Adrasan, Antalya şehrimizde Kumluca’ya bağlı, sessiz sakin bir yaz tatili sevenler için biçilmiş kaftan. Adrasan’a nasıl gidilir derseniz, herhangi bir yerden buraya gelmek için Antalya Havalimanına gelirsiniz, oradan Havaş servisleri ile Migros önünde inip Adrasan dolmuşlarına binebilirsiniz. Başka bir seçenek ise otogara ulaştığınızda her gün sabah saat 09:00 ile 15:30 arasında Adrasan tur arabalarına binebilirsiniz. Antalya ile Adrasan arası yaklaşık 1 saat 45 dakika sürüyor. Bu araçları yakalayamazsanız, Kumluca arabalarına binip Adrasan kavşağında inerek taksi ile 13 kilometrelik yolun sonunda, doğa harikası Adrasan’a ulaşabilirsiniz.
Adrasan’da sizi bekleyen şey dağların çevrelediği bir koy içinde kalan çarşaf gibi bir deniz, akşamları sessizlik ve sakinlik. Bar ve disko beklentiniz varsa Adrasan sizi bu konuda hayal kırıklığına uğratacak demektir. Sanırım Adrasan, Akdeniz’de bu sakinlikte olan nadir tatil beldelerinden bir tanesi. Bir diğeri 7 km mesafedeki Olimpos diyecektim; ancak bu yıl oradada bir hayli bar ve disko açıldığını duymak beni üzdü. Akşamları burada yapacağınız en büyük aktivite yürüyüş ve muhabbet. Dilerseniz geceleri plajda dalga sesleri ile kitap okuyup birşeyler içebilirsiniz.
Sabahları erken kalkma probleminiz yoksa güneşin denizden doğarak Adrasan’ı aydınlatması sırasında sahildeki güzel kızıllığı seyredip fotoğrafını çekebilirsiniz. Güneş tam da denizin içinden, kocaman bir tabak gibi müthiş kızıllıklar saçarak önünüze çıkıyor. Erken uyanıp görmeye değer bir an. Bazı sabahlar deniz biraz dalgalı olsa da öğleden sonraları tabiri yerindeyse çarşaf gibi.
Burada denize karışan soğuk su akıntısı olduğu için yer yer soğuk suyla karşılaşıyorsunuz; ama genelde deniz suyu sıcaklığı yüksek. Dalga almamasının nedeni iki dağın arasında kalmış bir koy oluşundan. Ancak belirtmekte fayda var; burada plajlar kum değil çakıl taşı. İlk girerken çakıl taşları biraz ayağa batıyor. Tüm sahil halka açık, henüz biri gelip giriş ücreti kesmeye başlamamış.
Gün içinde değişik koylarda denize girmek isterseniz günlük tekne turlarına katılabilirsiniz. Teknelerin iki değişik rotası var. Bir tanesi Fosforlu Mağara, Ceneviz Koyu, Çoban Limanı ve Olimpos. Bayanlara duyurulur, Ceneviz Koyu’nun çamurunu yüzünüze sürdüğünüzde 10 yıl gençleşiyormuşsunuz. Bu tura genelde 60 yaş ve üzerindeki bayanlar rağbet ediyorlarmış. Diğer rota ise Amerikan Koyu, Fener Burnu, beyaz kumsalı ile Sulu Ada. Tekneler genelde sabah 10:00 da çıkıp akşam 18:00 ile 18:30 arasında geri dönüyorlar. Bizim dikkatimizi 23 kişilik Atıcı teknesi çekti. Kaptanı Ramazan beyle konuştuğumuzda tur fiyatının öğlen yemeği dahil kişi başı 35 TL olduğunu öğrendik. Adrasan’da tura çıkmak isteyenler Ramazan Kaptan ile adrasan-mavitur.com sayfasından veya telefon ile 0536 541 2464 iletişime geçebilirler.
Sığ sularda bile birçok balığı göreceğiniz Adrasan dalış sporu içinde uygun bir yer. Dalış tekneleride sabah saatlerinde Adrasan’dan kalkmaya başlıyorlar. Bu tekneler günde bir kaç sefer yapıyor. Tüm ekipman dahil bir kişinin tek dalış fiyatı 45 TL. Dalış için seçenek gezi tekneleri kadar çok değil bunun için Mediha Hanım’ın teknesi olan Fisheye teknesi ile bağlantı kurabilirsiniz (0532 341 2943)
Adrasan’a gelmişken buraya 7 km mesafedeki Olimpos’u da ziyaret edebilirsiniz. Bu koy da çakıl taşıdır; ancak denize giden yolda bazı tarihi eserler, lahit mezarlar yolunuzun üzerine serpiştirilmiştir. Ormanın içinden geçip dar bir kumsala çıkarsınız bu alanı Caretta caretta kaplumbağaları ile paylaşarak denize girecekseniz. Siz yüzerken büyük bir şey yanınıza yaklaşırsa köpek balığı değilse mutlaka Caretta’dır. Siz yine de bana pek güvenmeyin yüzerken etrafınıza bakının. Zararsız olan bu kaplumbağaların çok nadirde olsa insanları ısırdığı biliniyor.
