Yıl 1998, 121 Amerikan dolarına Singapur’a uçak bileti buldum. Bu fırsat kaçmazdı. Hemen internetten kalınacak yerleri ayarlayıp ve bir plan yapıp uçuş hazırlıklarına başladım. O zamanlar Türkiye’de internet kullanımı pek yaygın değildi, buna rağmen otel rezervasyonunu internet üzerinden yapıp kredi kartıyla ödeyen nadir Türk insanlarından biri ben oldum sanırım.
Önce Endonezya’ya sonra Singapur’a gitmeye karar vererek yola koyuldum. O zamanlar Bali Adası pek meşhur olmadığı için sadece Jakarta içinde kalabildim. 4 yıldızlı, gayet güzel bir otelde kaldım. Adını şu an hatırlamıyorum. Ancak oldukça ucuz olduğunu söyleyebilirim. Bugünün parası ile Pizza Hut’da 1 kişilik pizza 1-2 TL ve içebildiğiniz kadar tropik meyve suları 1 TL idi. Endonezya insanları oldukça sıcak kanlı. Hele de Müslüman olduğunuzu öğrenirlerse son derece dostane tavırlar içerisine giriyorlar.
Jakarta’da Taman Anggrek adlı bir alışveriş merkezine gidip birçok markayı 5-6 TL ödeyerek satın alabilirsiniz. Hatta ben bavul satın alıp içini doldurmuştum. O yıllarda bir tek burası vardı bugün gittiğinizde bir çok alışveriş merkezi açılmıştır mutlaka. Burada görülmeye değer Sea World adlı dev bir akvaryum var. İçine girip yürüyebilirsiniz ve hiç görmediğiniz okyanus balıklarını burada görmeniz mümkün. Hatta bu konuda güzel bir anım var. Kaldığım otelde mümkün olduğunca bildiğim şeyleri yemeyi denedim. İlk gece mangalda balık vardı ve ben de içim rahat siparişimi verdim. Balık geldi fakat rengi biraz şeffaf gibiydi, ağzıma atıp çiğnediğimde bir türlü bitmedi, jel şekerler gibiydi. Garsonu çağırıp sorduğumda “bu jelly fish” dedi. Hımmm deyip devam ettim. Ertesi gün akvaryuma gittiğimde deniz anasının önünde jelly fish yazısını görünce midemde bir gariplik hissettim.
Jakarta’da gönlünüz el verirse insanların kullandığı çekçeklere de binebilirsiniz. Çekçekler insanların kol gücüyle çektiği iki tekerli basit bir araçlar. Denemek isteyerek binip 1 dakika sonra büyük bir üzüntü ile indiğimi çok net hatırlıyorum. Bir ülkenin insanlarının bu kadar fakir olması oldukça üzüntü verici.
Her türlü şey çok ucuz demiştim. Kaldığım otelde sadece 5 TL’ye 1 saat çok güzel masaj yaptırdığımı da eklemek istiyorum. 2-3 gün Jakarta’da kaldıktan sonra resepsiyona deniz kenarındaki balıkçı kasabalarına gitmek istediğimi bildirdim. Fakat bana acilen Endonezya’yı terk etmem gerektiğini söylediler. “Yarın burada çok büyük olaylar çıkacak, hayatınız tehlikeye girebilir” dendi. O dönemde Suhartu isimli bir hükümdar baştaydı ve Endonezyalı Müslümanlar yönetimden memnun değillerdi. Endonezya halkı özellikle de ülkede yaşayan yabancılardan rahatsızlık duyuyordu. O gün acilen açık olan bir seyahat şirketi bulup ertesi sabah Singapur’a giden ilk uçağa bilet aldım. Singapur’a ulaştığımda televizyondan bir önceki gün gezdiğim sokaklarda yabancıların kafasını kesip kazıkların üzerinde taşıdıklarını gördüğümde kendimi oldukça şanslı hissettim.
O dönemde fotoğrafla bugünkü gibi ilgilenmediğimden dolayı buraya eklediğim fotoğraflar pek iyi değil. Endonezya’ya nasıl gidilir derseniz. Sadece uçak biletinizi alıp gidebilirsiniz. Benim gittiğim yıllarda Türklere vize uygulaması yoktu. Ancak sonraki yıllarda vize uygulaması başladı kapıdan girişte 25 USD karşılığı 30 günlük vize almanız mümkün. Vize var ama girişte almak oldukça rahat o yüzden uçağa binip gitmenizde bir sakınca yok.
