Sivrisineklerin ısırmalarıyla bulaşan Sarıhumma’dan korunmanın en etkili yolu mümkünse sivrisineklerden uzak durmak ve aşılanmaktır. Aşı yapıldıktan sonra Uluslararası aşı sertifikası doldurulmalıdır. Yetkili Seyahat Sağlığı Merkezlerinde düzenlenen bu sertifika aşı yapıldıktan 10 gün sonra geçerlilik kazanır ve ömür boyu geçerlidir. Bazı ülkeler gelen tüm yolculardan bu sertifikayı talep etmektedirler.
Sarıhumma nedir?
Sivrisineklerin ısırmalarıyla bulaşan, kanamalı, viral bir hastalıktır. 3-6 günlük kuluçka süresinin ardından ani gelişen ateş, halsizlik, bulantı, kusma, baş ağrısı, sırt ağrısı ve kas ağrıları görülür.
15 vakada kanama, şok, organ yetmezliği ve bazan ölümle sonuçlanan ağır tablo gelişir. Maalesef tedavisi yoktur.
Sarıhumma nasıl bulaşır?
Sarı Humma virüsüyle enfekte Aedes veya Haemagogus türü sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşır. Virüs maymun ve insanlarda hastalık oluşturur. Sinekler özellikle gündüz ısırırlar.
Seyahat edenler için için hangi riskler vardır?
Sarı Hummanın yaygın görüldüğü ülkelere seyahat edecekler risk altındadır. Kırsal alanlar ve ormanlık bölgelerde kalacaklar için risk en fazladır.
Sarıhumma’dan nasıl korunabiliriz?
- Aşısı mevcuttur ve %99 oranında etkilidir.
- Riskli bölgelere gidecek her yolcunun aşı yaptırması önerilir.
- Tek doz aşı uzun süreli koruma sağlar. Aşı bazı ülkelere giriş için zorunlu tutulmaktadır.
- Sivrisinek ısırıklarından korunmak da (sinek kovucular, vücudu tamamen kapatacak giysiler, cibinlik kullanmak, klimalı odalarda kalmak gibi) aşı kadar önemlidir.
Sarıhumma nerelerde görülür?
Özellikle güney yarımkürede ve ekvatora yakın bölgelerde görülür. Güney Amerika ve Afrika’nın bazı bölgelerinde yaygın olarak görülür.
Seyahatte Genel Sağlık Kuralları
- Unutmayın, bilgi edinmek, ilgili riskleri kavramak ve yolculuk için gerekli önlemleri almak seyahat edecek kişinin kendi sorumluluğundadır.
- Yurtdışına çıkmadan önce gidilecek bölgeye özgü koşulları öğrenmenin ve alınması gereken sağlık tedbirleri hakkında bilgilenmenin sağlıklı bir gezi için büyük önem taşıdığını unutmayın.
- Kalış süresine göre ilaç reçetesi temin ediniz ve doktorunuzdan uygun bir sağlık çantası oluşturma ile ilgili tavsiyeler alın,
- İçmek için güvenli olmayan suları mutlaka kaynatın.
- Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın.
- Tazeliğinden ve kaynadığından emin olmadığınız gıdaları yemeyin.
- Herhangi bir nedenle sağlık kuruluşuna başvurmanız durumunda sizin için kullanılan iğnelerin tek kullanımlık (disposable) ve aletlerin steril olmasına dikkat edin.
- Haşerelere karşı gerekli önlemleri alın. Sinek kovucu spreyler kullanmak, gece yatarken cibinlikle yatmak faydalı olacaktır.
Seyahate çıkmadan önce mutlaka 444 77 34 numaralı telefonla seyahat sağlığı danışma hattını arayın veya seyahatsagligi.gov.tr adresini ziyaret edin, gideceğiniz bölgeye ait sağlık risklerini öğrenin.