Zanzibar, hem tatil hem fotoğraf

22 Ağustos 2016 · Hakkı Ceylan

Zanzibar Tanzanya’ya bağlı iki adadan oluşan özerk bir yönetim. Genellikle büyük olan Unguja Adası‘na aynı zamanda Zanzibar Adası da deniyor, diğer ada Pemba adası. Zanzibar kelimesi Farsça “zencilerin sahili” anlamına gelen zangi bar kelimelerinden türemiş. Farsça olmasının sebebi buranın kuruluşunu İran’ın Şiraz bölgesinden gelen Farslıların gerçekleştirmiş olması.

Zanzibar’da geçim baharat ve turizmle sağlanıyor. Zanzibar dünyanın en önemli baharat üreticilerinden biri. Asıl adı Faruk Bulsara olan Queen grubunun merhum solisti Freddie Mercury’nin doğum yeri olması bakımından da ün kazanmış. Son yıllarda deniz tatili için tercih edilen çok güzel butik otelleri ve tatil beldeleri ile adını daha çok duyuyoruz.

zanzibar-stone-town-azgezmis0

Zanzibar Adası’nın neredeyse tamamı Müslüman, az da olsa Hindu ve Hristiyan bulunuyor. Konuşulan dil ise Swahilice. Adada dolaşırken teşekkür ederim “asante” ve rica ederim “karibu” kelimelerini öğrenerek biraz sempati kazanabilirsiniz. Elbette bir süre sonra “Hakuna matata” yani “sorun değil” en çok duyacağınız cümle olacak. Burada her şey yavaş ilerliyor ve kimse buna sinirlenmiyor. O yüzden hiç bir şey sorun değil, hakuna matata.

Ada halkı fotoğrafa hiç sıcak bakmıyor, bu özellikle İran haricindeki müslüman coğrafyalarda sık olarak karşılaştığımız bir durum. Fakat biraz muhabbet ve sempatiklikten sonra bazen izin alabiliyorsunuz, ek olarak müslüman olmanızın da faydasını görebilirsiniz.

Zanzibar’a Nasıl Gidilir?

Zanzibar’a direkt uçuş yok. Öncelikle THY ile direkt ya da Qatar, Emirates gibi havayollarıyla aktarmalı olarak Tanzanya Darüsselam’a gelmeniz gerekiyor. Darüsselam’dan Auric Air, Coastal, Fastjet ya da Precision Air gibi firmaların ufak uçaklarıyla Zanzibar adasına geçebilirsiniz. Biz Precision Air’i kullandık ve oldukça memnun kaldık. Tüm biletlerinizi internet üzerinden önceden satın alabilirsiniz.

Eğer Tanzanya’da safari yapmak ve sonrasında buraya geçmek gibi bir planınız varsa Arusha kentinden Precision Air direkt olarak Zanzibar’a gidiyor, aklınızda olsun. Zanzibar uçakla kaç saat sürüyor diye merak eden olursa THY ile 7,5 saat Darüsselam ve oradan da 20 dakika Zanzibar sürüyor. Eğer aktarmalı olarak gelirseniz bekleme durumunuza göre toplam süre 13 ile 22 saat arasında değişebiliyor.

Zanzibar’a ulaşım için alternatif bir yöntem ise yine Darüsselam’a gelmek ve buradan feribota binmek. Deniz yolculuğuyla aranız iyiyse pek konforlu olmasa da ucuz olması açısından feribot tercih edilebilir. Bir çok şirket feribot seferi düzenliyor,  yolculuk yaklaşık 2 saat kadar sürüyor, fiyatlar ise 2016 yılı itibariyle kişi başı 40 USD.

Zanzibar’a hangi mevsimde gidilir?

Zanzibar güney yarımkürede bulunduğundan bizdeki mevsimler orada tam tersi işliyor. Yani burada kış iken orada yaz mevsimi yaşanıyor. Zanzibar Adası tropik bir iklime sahip. Hava sıcaklığı çok değişmiyor, tüm bir yıl boyunca ortalama 24-32 C arasında değişiyor.

zanzibar-uroa-azgezmis3

Mart, Nisan ve Mayıs ayları yılın en çok yağışlı olduğu zamanlar. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları kuru mevsim olarak geçiyor ve yağış oldukça azalıyor. Ekim ve Kasım ayları bizdeki bahar ayları gibi, kısa geçişli yağmurlar görülüyor. Aralık, Ocak, Şubat ayları ise en sıcak olduğu dönemler. Dolayısıyla Zanzibar için en uygun mevsim yağışların yoğun ve sıcaklığın yüksek olduğu Mart, Nisan ve Mayıs ayları haricinde her mevsim olabilir.

