Bu köy görenin aklını başından alan bir köy. İran’a giderken bu köye gitmek üzere bir plan yaptık. Yollar kötü dediler, bizim yayla yollarından kötü değildir herhalde diye düşündük. Ancak yola çıktığımızda önce kötü bir asfalt yolla başlayan yolculuğumuz düz toprak yola, sonrasında da biraz dik yola, daha sonra virajlı ve uçurumlu yollara döndüğünde gördük ki yolu çok çetinmiş.
Sar Agha Seyed Köyünde Kimler Yaşar?
Köyde yaşayan insanlar Luriler. Konuştukları dil ise biraz Farsça biraz Kürtçe karışımı bir dil. Bu köyde yaşayan Lurileri Şii müslümanlar oluşturuyor. İran’da 2016 yılında yaklaşık 5 milyon civarında Luri bulunduğunu söyleniyor. İran’ın en eski yerleşimcilerinden biri olarak kabul ediliyorlar, buraya Orta Asya’dan gelmişler. Başlangıçta göçebe hayat yaşarken bir kısmı yerleşik hayata geçmiş. Ancak hala göçebe olarak yaşayanlar da mevcut.
Köyde yaşayanların kendilerine has bir giyim tarzı var. Kadınlar genelde siyah giyiniyor. Erkeklerin bir kısmı ise uzun bir şapka takıp altına aba tarzı bir ceket ve pantolon olarak oldukça bol paçalı pantolonlar giyiyorlar.
Sar Agha Seyed Köyünün Yapısı
Köyün yapısı oldukça ilginç; bir evin çatısı diğer evin bahçesi konumunda inşa edilmiş. Üst evdeki çocuklar bahçelerinde oynarken her zaman komşunun çatısında oynuyorlar aslında. Evlerde lükse dair hiç birşey yok. Elektrik var, ancak bir arıza olduğunda yapılması çok zaman alıyor. Köye giden yollar 1980 li yıllarda açılmış ve o tarihten sonra da yollarda bir değişiklik olmamış. Biz 2016 yılında gittiğimizde yollar hala dar uçurumlu, bol virajlı ve topraktı.
Köy geçirdiği bir yangın sonrasında ünlenmeye başlamış. Bu yangında 30 ev hasar görmüş. Son dönemde fotoğrafçıların bir hayli ilgisini çeker hale gelmiş. Ancak İran’da bile bu köyü bilmeyen çok kişi var. Köy fotoğraflarında sık sık Palangan ile karıştırılıyor. İki köyü birbirinden ayıran temel özelliklerden birisi Sar Agha Seyed köyünün kerpiç malzemeden, Palangan’ın ise taş malzemeden yapılmış olması.
Sar Agha Seyed Köyündekiler Nasıl Geçiniyorlar?
Bu köyde bir türbe bulunuyor. İran’ın diğer şehirlerindeki insanlar bu türbeyi zaman zaman ziyarete geliyorlar. Buradaki halk ziyarete gelenlere dağlardan toplayıp kuruttukları otları satıyor. Bu geçim kaynaklarının bir kısmını oluşturuyor. Bir diğeri ise hayvancılık. Ancak bana sorarsanız önümüzdeki bir kaç yıl içinde köyde bir kafeterya ve sonrasında da bir otel açılır. Şu anda kalacak ya da yemek yiyebileceğiniz bir yer mevcut değil. Köylüler dışarıya biraz kapalılar. Kalmak isterseniz belki birinin evinde para ödeyerek kalabilirsiniz. Bu da şimdilik hiç yaygın değil. Köye ilk kar yağdığında dışarı ile olan bağlantısı 6 ay tamamen kesiliyor. Elbette yaz aylarında tarlalarında kendileri için ekip dikip sebze yetiştiriyorlar.
Köyde yaklaşık 3000 kişi yaşıyor ama hepsi her zaman burada değiller. Okula giden çocukları olanlar kar yağmadan burayı terk etmek zorunda kalıyorlar. Bazıları sadece yazları burada oluyor zira İran’ın yaz sıcağı oldukça rahatsız edici. 2500 metre yüksekteki bu köye çıktıkça serin havayı hissediyorsunuz.
Sar Agha Seyed Köyüne Nasıl Gidilir?
Köye gitmek için en yakın kent Kuhrang’da (Chelgerd) kalabilirsiniz, konaklama için fazla birşey beklemeyin. Buradan köy 45 km ama yol çok kötü olduğu için bu mesafeyi yaklaşık 2,5 saatte gideceksiniz. Yolda her zaman bir değişiklik olma ihtimali de var elbette. Bu yolları aşmak için tek başınıza gitmek yerine bir yerel şoförün aracıyla gitmenizde fayda var. Bu hem tehlikeli yolları daha kolay aşmanıza hem de halkla bağlantı kurmanıza yardımcı olacaktır. Çocuklar köye gittiğinizde etrafınızı sarıyorlar. Birine bir şey verdiniz mi hepsi etrafınıza toplanacak, buna hazırlıklı gitmelisiniz.
