Sarıkum

13 Mayıs 2010 · Zehra Arslan

Sarıkum Sinop’a yaklaşık 21 km mesafede, Türkiye’nin cennet köşelerinden biri ve gerçek anlamda da bir kuş cenneti. Türkiye’de yer alan önemli kuş alanları içerisinde 49. sıra no ile yer alıyormuş. Sarıkum köyünde yaşayanların sayısı 200’ün altında ve her zaman olduğu gibi burada kalanlar yaşlı nüfus, gençler iş kaygısı ile buradan göç etmişler. Yaklaşık 100 yıl önce burası tamamen ormanlık bir alan iken buraya yerleşen insanlar ahşap evler inşa etmek amacıyla ağaçları düşüncesizce kesip kullanmışlar. Bunun sonucu da Sarıkum’un biraz çölleşmesi olmuş. Çölleşme nedeniyle kumlar rüzgarda uçarak etrafı kaplamaya başlamış, özelliklede gölün tabanına doğru bir gidiş tespit edilmiş. Farklı tarihlerde yapılan ölçümlerde göl tabanı derinliği 160 m iken daha sonraki ölçümlerde 100 m olduğu görülmüş. Günümüzde çölleşme halen devam ediyor ancak alınan bazı önlemlerle en azından kontrol altına alınmış. Bölgedeki tahribatı durdurmak amaçlı bir çok yasak getirilmiş. Sarıkum yakınında Orman Bakanlığı tarafından kurulan bir istasyonda, geyik, karaca, sülün ve tavşan çoğaltılarak doğaya bırakılıyor.

Sarıkum gölünün hemen bittiği yerde köy başlıyor, köyün sınırında ise hemen deniz başlıyor. Böyle bir yerde yaşamak belkide bir çok insanın hayallerini süsler, burada bu güzelliğin tam içinde yaşayan köylüler çok şanslılar. Gölün 50-60 metre yanından başlayan Sarıkum Plajı 4 km boyunca uzanmakta. Biz tam sahile inip yürümeye başladığımızda kıyıya sadece 3-4 metre mesafede 2 yunus gelip saatlerce oynadı. Güzel güneşli bir günde sahilde bu balıklarla olmak hepimiz için büyük bir mutluluk kaynağı oldu.

Bir yandan plajda yunuslar dalıp çıkarken öte yandan Sarıkum gölünde yaşayan kuşlar, denize bakan tepeleri adeta çimen gibi bezemişlerdi. Farklı türde ve çok güzel renkli kuşları bir arada görüp bir kaç metre kalana kadar yanlarına yaklaşıp fotoğraf çekmek de ayrı bir keyif oldu. Sarıkum gölünün denize bu kadar yakın olmasının sebebi; bir zamanlar bir koy iken denizden tektonik hareketlerle ayrılarak araya bir kara parçasının girmesi. Bir lagün gölü olan Sarıkum, kaynak sularla besleniyor ve suyunun bir kısmını 25-30 metrelik bir bağlantı ile Karadeniz’e akıtıyor. Sarıkum’da neredeyse yok yok. Bazı kısımları bataklık bazı kısımları ise dişbudak ağaçlarından oluşan su basar ormanı ve zengin bitki örtüsüne sahip. Tabiki oldukça zengin bir balık ve kuş çeşidine de sahip olduğunu düşünürsek nasıl bir cennet olduğunu hayal edebilirsiniz. Bu güzelliğin kaybolmaması için 1987 yılında “Tabiatı Koruma Alanı” ilan edilmiş.