Zanzibar Görülecek Yerler

Zanzibar’da görülecek yerler listesinin başında ve aynı zamanda başkent olan yer Stone Town kenti geliyor. Zanzibar uzun yıllar farklı ülkelerin kontrolünde kalmış; fakat mimari yapılarında daha çok Arap Umman etkisi göze çarpıyor.

zanzibar-stone-town-azgezmis3

Stone Town UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bir kent ve dar sokakları, orijinal kapılarıyla bunu hakettiğini söyleyebiliriz. Sokak aralarında dolaşırken kapılara mutlaka dikkat edin. Kapılar eskiden ev sahibinin zenginliğinin ve statüsünün bir simgesi olarak kullanılıyormuş.

zanzibar-stone-town-azgezmis1

Gezi listenize şunları alabilirsiniz: Old Fort olarak bilinen eski kale ve bunun içerisinde kurulu olan kadınlar pazarı, House of Wonders adıyla bilinen bina, Afrika’daki ilk bina olduğu söyleniyor. Zanzibar’ın en yüksek yapısı olduğundan buradan fotoğraf çekimi de yapabilirsiniz. Sultan Sarayı, Eski Dispanser, Tippu Tip Evi (burası ünlü bir köle tüccarının evi) ve bir de köle ticaretinin yapıldığı yerde bir anıt var, onu da görebilirsiniz. Tüm bunlar yürüme mesafesinde ve toplamda sadece yarım gününüzü alır. Bana kalırsa Stone Town kentinde mutlaka görülmesi gereken özel bir şey yok, kentin kendine ait bir havası ve kalabalığı var, bunu yaşamanız yeterli.

Stone Town’da dolaşırken uğrayıp birşeyler yediğimiz ve çok beğendiğimiz Mashuriki Palace Oteli’nden manzara seyredebilir, fotoğraf çekebilir ve biraz soluklanabilirsiniz. Müslümanların yaşadığı bir yer olmasına rağmen burada Shree Shiv Shakti adında bir Hindu tapınağına rastladık ve ziyaret ettik.

zanzibar-stone-town-azgezmis2

Stone Town’dan tekneyle 20 dakikada ulaşabileceğiniz Changuu Adası ya da Prison Island olarak bilinen bir ada var. Adına bakıp hemen vazgeçmeyin, hapishane olarak yapılmasına rağmen hiç kullanılmamış. Buranın özelliği adada sayıları ikiyüzün üzerinde dev kaplumbağanın yaşaması, bazılarının yaşı 150’yi buluyor. Burada dev kaplumbağaları besleyebilir ve birlikte fotoğraf çektirebilirsiniz.

Zanzibar tüplü veya tüpsüz dalış için de oldukça uygun. Masmavi ve tertemiz sularda derinliklerin güzelliği ile büyülenebilirsiniz. Stone Town’dan katılacağınız böyle bir turun fiyatı 35-50 USD kadar.

zanzibar-rock-restaurant-azgezmis8

Adanın diğer taraflarına doğru bir göz attığımızda bizim en çok ilgimizi çeken yapı The Rock olmuştu. Burası oldukça güzel fotoğraf çekmenize olanak tanıyor. Gelgit nedeniyle bazen su içerisinde, bazen de karada kalan devasa bir kayanın üzerine kurulmuş butik bir restoran. Buraya taksi haricinde herhangi bir ulaşım bulunmuyor. The Rock Zanzibar Adası’nın doğu sahilinde, Pingwe Köyü’nde yer alıyor.

Zanzibar Adasında görebileceğiniz başka bir yer ise Butterfly Center adıyla bilinen Kelemek Merkezi. Bu tarz yerler genellikle etrafı ağlarla çevrili, içinde farklı türlerde yüzlerce kelebeğin bulunduğu ve bitkilerle, çiçeklerle desteklenmiş yarı kapalı alanlardır. Buralarda ayrıca varsa endemik kelebek türlerini de görme şansınız olur. Zanzibar’daki Kelebek Merkezi de böyle bir yer, yaklaşık 4 USD karşılığında alınan biletle içeriye giriyorsunuz. Kelebekleri veya kelebek fotoğrafı çekmeyi seviyorsanız yarım gününüzü buraya ayırabilirsiniz.