Endonezya ve Balide yasamis biri olarak: 12 ay sivrisineklerle savasmak (hastalik tasiyan), fareler, ucan dev hamambocekleri ile hergun karsilasmak. Cop yakma kokusunu ve pis havayi solumak. Kaldirimsiz ve pis sokaklarda yurumek. Yabanci oldugunuz icin her daim kaziklanmak. Bunlari goze aliyorsaniz yerlesin. Yoksa 5 yildizli otellerde tatilinizi yapip donun.
Ben hudai, 5 senedir endonezyadayim. Buradan evliyim. Eger burada bi is kurmak veyahut gezmek icin gelmek isteyenler varsa yardimci olmaya calisiriz. E-mailimden bana ulasabilirsiniz. Saglicakla kalin. (hangunhudai92@gmail.com)
Merhaba hudai bey 25 yildir bayan kuaforuyum. Bayan kuafotlugu nasil orada gelmek istiyorum biraz bilgi verirmisiniz. Tesekkurler
Hayırlı aksamlar. yorumların ve acıklamaların cogunu okudum ama bir kaç konuda sorum olacaktı. Endonezya da yasayan ve bize gezi konaklama eglence v.s konularında yardım edebilecek kimseler var mı burada acaba. Esim ve 5 yasındaki kızımla gitmek istiyorum. Acıkcası aileme süpriz olacak 2. balayı seklinde degişik bir eglence olsun istiyorum. Dinine oldukca baglı ve dini inanıslarımıza gore bize 1 aylık gezi sunabilecek bir yer biliyormusunuz. olmadı ucak bileti v.s haric bu sekil bir gezi icin 5.000 dolar yeterli olurmu ortalama ne kadarla gitsek uygun olur. En rahat ve 1 ay boyunca gezecegimizi bol alıs veris yapacagımızı farzederek bi butce cıkarırmısınız. Rahatsızlık verdi isem özür dilerim.
Adil bey, talep ettiğiniz gibi bir firma bilmiyorum. Ancak Endonezya çok ucuz bir ülke. Bahsettiğiniz miktardaki para ile 30 günü rahat geçirirsiniz. Belki size bu sayfadan okuyup yardımcı olan olacaktır.
Zehra’cım merhaba,bende Jakarta’ya gitmeyi planlıyorum, internette araştırırken senin yazılarına rastladım bu yüzden sana selam vermek ve ayrıca tavsiyelerini almak istedim. Biz belki Eylülde gidebilecez bize orada yaşayan birinden davetiye gelecek sanırım sorun yaşamayız ne dersin?
Selam ve sevgilerimle
Nebihe selam,
davetiyeye gerek yok aslında. Vize konusunda hiç sıkıntı çekmezsiniz. Sanırım vizeyi koyma amaçları para kazanmak. Ben gittiğimde vize yoktu ve çok rahattı. Şimdi de sınırda vize veriyorlar zaten. Çok hijyen bir ülke değil ben 18 sene önce gitmiştim değişen bir şeyler olmuştur mutlaka. Çok ucuz bir ülkeydi bol bol alışveriş yapmıştım. Markalı ürünlerin kaliteli taklitleri var bolca.
Endonezya da jakartaya gitmek gibi bir fikrim var. Ama ne dil biliyorum ne de yol yöntem. Yorumlarda bahsedilen vize durumu hala aynı mı? Oraya gidiş dönüş ve 1 aylık kalma durumu söz konusu olursa özellikle ulaşımda ne kadar masraf olur. Endonezya da tanıdığım da yok . böyle bir girişimin Zorlukları neler olur . yardımcı olabilir misiniz?
Yavuz Bey,
Endonezya’ya girişte vize alabiliyorsunuz. İngilizce anlaşabilirsiniz eğer biliyorsanız. En büyük meblağı uçak biletine ödersiniz. Gideceğiniz tarihe göre bilet fiyatı değişecektir. En uygunu sanırım 500 dolardan başlıyor. Kalacağınız koşullara göre harcayacağınız para da değişir. Benim gittiğim yıllarda Endonezya çok ucuz bir ülkeydi. Şu anda da çok pahalı olmadığını duyuyorum. Türkleri seviyorlar yardımcı olmaya çalışıyorlar.
İstanbul’da yaşıyorum ve Endonezya’da yaygın olan Bahasa dilini öğrenmek (en az orta seviyede) istiyorum.
Bu konuda rehber olmayanlara İstanbul’da dil eğitim verilmediğini belirtti Endonezya’nın İstanbul başkonsolosluğu, bu konuda bilgi verebilirseniz, çok sevinirim.