Göl ve çevresi gerçekten oldukça zengin bir doğal yaşam alanı. Gölde Sazan, Altınbaş Kefal, Pisi, Dişli Sazancık, Kaya, Gümüş ve Dikence balıkları bulunuyor. Göl ve çevresinde görülebilecek kuş çeşitleri ise; Öter Ardıç, İspinoz, Bahri, Küçük Ağaçkakan, Sakarmeke, Su Tavuğu, Küçük Batağan, Elmabaş, Yeşilbaş, Tepeli Patka, Akkuyruk Sallayan, Kılkuyruk, Gri Balıkçıl, Büyük Ak Balıkçıl, Şahin, Karabaşlı İskete, Kaşıkgaga, Su Çulluğu, Küçük Ak Balıkçıl, Çamurcun, Sütlabi, Bozördek, Karabatak, Florya, Karatavuk, Mavi Baştankara, Saz Delicesi, Alaca Ağaçkakan, Bıyıklı Baştankara, Tahtalı Güvercin, Bataklık Çintesi, Karaboyunlu Batağan, Bozkaz, Büyük Baştankara, Saz Delicesi, Mavi Baştan Kara, Kara Tavuk, Tahtalı Güvercin, İspinoz, Saka, Çıtkuşu, Kızılgerdan, Aksırtlı Ağaçkakan, Orman Alaca Ağaçkakanı, Küçük Ağaçkakan, Büyük Orman Kartalı, Orman Tırmaşık Kuşu ve belkide her yıl yeni bazı türler listeye ekleniyor. Tüm bu türleri sıralayınca nasıl zengin bir bölge olduğu tam olarak ortaya çıktı herhalde.

Ayrıca bu bölgede karaca(sabah erken saatlerde görme şansınız daha yüksek ki biz o şansı yakaladık), yaban domuzu, çakal,tilki, vaşak, gelincik, porsuk, yılkı atları ve bataklık bölgede yılan görebilirsiniz. Burası tabiatın içerisinde bir veya birkaç gün geçirmek istiyorum diyenlerin gitmek isteyeceği türden bir doğa harikası. Sessizlikde, doğanın ahenk içindeki müziğini net bir şekilde dinleyebiliyorsunuz. Bir yandan göldeki kurbağalar bağırışırken diğer yandan kuşlar ötüyor ve deniz dalga sesleri ile bu çok sesli doğal orkestraya katılıyor.

Burada uzunca bir zaman geçirmek istiyorsanız yanınıza mutlaka yiyecek bir şeyler almalısınız köyün içinde olacağınız için yemek yenecek herhangi bir yer yok. Ancak tabiki acıkırsanız hiç çekinmeden konuksever insanların kapısını çalabilirsiniz. Sarıkum’a gelmek için Sinop’a 21 km kala ahşap bir tabelanın milli park yazısından içeri girmeniz gerekiyor. Asfalt yoldan 1-2 km gittiğinizde hayranlıkla seyredeceğiniz manzaralar başlayacak.

Sarıkum

Sarıkum Sinop’a yaklaşık 21 km mesafede, Türkiye’nin cennet köşelerinden biri ve gerçek anlamda da bir kuş…

azgezmis.com

Yorumlar

  • sarıkumda dogup buyumus bırısi olarak sarıkum guzel tanıtılmiş fakat 100 yıl once orya yerlaşim sırasında o bolgede ağaç kesilmemiş aksi halde kum fırtınalarını engelemek amacıyla agac dikilmiştir…

    • Eyüp Bey,
      bilimsel araştırma sonuçlarına göre yazdım yazımı. Sonrasında çölleşmeyi azaltmak için ağaç dikilmiş olabilir elbette.

  • Koyde kalacak yer var istenirse şehire 20 km uzakta oteller ve pansiyonlar bulunmakta

  • Köyde kalacak yer var mı peki? ya da göl kıyısında, deniz kıyısında var mı? Yoksa, en yakın kalacak yer nerede bulabiliriz?
    Teşekkür ederim.

    • Sarıkum’da çadır kurabilirsiniz. Köyde kalacak yer yok. Sinop ile Sarıkum arası araçla 25 dakikalık bir süre Sinop’ta kalabilirsiniz.

Yorumunuz?