Buralara kadar geldik bir de Cheetah’s Rock denilen yere uğrayalım diyebilirsiniz. Aslında herkes ister, çünkü burası vahşi hayvanlara dokunabildiğiniz, Çita, Arslan ve Sırtlan gibi yanına yaklaşmaya kokacağınız hayvanları besleyebildiğiniz oldukça keyifli bir yer. Fakat giriş ücreti ne yazık ki o kadar sevimli değil, kişi başı 140 USD. Stone Town’dan araba ile yaklaşık bir saatlik mesafede. 15 yaşın altındakileri kabul etmiyorlar. Önceden rezervasyon yapmanız gerekiyor, bu adresten: cheetahsrock.org.

Eğer lüks konusunda kendinizi şımartmak isterseniz ve tabii yeterince paranız da varsa bir kaç günlük tatil için Kuzeydoğudaki Mnemba Adası’nı deneyebilirsiniz. Kişi başına gecelik ödeyeceğiniz fiyatın sezonda 1760 USD olduğunu da hatırlatalım.

Zanzibar’ın doğu sahillerinde daha az yerleşim var, yerel halka ait yerleşimler oldukça harap ve bir kısmı da bitirilmemiş evler şeklinde. Kıyıya yakın bulunan yerleşimlerin büyük kısmı otel, pansiyon, plaj vs. Kumsallar oldukça güzel, kumlar beyaz ve deniz mavi, etrafta palmiyelerle dolu. Neredeyse tatil broşürlerinden fırlamış gibi.

Zanzibar’da nerede kalınır?

Zanzibar son yılların gözde tatil bölgelerinden biri olduğundan adada konaklama imkanları oldukça geniş. Özellikle doğu sahillerinde her bütçeye ve konfora uygun otel bulmak mümkün.

zanzibar-uroa-azgezmis6

Biz Zanzibar’ın doğu sahilinde Uroa Köyü’nde Moonshine adında butik bir otelde konakladık. Burayı seçmemizin sebebi gün doğumunu izlemek ve fotoğraflamaktı. Sabahları güneşle birlikte balıkçılar balığa çıkıyor, kadınlar ise gelgit nedeniyle kıyıya vuran yosunları topluyorlar, tüm bunlar fotoğraf anlamında oldukça estetik görüntüler sunuyor. Bu yosunları uzak doğu ülkelerine kilosu 500 şiline satıyorlarmış.

Tabi ki burada da deniz harika. Burada konaklamayı seçerseniz Stone Town ulaşımı için taksi tutmanız ya da dala dala adı verilen dolmuşlara binmeniz gerekiyor. Taksiler oldukça pahalı pazarlığa göre 30-40 USD civarında. Dala dala konforsuz bir ulaşım gibi görünse de oldukça ucuz ve halkın içinde olmak eğlenceli. Stone Town’a kaldığımız köyden gidiş dönüş kişi başı 3 Dolar ödedik.

zanzibar-uroa-azgezmis5

Sahilde yürürken yanınıza yaklaşan ve kendilerine Beach Boys denen çocuklar size her türlü tur, rehberlik, taksi gibi hizmetleri sunmak için yarışıyorlar. Pazarlık etmeniz halinde bu işten siz de karlı çıkabilirsiniz. Biz Haci ile anlaşarak ada turu yaptık. Gitmeden bir kaç hafta önce hajikabil@gmail.com adresine email atarsanız size cevap verecektir.

Yine doğu sahilinde bulunan Paje Köyü konaklama için iyi bir seçim olabilir. Burası da neredeyse tamamını yabancıların işlettiği, butik otel ve restoranların bulunduğu, güzel plajlar ve palmiyelerle süslü bir cennet.

zanzibar-paje-azgezmis8

Zanzibar vize istiyor mu?

Zanzibar her ne kadar iç işlerinde özerk olsa da, dış işlerinde Tanzanya’ya bağlı. Bu yüzden Türk Vatandaşları’nın ülkeye girerken Tanzanya Vizesi alması gerekiyor. Tanzanya Vizesini Darüsselam’dan havalimanından 50 USD ödeyerek hemen alabiliyorsunuz. Tanzanya vizesi için herhangi bir evrak istenmiyor.