Ali Bey, bu konuda bizim de hiç bir bilgimiz yok.
endonezya ya hangi aylarda gitmek en iyisi tani havalarin iyi oldugu
Sezayi Bey, Endonezya kuru ve ıslak sezon olarak iki ayrı sezon yaşayan bir ülke. Bu da bölgelere göre farklılıklar göstermekte genelde Mayıs, Eylül arası kuru sezon olmakla birlikte Sumatra’da Ekim,Ocak arası yağmurlu sezon. Sulawesi’de ise Ekim ile Mart arası yağmurlu sezon. Elbette kuru sezonda orada bulunmak daha iyi.
Harika bilgiler uzak ufuklar hayattir azgezmis tesskurler
selam herkese ben alman yada yasiyorum 2 kez gitdim endonezyaya her gidisimde 3 hafta kaldim ve evliyim orda
ayrica 05.10.2015 tarihinde kismetse temelli gidicem
Azgezmis arkadasa sorulan sorulari okuyunca inanasim gelmiyor bir cok anlamsiz ve sacma sorular bana öyle geliyorki maksat yazmis olmak
azgezmis arkadasimiz güzel bir sekilde izah etmis tabiki bende bisiler eklemek istiyorum
insanlari oldukca sicak kanli asla sinir ve huzur bozucu bir tavir takinmazlar cünkü onlara yabanci bu tarz seyler
bir Animi anlatayim esimle oteldeyken almanyadaki bir elamanimi aradim islerin yolunda olup olmadigini sordum
anlattiklarinda hatasini anlayinca nasil böyle bir hata yaparsin deyip sesimi azcik yükselttim ve telefonu kapatdiktan sonra yatagin üzerine atdim
bir dakika gecmeden esim telefonuna sarilip bir yerleri arayip endonezyaca konusup sonrada bene dediki yarin rendavumuz var
bende sordum kiminle ve ne rendavusu diye
verdiyi cevap aynen söyle bir psikolog Doktor ile
bende Allah Allah orda ne isimiz var kim hasta dedim
bana sen hastasin cünkü sinirleniyorsun dedi
yani demek istediyim bu insanlar oldukca iyi yetismis daha dogarken sinirleri alinmis yasamin her alaninda cok sakin vede oldukca sabirlilar bence sabir kelimesi bunlar icin dile getirlir
evlere gelince arkadaslar kiralar oldukca düsük misal dayali döseli bir ev ayda 70 euro civarinda yatili hizmetci aylik 50 ile 60 euro civarindaorda cogu kadin camasir yikamaz yemek yapmaz
cünkü disarda yemek evdeki zahmetden daha ucuz camasir ise 5 kilosu bir dolar tertemiz yikanir inanilmaz güzel mis kokularlaq ütülenir paketlenip evinize getiriliyor 5 kilosu 1 dolar en pahali yikama yerindegercekten ilgi duyan arkadaslar arastirsinlar
Faydali bilgileriniz icin tesskler oroda oturma izni almak kolaymi acaba tesskler facede sizi nasil bulabilirim
Merhaba Kemal bey,
Yazınızı okuduktan hemen sonra yazmaya karar verdim. İnsallah Endonezya’da huzurlu Mutlu bir yaşantınız olur. Bende, esimde ciddi olarak hayal kuruyoruz. Ancak ben cok önceden sadece Balı gitmiştim. Orası tatil icin guzel olabilir, ama devamlı yasamak icin çağdaş muslumanlarin çoğunlukta olmasını tercih ederim. Su anda istanbuldayiz ve hayat bizi yordu doğrusu. Jakarta da İstanbul dan daha huzurlu bir yer olduğundan şüpheliyim. On araştırma icin hem tatil yapıp, hem etrafı, ülkeyi tanımak icin nereden başlayabiliriz? Başka tavsiyeleriniz olursa da cok sevinirim, sağolun varolun
Bende yurtdisinda hem calisip hem yasamak istiyorum ama oyle avrupa ulkelerinde filan degil. Endonezya gibi yerler istiyorum. Endonezya da is bulma imkanlari, calisma izni, oturma izni, vatandaslik gibi seyler hakkin da hicbir fikrim yok bana yardimci olurmusunuz lutfen. Yabanci dil olarak da Ingilizce biliyorum
Halil Bey,
biz size turist olarak gideceğinizde faydalı olacak bilgiler vermeye çalıştık. Yerleşmek için elçilik ile görüşmenizde fayda olacaktır.