Köye düşen ilk karla birlikte yukarıda da belirttiğim gibi buraya ulaşmak ve buradan çıkmak imkansız hale geliyor. Köylüler 6 ay boyunca taze sebzeye ulaşamıyorlar. Köyde sadece ilkokul var daha üstünü okumak için çocuklar şehire gitmek zorundalar.
İran’a Vize Gerekiyor mu?
İran vizesiz gidebileceğimiz nadir ülkelerden birisi. 3 ay süre ile kalacaksanız vize almadan gidebilirsiniz. Ancak ülkeler arası ilişkilerde yaşayanan değişiklikler vize uygulamalarını da etkileyebiliyor. Bu nedenle gitmeden önce dışişleri web sitesinden vize muafiyetlerinin son durumunu görebilirsiniz.
İran’da Kadın ve Erkeklerin Kıyafetleri
İran’da herhangi bir havalimanına indiğiniz anda kadınsanız başınızı yarım bir şekilde de olsa bir eşarp ile kapatmanız gerekiyor. Elbise giymişseniz altına tayt giymeniz isteniyor. Pantolon giyerseniz kalça kısmını örtecek bir tunik giymeniz gerekiyor. Açık ayakkabı giyebilirsiniz. Ancak biz nadir sayıda açık ayakkabı giymiş kadın gördük. Bazı şehirlerde renkli bazı şehirlerde ise neredeyse herkes siyah giyiyor. Turist olduğunuzda pek karışmıyorlar. Sadece arada bir başınız tamamen açılırsa toplum polisinden kapatmanız yönünde uyarı geliyor.
Erkeklere gelince onlarında İran içinde şortla dolaşmaları yasak. Uzun pantolon ile dolaşabiliyorlar. Ancak 2016 yılında gördüğümüz manzara bir süre sonra herkesin istediğini giyebileceği doğrultusunda oldu.
Hello everyone I’m Roohi and I live in Sar Agha Seyed Village.I just writed this review to tell you about our village and myself.
Nowadays, it can be a dream to have an opportunity to visit a village which has kept its traditions. Sar Agha Seyed village is one of the rare villages which traveling there will give you this chance to have a local experience and traditional life style with villagers. Imagine, historical village with stone houses laying on the steep between mountains, houses on top of houses, kids running around from one roof top to another, or an old lady is baking bread and smell of fresh bread on wood fire will take you back in time.
Sar Agha Seyed” is 2500 meters above the sea level and is located on one of the foothills of “Haft Tanan” summit in the central part of Kuhrang County and 130 kilometers from Shahre Kord in Chaharmahal and Bakhtiari Province. Its houses are from adobe and windows and doors of all houses open to the green nature and Imam Zadeh “Agha Seyed”.
Roohi,
thank you very much for your comment. But villagers are not so friendly to visitors. If more visitors go in the following days, maybe they can behave more friendly to those who come.
Merhaba
Umarim iyisinizdir. Ogrendigime gore Chelgerd’den bu koye minibus varmis, bu konu hakkinda bir duyumunuz var mi? Bir diger konuda cok cok dusuk butce ile Iran seyahatimi gerceklestirecegim ve bu koye otostop ile gitmek mumkun mu degilse en uygun nasil ulasim saglanir, ozel arac kiralamaksa ne kadara halledilir?
Simdiden tesekkurler.
Evet bir minibüs var, fakat günde bir sefer yapıyor ve orada kalıyor, sizin de orada kalmanız gerekir. Fakat Köyde konaklama seçeneği yok ve çadır kurmanıza da izin vermeyebilirler. Araç için çok yüksek bedel isteyeceklerini düşünüyorum, ama bu coğrafyalarda bir çok şey pazarlıkla hallediliyor. 200-500 USD arasında fiyatı olabilir, daha belirgin bir tahminim yok maalesef.
merhaba ben 4 gun sonra sar agha seyed e gtmeyi dusunyom. demem. o ki 1 gecede cadir kurmayi planlyoz manzarasi ve koy halknim tepkisi nasl. olur
İnsanların ziyaretine çok alışkın değiller. Çadır kurmanıza izin vereceklerini sanmam. Gidip dönmeniz sizin için daha iyi olur. Köyün yolu çok kötü oraya özel bir araçla (altı yüksek) gitmeniz gerek. Gittiğinizde köyün bir yöneticisi var ona çadır olayını sorarsınız. Okulun yanındaki ev yönetim evi.
Çok orijial,görülmeye değer
Şimdilik gördüğüm ikinci ilginç köy oldu. Diğer ilginç köy ise Kamboçya’da Tonle Sap olmuştu.
Çok guzel yerler Zehracim inşallah banada nasip olur.oyle guzel anlatiyorsunuzki imrenmemek elde degil
Güzel bir yazı elinize sağlık.İran gerçekten seyahat ve fotoğraf açısından keşfedilecek ülkelerin başında geliyor.
Mevlüt Bey,
doğru keşfedilecek çok yeri var. Ancak ülkemizden ve diğer ülkelerden bir çok insan ülke hakkında yanlış bilgilere sahip ve gitmeye korkuyorlar.
Biz yeni geldik; ama tekrar gitmek için en yakın zamanı kolluyoruz.