Zanzibar için zorunlu aşı var mı?

Zanzibar seyahati öncesinde Seyahat Sağlık Merkezine giderek bölgedeki hastalıklar ve tehlikeler konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Sarı humma son otuz yıldır görülmüyormuş, bu yüzden aşısı zorunlu değil. Yine de aşı olmak isterseniz en az 10 gün öncesinden olmalısınız, koruyuculuğu ise 10 yıl kadar devam ediyor.

Zanzibar’daki başka bir risk ise sıtma. Sıtma ile mücadele halen devam ediyor. 2015 yılında sıtmadan ölüm olmamış; ama yine de tedbir maksatlı ilaç almanız gerekebilir. Ayrıca sarılık ve tetanoz aşısı olmanızda da fayda olabilir. Tüm bunları size en yakın Seyahat Sağlığı Merkezini ziyaret ederek öğrenmeniz gerekiyor.

zanzibar-uroa-azgezmis7

Zanzibar Parası

Tanzanya’da ve dolayısıyla Zanzibar’da kullanılan para Tanzanya Şilini olarak geçiyor. 2016 Haziran itibariyle 1 TL yaklaşık 750 Şiline denk geliyor. 1000 Tanzanya Şilini ise 1.3 Türk Lirası yapıyor.

Ülkede hemen her yerde USD ve Euro geçiyor. 1997 ve öncesinde basılmış USD banknotlar ülkede geçersiz, çünkü bankalar kabul etmiyormuş. Bu yüzden yanınıza USD alırken yılının 1997 den sonrası olmasına dikkat edin. Kredi kartı bir çok yerde geçmiyor, zaten güvenlik açısından en iyisi hiç kullanmamak.

Zanzibar’da Alışveriş

Zanzibar Adası’nda alışveriş yapabileceğiniz tek yer Stone Town bölgesi. Burada özellikle ahşap işleri hoşunuza gidecek. Adada Masailer yaşamıyor; fakat Tanzanya’dan gelip burada çalışan bir çok Masai var. Masai kültürü ile ilgili ufak biblolar, resimler vb. gibi hediyelik ve turistik eşyalar da ilginizi çekebilir. Alışveriş yaparken pazarlık yapmanız gerekiyor. Size ilk söylenen fiyat genellikle çok yüksek oluyor, yarısına hatta üçte birine rahatlıkla satın alabilirsiniz.

zanzibar-uroa-azgezmis4

Zanzibar Seyahati için Bilmeniz Gerekenler

Bavulunuzu hazırlarken sinek kovucu sprey almayı unutmayın. Sinekler bizi pek rahatsız etmedi, sinek kovucuyu pek fazla kullanmadık; ama sıtma riski olduğundan bu durum önemli.

Elektrik kesintileri olabiliyor ve prizler bizim kullandığımız standartta olmayabilir, bu yüzden bavulunuzda mutlaka bir universal çevirici ve powerbank bulunsun.

Internet çoğu otelde var, elektrik nedeniyle bazen kesintiye uğrasa da genel anlamda işinizi rahatlıkla görecektir.

Taksiler çok pahalı, pazarlık etmiş olsanız bile çok fazla kullanırsanız oldukça yüklü bir miktar tutuyor. Dala dala adlı dolmuşları kullanmak çok daha uygun.

Zanzibar’da bir rehbere ya da taksiye ihtiyacınız olursa size orada tanıştığımız ve bize çok yardımı dokunan Amrizacky Kabil’i önereceğim. Önceden irtibata geçebilmeniz için email adresi hajikabil@gmail.com.

Zanzibar, hem tatil hem fotoğraf

Zanzibar Tanzanya’ya bağlı iki adadan oluşan özerk bir yönetim. Genellikle büyük olan Unguja Adası‘na aynı zamanda…

azgezmis.com

Yorumlar

  • Afrika da hiçbir ülkeye gitmedik.Biryerden başlamak gerek.Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

    • Nilgün Hanım rica ederiz, Afrika diğer yerlere göre biraz daha zor, imkanlar oldukça kısıtlı; ama buna rağmen insanlar çok daha doğal.

Yorumunuz?