Merhabalar bende 4 yasında oğlum ve esımle Bali de yasamak istiyoruz. Ev kiralamak icin hangi sitelere bakmalıyız tavsıye edermisiniz tesekkurler
ben yazıları tam okuyacak zamanım yok. kısaca endonezya ya gitmek için şartlar belgeler neler kaç para gidiş dönüş bir ay kalsak ne kadar lazım. nerden alıyoruz vizeyi nasıl başvuru yapıyoruz ne istiyorlar şimdiden tsk
Kemal Bey,
benim de tekrar yazacak kadar zamanım yok. Belki bir arkadaş size yazar.
vize kapıda veriliyor bir aylık vizeye 35 dolar öduyorsun hiçbir belgeye gerek yok pasaport bir yıllık ve uzeri olsun ucak bileti gidiş dönüş olsun sıkıntı yok bilet pasaport yeter
ben 4 senedir endonezyanın bali adasına gider gelirim.. çünkü arkadaşlarımın çoğu orda yaşıyor.. orda beni çok iyi ağırlarlar saolsunlar.. geçen ay ordaydım ve 20 gün kaldım.. normalde vizeyi havaalanında veriyorlardı ve dönüşte yine havaalanında para alıyorlardı.. fakat bu sefer vize falan vermediler.. dönüştede herhangi bir şey almadılar.. yani vize parası cebinize kalabilir merak etmeyin.ayrıca katar havayolları en ucuz havayoludur unutmayın..ucuz olduğuna bakmayın çok kalitelidir.. 3 senedir katar havayolunu kullanırım oraya giderken..ilk sene singapur havayolu ile gitmiştim..ama onlar çok pahalı.. demin 3 sene yerine 33 sene yazdım kusura bakmayın
Merhaba Endonezya Bali adasına gelecek Turk misafirlerimize rehberlik , günlük turlar ,araç kiralama- kısa dönem lüx villa kiralama-vize işlemleri, profesyonel balayı ve tatil fotoğraf & video çekimi ,düğün organizasyonu Beach Ceromony hizmeti veriyorum-Klimali araçlar-Grup turlar için minibus ve otobüs-VIP araçlar-Scooter -Özel şoför-Rehber-..Ayrıca havaalanı transferi ve taxi servisimiz var. IS kurmak veya evlilik icin bilgi edinmek isteyen olursa bana mailimden ulasabilirsiniz
irtibat için mail adresim : muratem28@hotmail.com
Facebook: http://www.facebook.com/pages/Bali-Adasi-Gezi-Tatil
İyi tatiller..
Endonezya ile ilgili çok fazla ilgisiz soru geliyor. Murat Bey yardımcı olabileceğini bildiren bir mail yollamış. Buradan kendisi ile irtibata geçmek isteyenler Murat Atem Beyin mail adresine mail gönderebilirler. Ancak olası bir problemde Azgezmiş sorumlu değildir. Kendisini tanımamaktayız nasıl bir hizmet verdiği ve firma olup olmadığı konusunda her hangi bir bilgimiz yok. Yazmak ve hizmet almak kişilerin kendi sorumluluğundadır.
Arkadaşlar burası gezginlere yol göstermek ve başka kültürleri tanıtmak amaçlı bir blog. Ancak Endonezya için yazılanlar bu amaçtan çok fazla sapmaya başladı. Bundan böyle burada evlenmek, yerleşmek, iş kurmak amaçlı yapılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
mrb bende endonezyaya gitmek istiyorum ama sadece gidiş bileti almak istiyorum bu şekil olurmu acaba yoksa gidiş donuş almam şartöı tşk
Ben Endonezya’ya Turliye’den giris bileti ve Singapur’a cikis bileti ile giris yaptim. Herhangi bir sorun yasamiyorsunuz bu sekilde olursa. 35 dolar karsiligi havalimanindan vize alabilirsiniz. 30 gun ozgurce ulkeyi gezebilirsiniz. Aman dikkat, 30 gunu gecmeyin yoksa bir daha Endonezya ya gitmek istediginizde problem cikartabilirler. Tekrar giris yapamayabilir siniz. Ceza suresi 2 yada 3 yil sanirim. Daha uzun sure burada kalmak istiyorsaniz 2 aylik vizeyi gidis donus bileti ibrazi ile Istanbul elciliginden 50 dolara, 3 aylik vizey 75 dolar karsiliginai Ankara bas konsoloslugundan edinebilirsiniz.
ben 10 güne kadar oraya gidicem inş orada iş yapmayı düşünüyorum ama bu hastalık olayı korkuttu orada endonezyalı ve türk arkadaşlarım var cakartada clup iyi iş yapar diyolar bende oraya clup veya cafe açmaya gidiyorum ama yazıları okuyunca aklım bulandı bir an
merhaba,ben 15 yildir Endonezyada yasiyorum…burada ile ticaret yapacak veya Endonezya ya yatirim yapmayi dusunenlere yardimci olmak istiyorum….
Ben Endonezyada üniversite okumak istiyorum. (Sharif hidayatullah İslam univer..) fakat kalinacak yurt ya da ev fiyatları nedir, burs alma sartlari ve öğrenci açisından Endonezya bilhassa Jakarta hangi şartları barındırır?
