Anıtlar Kurulu’ndan izin almanız ve aslına uygun plan çizdirmeniz gerekiyor. Bu işlemler bir hayli masraflı olduğu için evlerin bir kısmı harabe halinde duruyor. Buna rağmen köy çok güzel. Son dönemde İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden gelip ev satın alanların sayısı artış göstermiş. Bu nedenle onarılmış evlerin sayısı artıyor, ilerleyen günlerde daha da artar gibi gözüküyor.

yesilyurt-koyu-kucukkuyu-canakkale-azgezmis2

Yeşilyurt Köyü iki kardeş tarafından kurulan köylerden biri. Köyün eski adı Büyük Çetmi olarak geçiyor. Burayı kardeşlerden büyük olanı kurmuş. Yeşilyurt Köyünün hemen karşısında küçük kardeşin kurduğu Küçük Çetmi Köyü gözüküyor. Yeşilyurt Köyü Küçük Çetmi köyünden daha büyük ve popüler. Yaz aylarında gelen yazlıkçılarla köyün nüfusu artıyor.

yesilyurt-koyu-kucukkuyu-canakkale-azgezmis1

Yeşilyurt Köyü ilk kurulduğu yıllarda burada Rumlar yaşıyormuş. Hatta köyün cami yapısına bakarsanız çok fazla Türk mimarisini yansıtmadığını görürsünüz. Köyde yaşayanlar buranın bir zamanlar Rum köyü olduğunu pek kabul etmek istemiyor gibiler. Kime sorduysak caminin yapımında çalışan Rum ustalar nedeniyle mimarinin farklı olduğunu söylüyorlar.

Yeşilyurt Köyü konumu itibariyle köyden denizi görebiliyorken, denizden baktığınızda köyü göremiyorsunuz. Korsan saldırılarından korunmak için köyü dağların içine saklamışlar. Bu özellik bu yörede başka köylerde de mevcut.

Yeşilyurt Köyü Konaklama

Yeşilyurt Köyü konaklama için bir çok seçenek sunuyor. Köyün içinde kalıp hem orman havası, hem de deniz sefası yapabilirsiniz. Denize uzaklığı sadece 3 km. Konaklama için farklı fiyat seçenekleri mevcut. Ev pansiyonu isterseniz Sahne Pansiyon’u deneyebilirsiniz. 2016 yılı fiyatı kişi başı oda kahvaltı 125 TL.

Biraz daha lüks olmasını isterseniz yüzme havuzlu ve hamamı olan Reis Inn Oteli tercih edebilirsiniz, fiyatı kişi başı oda kahvaltı 250 TL.

yesilyurt-koyu-kucukkuyu-canakkale-azgezmis3

Çok lüks beklentiniz varsa o da mevcut. Manici Kasrı Oteli tercih edebilirsiniz. İçine girdiğinizde neredeyse köyü unutacağınız güzellikte bir yer. Onun fiyatı ise kişi başı oda kahvaltı 450 TL. Yüzme havuzu, çok keyifli bahçeleri ve lokantaları içinde barındırıyor.

Elbette başka seçenekelerde var. Gittiğinizde bakabilirsiniz. Aracınız varsa gündüz denize gidip, akşamları köyün serinliğinde uyuyabilirsiniz.

Yeşilyurt Köyü Görülecek Yerler

Yeşilyurt Köyü içerisinde çok da alışık olmadığımız bir şekilde bir teknoloji müzesi var. Karye Teknoloji Müzesi’nin bir kısmı otel, bir kısmı da kafe olarak hizmet veriyor. Teknolojiye merakınız varsa burada bulunan eski radyolar, telefonlar vb. ürünleri inceleyerek zaman geçirebilirsiniz.

yesilyurt-koyu-kucukkuyu-canakkale-azgezmis5

Köy meydanında ağaçların altında oturup bir günü sessizlik içinde geçirebilirsiniz. Taş evli mahalleri gezerek evlerin hikayelerini köyün yerlilerinden dinleyebilirsiniz. Köyde bunalırsanız hemen 3 km aşağıya inip plaja kavuşabilirsiniz.

Yeşilyurt Köyüne bir yarım gününüzü ayırın. Köyün taş sokaklarında gezin, çeşmelerinden su için ve deniz manzarasının tadını çıkartın.

yesilyurt-koyu-kucukkuyu-canakkale-azgezmis6

Yeşilyurt Köyü’nde Ne Yenir?

Yeşilyurt Köyü içerisinde dolaşırken öğrendiğimiz manlama isimli bir yemek var. Kıymalı gözlemenin üzerine sarımsaklı yoğurt döküyorlar. Tam bir mantı olmasa da andırıyor. Manlama adını güzel bulmuşlar.

Meydan kahvesinde veya etrafındaki kafeteryalarda karadut suyu içebilirsiniz. Zaten her yerde kocaman karadut suyu diye yazıyor, içmezseniz olmaz.

Eve giderken bir şeyler götürmek isterseniz zeytin, zeytin yağı, sabun ve tarhana alabilecekleriniz arasında yer alıyor.

Yeşilyurt Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Yeşilyurt Köyü, Ayvacık ilçesine sadece 21 km mesafede şirin bir köy. Buraya gelmek için önce Küçükkuyu’nun merkezine gelmeniz gerekiyor. Merkezi geçip batıya doğru ilerlediğinizde yaklaşık üç veya dört km sonra Yeşilyurt Köyü tabelasını göreceksiniz. Buradan köy sadece 1 km ve yolu asfalt.

Yeşilyurt Köyü Kazdağları’nın Oksijen Deposu

Yeşilyurt Köyü Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı, Kazdağlarının eteklerinde kurulmuş sevimli bir köy. Bu bölgede bulunan ve…

azgezmis.com

Yorumlar

  • Yazıyı okurken köyün eski adının Büyük Çetmi olduğunu görünce heyecanlandım. Çünkü Çetmi adı Çepniler’den gelir. Türkiye’de, 24 Oğuz boyundan olan Çepni boyuna ait insanların yaşadığı bir çok Çetmi köyü vardır. Çanakkale’de olduğu gibi Konya’da, Kastamonu’da, Amasya’da, Çorum’da da Çetmi adında köyler var ve buralarda Çepni boyundan insanlar yaşamakta.

    • Ercan Bey,
      Çetmi kelimesi bir Çepni Türkü olduğumuz için bizim de ilgimizi çekti. Bir çok yerde Çetmi’nin Çepni’den geldiğinden bahsedilmekte ama net bir kaynak yok. Bu nedenle böyle bir şey yazmak istemedik. Karadeniz bölgesinde çok sayıda Çepni Türkü yaşamakta. Oğuz boylarından ayrılıp Alparslan ile birlikte 1071 yılında bugünkü Türkiye topraklarına gelmişiz. Bugün Türkiye’de bir çok bölgede yaşayan Çepni Türkü mevcut. Ancak bir çok kişi Çepni olduğunu bilmiyor.

Yorumunuz?