Olimpos’a çok yakın olan Çıralı’da bu bölgedeki ilginç yerlerden biridir. Çıralı kayaların içinden çıkan ve hiç sönmeden yanan ateşlerin olduğu bir dağ. Bunun nedeni yer altından gelen doğalgaz. Bunların binlerce yıldır hiç sönmediği söyleniyor. Bu sönmeyen ateşle ilgili Yunan mitolojisine ait bazı mitolojik hikayelerde var. Merak Edip öğrenmek isterseniz Azra Erhat’ın Mitoloji Sözlüğünü okumanızı öneririm. Bu kitapta Yunan Mitolojisinde bahsi geçen günümüzde hala devam eden ilginç olaylarda anlatılmakta.
Adrasan’da oteller ile deniz arasına bir akarsu girmekte. Yer yer küçük köprülerin üzerinden geçerek denize ulaşılıyor. Suyun çok derin olmayan yerlerinde masalar veya ahşap tahtırevanlar kurulmuş, üzerlerinde yemek yeniyor. Ayrıca tam da bu suyun denizle birleştiği yerde güzeller güzeli yalıçapkını kuşu mavi kanatları ve sarımsı göğsü ile önünüzden uçup gidiyor. Mavi gövdesi üzerindeki benekleri görünce bu kadar güzel bir kuşu fotoğraflamak için başlıyorsunuz nöbet tutmaya. Şahsen biz üç gün nöbet tuttuk. Yine de çok iyi bir fotoğrafını yakalayamadık. Sırf bu kuşun sevdasına oraya tekrar gidebilirim.
Kalınacak bir çok alternatifin olduğu Adrasan’da biz Duran Pansiyonu seçtik. İyiki de öyle yapmışız, hem derenin kenarında, hem denize çok yakın hem de amatör bir zihniyetle işletildiği için oldukça sıcak bir atmosferi var. Zehra Hanım ve eşi Ramazan Bey pansiyonu birlikte işletiyorlar. Yemekleri Zehra Hanım kendisi pişiriyor, yediğimiz herşey oldukça lezzetliydi. Özellikle de börülce hayatımda yediğim en lezzetli börülceydi. Bu pansiyonun sadece 6 odası var bunlardan 2 tanesi ahşap, diğerleri beton binalar; ancak yeşil bir bahçenin içindeler. Bahçede gölgeliklerin altında hamaklar ve oturmak için ahşap köşklerle hoş bir görüntüleri var. Burada 2009 yazında geçerli olan fiyat iki kişi sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahil 60 TL idi.
Daha öncede belirttiğim gibi Adrasan geçmiş yıllara istinaden bir çok pansiyon ve otelin yer aldığı bir tatil beldesi olmuş. Adrasan’da konaklamak için diğer alternatifler Maviay Otel, Çınaraltı Pansiyon ve Atıcı Otel olabilir.
Selamlar. Bu sene tatil için Çıralı ile Adrasan arasında kaldım. İkisini de görmedim. Sizin gibi profesyonel bir gezginin görüşleri önemli. Küçük çocuğum yok. 2 kızım 13 ve 23 yaşında, annem babam ve erkek kardeşimle ailecek bir tatil planımz var. Sessiz, sakin, huzurlu, soyguncu zihniyete sahip esnafın fazla olmadığı, görgüsüz yerli ve yabancı turist açısından kalabalık olmayan bir yer tercihim. Tavsiyenizi ve önerilerinizi bekliyorum. Cevaplarsanız sevinirim
Şerife Hanım. Biz Adrasan’ı çok sevmiştik; aradan geçen zamanda önemli değişiklikler olmadıysa sessiz sakin ve keyifli bir tatil yapabilirsiniz.
Değerli dost,
email adresim yorumda mevcut.
Olursa yolunuz düşerse buraya haber vermeniz kafi.
Hem gazetemize haber yaparız Sivas’a geldiğinizi hemde size eşlik eder Sivas’ı tanıtırız.
Selamlar.
Sivas’a neden gelmiyorsunuz.
Buraya da bekleriz dostları.
Kanyon; Şuul yahut Turnalı
Trekking; Ballı Kaya (yaban hayat mevcuttur, dağ keçisi vs)
Tırmanış; Tecer, Yıldız, Gürlevik, Tekeli, Köse Dağı, Kızıldağ
Yürüyüş – Kamping; Koyulhisar
Dalış; Gökpınar – Tödürge.
Sevgilerle.
Suat bey,
Sivas çok görmek istediğimiz yerlerden biri. Umarım kısa sürede bu güzel şehre bir ziyaret gerçekleştirebiliriz.