Ayşenur Hanım,
bu konular bilgimiz dışı malesef size yardımcı olamayacağız.
ayşenur hanım mailinizi kontrol ediniz.. irtibatta olalım
İndonezyada kalan Türk arkadaşlar varsa mümkünse washaap veya viber den konuşmak istiyorum iş kurmak istiyorum +905377747787
Endonezya sihhi kosullara uygun bir ogrenci yurdunda kalamazsiniz. Insan gibi yasayabileceginiz bir yer icin 300 dolar aylik gmzden cikarmalisiniz. Detayli bilgi icin ucan osta ile gorusebiliriz.
Yani güzel kardeşim seni bilgilendirmek isterim ama, onlarca ülke varken okumak için , neden indonesia yı seçtin onu anlamadım. Buraya okumak için gelen son 10 yılda belki 20 kişidir ! Zaten o 20 kişininde yarısı okulu bırakmış türkiyeye dönmüş, geri kalanıda okul bitmeden oradan evlenmiş orda kalmış. Dünyada belkide 200 ülke var irili ufaklı. Bulgaristana filan gidin daha iyi. sağlıcakla kalın
Endonezya’da üniversite okumayı düşünüyorum universitelerin denkliği varmi.acaba YAŞAM koşullari nasıl bilgilendirirmisiniz?
Burak bey buradan giderken yanınızda kimliğinizi mutlaka götürünüz çünkü bu kimlik size Jakarta’daki türk büyükelçiliğnde lazım olacak. Evlilik müracatında türkiyedeki medeni durumunuzu ibraz etmeniz isteniyor, dolayısıyla o belgeyide türk büyük elçiliğinden alacaksınız. BUnun dışında hiç bir belge götürmenize gerek yoktur.. başka sorularınız varsa mail adresimden bana ulaşın..
im.sanliotay@gmail.com
Burak Yüksel: Hatırladıgım kadarı ile Banda Aceh de bir Türk ateşeliği vardı.Ben hiç gitmedim kuzey sumatraya.Detaylı bilgi için demek istedim.. Ama evlilik durumlarında en önemli evrakın Turkiyeden alacagınız Yada endonezyacasını konsoloslugumuzdan elde edeceğiniz BEKAR – EVLİ durumunu gösteren biz<de VUKUATLI NÜFUS SURETİ dediğimiz belge.Eşinizin vatandaslık degıstırme durumu söz konusu ise bunu o sıralarda yapmanız sart.bana o zamanlar anlatılmamıstı.aha sonra zor oluyor.Biz vaz gectık ama su anda istenirse…On yılı aştıgı için…sorun olmaz.Buraya döndugunuzde.konsolosluktan almıs oldugunuz evlilik kagıtlarını yada evlilik cuzdanın baglı bulundugunuz nufus kütüğünüze işletmek için nufus Müd. gideceksınız.
merhabalar, endonezya banda acehe gideceğim .. düğün nikah felan orada olacak … burdan giderken yanımda ne gibi evraklar götürmeliyim..ve buraya geri geldiğimde hangi işlemleri yapmam gerekiyor…
burak.yuksel1987@hotmail.com
Hazan hanım …Merhaba… Endonezyaya gidiyorum diyorsunuz ve nasıl gidilecegini bilmiyorum seklinde eklemeniz var.Gitmek istiyorum mu demek istiyorsunuz? Eger soru bu ise.
2 aydan fazla kalacaksanız ankaradaki endonezya konsolosluguna basvurup vize alacaksınız.Genelde 1 gun suruyo..1-2 aylık ıcınse.havaalanında (jakarta) vize alabilirsiniz.Ucak şirketleri : THY-Singapore-Emirates-Qatar air-Malaysian air gider.Biletler ise malumunuz trek turizm – eko bilet yada onun gibi firmalardan alınabilir.Başka bişey varmı bilemiyorum? saygılar
Hazan hanım. Endonezya ziyaretiniz 30 günü aşmayacaksa gidiş dönüş biletinizle beraber Endonezya’nın başkenti Jakarta’da havaalanından 30 günlük giriş vizenizi 25usd karşılığında alabilirsiniz. Şayet 30 günden fazla kalmayı düşünüyorsanız gidiş dönüş biletinizle beraber Ankara’daki Endonezya konsolosluğuna vize müracatı yapınız. Bu doğrultuda 2 aylık vizenizi 45usd karşılığında başvuru tarihinizden itibaren 1 gün sonra vizenizi alabilirsiniz. Bunların dışında sormak istediğiniz sorular varsa çekinmeyin yazın. im.sanliotay@gmail.com
Selamlar şayet 6 ay kalmak istesek yada yaşamak uzun süreli bunun için vize veriyorlar mı yoksa yatırım sartlarımı var Avrupa gibi bir bilginiz varım biz ailece Bali ye yerleşmek istiyoruz. İzole ılkokullar pahalı mı turkıye gıbı yoksa? Beni aydınlatırsanız sevinirim sevgıler
Yeşim Hanım,
bundan 20 sene önce Türklere vize bile yoktu ancak şimdi şartlar değişti. Girişte vize almanız gerekiyor. Biz turistik amaçlı gittiğimiz için diğer şartlar hakkında bilgimiz yok.
