Gorgit Yaylası sessizlik isteyenlerin ve doğayla baş başa olmayı sevenlerin gitmek isteyeceği bir yayla. Gorgit’te elektrik yok, öyle olunca elektrikle çalışan aletlerin bir kısmı da yok.
Cep telefonunuz biterse şarj edemezsiniz. Zaten şarj etseniz bile telefon pek çekmediği için kullanacak bir durum yok. Gorgit’e araba yolu ile ulaşım yok, anlayacağınız mutlak bir sessizlik ve sakinlik var. Peki Gorgit Yaylası’na nasıl ulaşılır?
Gorgit Yaylası’na nasıl gidilir?
Gorgit Yaylası Artvin il sınırlarında, Macahel Bölgesinde yer alıyor. Yaklaşık 1700 rakımlı bir bölgede bulunuyor. Buraya gelebilmeniz için bir gece Artvin Macahel Bölgesinde, Camili veya Efeler’de konaklamanız iyi olur. Sabah erken bir saatte kalkıp Gorgit yolunun başladığı patikaya kadar araçla gitmeniz gerek. Sonrasında macera sizi bekliyor olacak. Başka bir alternatif ise Beyazsu Yaylası’ndan yürüyerek gelmek. Fakat bu daha uzun ve zahmetli bir yolculuk, ek olarak bir gece öncesinde Beyazsu Yaylası’nda kalacak bir yer yok.
Öncelikle yanınıza az eşya almanızda fayda var. Yolun bundan sonraki bölümünde kah ormanda yürüyeceksiniz, kah tırmanacaksınız ve bazen de derelerin üzerinde geçeceksiniz. Molalar vereceksiniz mis gibi kokan çimenlerin üzerinde, oturup buz gibi akan dağ sularını içeceksiniz. Benim büyülü orman dediğim, ağaçlardan neredeyse içine ışık girmeyen etkileyici bu ormanda mola verip soluklanacaksınız. Ormanın içinde olmaktan, kuşları dinlemekten çok; ama çok keyif alacaksınız.
Biz bu yaylaya çıkarken eşyalarımızı taşıması için bir katır kiralıyoruz. Katır sahibi ile birlikte bize eşlik edip yol gösteriyor. Tek başınıza Gorgit Yaylası’nın yolunu bulmanız neredeyse imkansız. Patikalar bazı yerlerde kaybolmuş olabiliyor ya da önünüze bir kaç patika çıkabiliyor. Bunun daha kötü senaryosu, sis inebilir ve bir anda yön duygunuz karışır, başka bir yöne gidebilirsiniz.
Yaylaya gidişinizin tek çözümü yanınıza rehber almanız, bu keyifli yolda performansınıza göre üç veya dört saat yürümeniz gerekebilir. Daha önce doğada pek bulunmadıysanız bu yoldan fazlasıyla keyif alıp ömür boyu unutmazsınız.
Gorgit Yaylası’nda ne göreceksiniz?
Yukarıda da yazdığım gibi yaylada mutlak bir sessizlik hakim. Bu yayla ara yayla olarak adlandırılıyor. İnsanlar eski dönemlerde yaylaya en çok hayvanları için çıkarlarmış. Bu yaylaya gelip bir süre konaklayıp, daha çok vakit geçirecekleri üst yaylaya çıkarlarmış. Kış başlangıcında ise aşağı inmeden önce yine bu yaylaya gelip kısa bir süre kalıp, oradan aşağıya inerlermiş. Şimdi hayvancılık yapan sayısı çok az olmasına rağmen yine de bu gelenek devam ediyor. Bu yayla ara yayla olarak kullanılıyor. Temmuz, Ağustos aylarında gittiğinizde yaylada sizden başka kimse olmayacak.
Yaylanın genel görünümü de yolu kadar etkileyici. Tüm evler ahşaptan inşa edilmişler. Kararmış ahşap malzemeler yeşilin bir kaç tonu içinde çok güzel görünüyorlar.
Gorgit’in en çok hoşuma giden görüntülerinden biri orta yerinde bulunan çok büyük kaya kütlelerinin varlığı. Adeta meteor parçaları gibi büyük kütleler çimenlerin ortasında dev gibi oturuyorlar. Bir de masal ağacı var, akşam üstü gün batarken altında oturup kuşların sesini dinleyebileceğiniz, sırtınızı yaslayıp çimenlerin üzerinde oturup, sohbet edip, keyif yapabileceğiniz bir büyük ağaç.
Gün içinde bu güzel yayla manzarasını değişen hava şartları ile fotoğraflayabilirsiniz. Bulut gelir, güneş açar, sonra sis gelir bir anda bulut denizi olur. Bu görüntüler sizi alır götürür, kafanızdaki tüm düşünceler silinir. Tek düşünceniz bu kadar güzel bir yerde olduğunuz için ne kadar şanslı olduğunuz olur.
Yaylada biraz dolaşırsanız bir çok endemik çiçek ve kelebeği de görme şansınız olabilir, fotoğraflarını çekmek size kalmış. Akşam olup gün geceye döndüğünde gökyüzünde bulut yoksa yıldızlar uzanıp tutabileceğiniz kadar yakınınızda gözükecekler. Yanan sobanın başında oturup eskiden olduğu gibi sohbetler edeceksiniz.
Ha unutmadan akşam yemeğini dağa bakan verandada ve dağın tam karşısına kurulu sofrada, muhteşem bir dağ manzarası eşliğinde yiyeceksiniz. Sabah kahvaltısı da yine dağ manzarası eşliğinde; ama farklı bulut oyunları ile olacak. Böyle bir fırsatı her zaman bulamazsınız.
Gorgit Yaylası Konaklama
Gorgit Yaylası’nda özellikle Temmuz ve Ağustos ayları en güzel zamanlar; fakat bu zamanlarda burada kimse olmuyor. Konaklamayı bir şekilde yöredeki ev sahiplerinden ayarlamanız ya da kendi çadırınızı alarak gitmeniz gerekiyor.
Ek olarak yaylaya gidecekseniz yanınızda sivrisinek kovucu sprey bulundurmanızda, kafa feneri ya da el feneri gibi bir aydınlatma almanızda, geceleri hava biraz soğuyacağından dolayı polar benzeri bir giysi almanızda fayda var.
Beyazsu yaylasinda kalcak yer yok demissiniz ama oldugunu biliyorum daha önce kaldım. Pansiyon var , Beyazsu yaylası çok da güzel bir yayla. Saygilarimla.
Ali Bey biz gittiğimizde pansiyon anlamında kalabilecek bir yer yoktu, yeni bir yer açılmışsa güzel olmuş..
Artvin zaten doğal güzellikleri ile beni hep cezbetmiştir ama burayı gezmemiştim gerçekten okdar güzel ve doğal harika bir yer deneyimlemek için sabırsızlanıyorum.