mrb bende endonzya gidiyorum hisanda ve nasıl gidicegimi bilmiyorum bu konuda bana yardımcı olurmusunuz??
Merhaba Hazan Hanım,
sorunuz çok açık değil tam olarak öğrenmek istediğiniz nedir?
Ben su anda izmire döndüm.Gemi işi malum kosturmak ister.Aug14 de donuş biletim var.Amacım artık git gel yapmamak.Yogyakarta yaşamak için iyidir.Jakartanın istanbuldan pek farkı yok gibi.Herzaman beklerim.Bu site üzerinden bulusabiliriz sanırım.Kal saglıcakla
Nasipse haziran 2015’de gelmeyi düşünüyoruz. Oda eşimin işi dolayısıyla.Tabi Jogjaya gelicem yine, nede olsa havası bikere Jakarta’dan güzel o zaman çayını içmeye gelirim hocam.
İshal kacınılmaz sözünden kastım yemekler ve yaglardır Sanlı bey.Bunu sizde yazmıssınız zaten.Amacım mide bozuklugu olunursa sürpriz degil demek istedim.Siz ıkı yıl kalmıssınız ben 98 den beri ordayım.Tahmin edersiniz.Yogya da sinek olayını portatif yuksek frekans cihazi ile çözdük.Tekrar gelirseniz tavsiye ederim.
2 sene Jakartada yaşadım bir kere bile ishal olduğumu hatırlamıyorum. Fakat gidilmeden aşı olunmalı ona katılıyorum. Birde Mesut beyin deneyimlerine bir şey eklemek isterimki çok önemli, oda sivri sinekler. Mümküm oduğunca krem kullanın ve aşı olun. Ben şahsen eşofman, uzun kollu ince giysilerle ve çorapla sorunu çözdüm.. Yemeklerde kullanılan yağlar hindistan cevizi yağıdır, kokusu bi hayli ağırdır. Ayrıca soya tüketimi bi hayli fazladır.
1998 sumatra adasında evlendim.2007 de eşim ve cocuklarımla birlikte temelli jawa adasına tasındım.Bunun sebebide Türkiyede yasam standarlarının gelir durumuma göre cok yukarıda kalması.Fakat daha sonraları her gecen yıl Endonezya nında bazı konularda cok pahalandıgını gördüm.et-süt-peynir (bulunabıldıgı yerlerde)ekmek ve bazı sebzeler turkıye fiyatı yada üstü.gelir durumuna göre harcamı yarlamaya kalkarsanız türk stili yemeklerden uzak durmanız gerekiyor.Cunki bir memurun (polis-ogretmen-hemsire v.s) maası 200-300USD arasında olmasına karsılık eger bu standartlarda yasayacaksanız sorun yok.Dısarıda kösebaslarında balık pılav cay 1.5-2usd civarında ama mideniz ne kadar kaldırabılır.yemek kültüründe Türkiye ile ilgili hiçbir baglantı yok.Iyı taraflarına gelince mevsim olmadıgında giyinme soba yakıt elektrik harcamları TC ye göre düşük tabiki.Ama biz turkler midemize düşkün oldugunu o tur yerlerde anlıyoruz.Yemek yaglarına hemen alısamazsınız.Dogal güzellikler varsada arasıra patlayan yanardaglar ortalıgı yasanmaz hale sokuyor.Gitmek isteyenler: Aşı olsunlar (kolera/sıtma olasılıgı cok yuksek) zaten ishal olmanız da kacınılmaz.Zorunlu olmasam kalmam…
Melek hanıma katılıyorum.7 ay kaldım fakirlik insanlara bazı şeyleri yaptırmıyor.Zengin ülke fakat sömürgeciler varya ahhh şu yolsuzluklar.Rüşvet vermeden işinizi çok zor yaptırısınız.Ama yinede gezmeye değer.Jakarta pahalı.Damak tadı pek uyuşmuyor.
Melek hanım Endonezyada yaşamak zordur. Malumunuzdurki başken Jakarta çok kalabalık ve aşırı trafik var. Buda ister istemez biz yabancıları bunlatıyor, buna birde hava şartları eklenince yaşamak tamamen kaos oluyor. Size tavsiyem evinizdeki klimanın derecesine 25 e sabitleyin ve herşeyi oluşuna bırakın. Görüceksinizki zaman hızla geçicek. Hayırlı tezkereler sizlere
Bende Yaklaşık 3 Yıldır Endonezyada yaşıyorum. Eşimden dolayı burada yaşıyorum. birkaç yıl daha durup terkedeceğim bu ülkeyi. aşırı sıcak ve heryer pislik içinde. nem oranı çok yüksek. Herkez sefillik içinde. Çok fakirler. fareler yerlerde geziyor ve kimse umursamıyor. bunlar aşırı aşırı pisler. İş olanağı yok.
Melek hanım ben ıstanbul da yaşıyorum. Bandungda kız arkadaşım var, Oraya gelip çalışmak ve evlenmek istiyorum. Birinci sorunum dil ıngilızce dahi bilmiyorum, Oraya gelip iş bulup nasıl çalışabilirim
Sevgili Yassur.. mail adresimden sorularınıza mümkün olduğunca cevap verebilirim.. im.sanliotay@gmail.com
Merhabalar;
Endonezyada manado şehrinde bir kız arkadaşım var.Beni davet ediyor.Ama tereddütlerim var gidip gitmemekte kararsızım.Ben en çok insanlarını merak ediyorum.Güvenilir insanlarmıdır?Yorumları okuyunca kafamda soru işaretleri oluştu..Birde resmi prosüdür endonezyaya gitmek için nedir?İlk etapta ne yapmam gerekiyor.Bu konularda hiç bilgi sahibi değilim.Yardımcı olursanız sevinirim
Yaşar Bey, sorularınıza malesef cevap veremeyeceğim. Bu sayfa kişilerin seyahat ile ilgili sorularına cevap için hazırlandığı için bu tip çok özel konularda malesef bilgimiz ve ilgimiz yok.
Hayatının yanlışını yaparsın kardeşim..
Merhabalar. Endonezyada 2 sene kalmış ve oralı bir hanımla evlenmiş biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim. 2011 ve 2012 senelerinde orada yaşadım ve orada evlendim. Şuan türkiyedeyim, Endonezya yı gözünüzde büyütmeyin. Halkın büyük bir bölümü fakir bu bi gerçek ancak başka bir gerçekte var. 240 milyona ulaşan nüfusuyla endonezya güney doğu asyanın gelişen ve büyüyen ekonomisiyle dikkat çekiyor. Zenginikte var fakirlikte her yerde olduğu gibi. Fakat zengini çok zengin fakiri gerçekten fakir. Bu itibarla eğer sizden biriniz orada evlilik için veya iş kurmak için gidecekse gerekli araştırmaları yapıp öyle gitsin derim. Evlilik için gidecekseniz kolay o iş. Türkiyeden hiç bişey getirmenize gerek yok, nüfus cüzdanıyla her işinizi Jakartadaki türk konsolosluğundan hallediyorsunuz zaten. Sonra Anlaştığınız insanla kolay bi şekilde evlenebilirsiz. Evliliğinizin türkiyede tescili için , endonezya hükümetinin size verdiği evlilik cüzdanlarıyla tekrar konsolosluğa gelim Mr. Hüseyin bey ile görüşüp konuyu arz ediyorsunuz işiniz bitiyor.. Eğerki orada bir şirkette çalışmak isterseniz, oranın dilini lisanını kültürünü öğrenin derim. Sadece ingilizce bilmeniz bi yerde yetersiz oluyor, bunada dikkat edin. Eğerki ben bir şirket kurup ticaret yapacağım diyorsanız, minumum 100 bin usd ile ufak çatlı bi şeyler yapabilirsiniz. Endonezyanın her yeri değil belki ama Jakarta da yaşamak yürek ister bi yerde. Hem çok pahalıdır hemde trafik kabus gibidir.. Dünyanın her yerinde olduğu gibi endonezyada yaşayan türklerde var. Jakarta ve depok şehrinde türk arkadaşları bulabilirsiniz. Bandung da bir türk okulu olduğunu biliyorum. Jakarta merkezte bir türk restoranı var Anatolia isminde.. Her hangi bi sorunuz olursa yardımcı olmamı istediğiniz bişeyler varsa şayet ” im.sanliotay@gmail.com ” dan bana ulaşabilirsiniz. Seyahatlerinizde şimdiden başarılar dilerim
Gecen mayıs ayında Endonezyay a gittim bali ve jakarta izlenimlerim fakir bir ülke gelir dagılımı eşitsizligini biraz gözlemelediginiz zaman net göre bilirisniz söylenneler dogru fakirlgin getiridgi zorunluluklar dan dolayı bunları dinsel olgulala aşmanız söz konusu degil evet fare lerin kerkentenkelelelrin dolşatıgı yerler oldugu gibi steril olan ortamlarda var buda kişye ek bir ücret ödeme zorunlugu getiriyor.Sonuc olarak farklı kültürn getiridigi zorluklar ve kolaylıklar söz konusu dur herkese tavsiye ederim gidilmesi görülmesi bir ülke saglıklı ve esen kalın
ATİLA
arkadaşlar yazılarınız çok eski tarihli ama başka ziyaretçiler için yazmak istiyorum yaklasık 3 aydır endonezyada jagarta bogor da yaşıyorum ve burası tam anlamıyla kabus çok fakirler pisler sokaklar pislik içinde fareler kedi gibi normal herhalde pislikten ama kimse şikayetçı değil yazılısını tam bilmiyorum ama ci cag deden kertenkeleleri var ve her yerde evde mutfakta tuvalette bir sürü kocaman hamam böcekleri yumruk kadar buraya çalışmak için gelenlere sabır diliyorum trafik kabus sinirlerim yıprandı ama az işim kaldı insallah kısacası çokta merak etmeyin baliye falan gitmedim bilemem ama gidenlerde mercanlarla yüzmenin dışında kabus olduğunu söylüyorlar tabi tatil için bir hafta belkı sorun olmaz ilgi çekebilir ama yerleşmek yaşamak sabır ister
Sedef Hanım,
ben Endonezya’yı ziyaret ettiğimde de zaten bir hayli hijyen yoksunu bir ülkeydi. Demek ki değişen pek bir şey olmamış bu yıllar içinde. Tatilde bir kaç günlüğüne çekiliyor yazdığınız doğru.
Teşekkür ederim… :)
Selamlar endonezya hakkında verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim müslüman bir ülke olması ilgimi çekmişti derken internet üzerinden endonezyalı bir kız arkadaşla tanıştım evlenmeyi düşünüyoruz fakat ne tür bir yol izlemeliyiz güncel hiçbir bilgi bulamadım insanları yabancı bir müslümanla evlenmeye sıcak bakarlarmı? bildiğim kadarıyla yoksul ve Türkiye’yi bilmeyen bir ülke acaba tatil için Endonezya’ya gitsem ailesiyle tanışsam daha sonra onay verirlerse arkadaşımı ülkeme davet etsem ve burada nikahı gerçekleştirirsek acaba ülkesinde kayıtlara geçermi? hem evlenebilirmiyiz kanunlarını adet ve törelerinide pek anlayamadım anlayacağınız zorlu bir macera içindeyim bize bilgi verecek birini umutla bekliyoruz teşekkür ederim…
Hakan bey,
sorularınız için en iyi cevapları Endonezya Türk Büyükelçiliği’nden alabilirsiniz.
yardım ettiğiniz için çok teşekkür ederim zehra hanım.
ben turizmden başka bir dal seçmek isterdim çünkü turizm türkiye de oraya göre biraz daha gelişmiş ayrıca baktığım kadarı ile çok problemli bir ülke
merhaba ben endonezya ya gideceğim bir kızla evlenmek üzereyim ama yeterli bilgim yok jakarta da iş imkanları insanları geçimleri vs gibisinden bo konuda bana yardım edebilrimisin???
Merhaba Hakan bey,
Endonezya’da uzun süreli yaşamadığım için herşeyini tam olarak bilemiyorum tabiki. Ancak oldukça fakir bir ülke ve genç insanlar işsizlikden yakındıkları için göç etmek istiyorlar. En büyük geçim kaynakları turizm sanırım Bali’yi bir çok insan gitmesede duymuştur burası dalış turizmi için önemli bir merkez. Turizm ile ilgili birşeyler yapabilirsiniz belki.
bende endonezyaya gidip görmek gezmek istiyorum bana çok farklı geliyor yazınız içinde teşekkürler gercekten sıcakkanlı insanları inş. bir gün kısmet olur sizin yaşadığınız anılar gibi benimde yazmam (:
Endonezya çok uzak diyar gibi duruyor ama artık uzaklar yakın oldu. Uçak biletleri eskiye oranla ucuzladı, uygun fiyatlı bir bilet bulup buralara gidebilmek mümkün. Umarım birgün hayaliniz gerçek olur.
Çok güzel bir yazı. Özellikle Wu shu yapan gösterisi yapan üstadı çok sevdim. Bayan da sanırım ip uçlarında bağlı kürelerle gösterisini yapıyor. Bambaşka bir dünya.
Teşekkür ederim.