Konya’dan, Sinem ile Karaman, Taşkale’ye gitmek üzere yola çıktık. Sinem bizim yol bilsayarımızın adı ve gezimizin maskotu oldu. Hatta bir sabah bekar olan Sami abimiz Sinem’i de alarak Konya’da kayıplara karıştı. Kendisini zor geri getirdik. Eğer çok geziyorsanız sizede bir Sinem tavsiye
ederim. Sinem bizi otelimizin kapısının önünden alıp Taşkale’ye kadar götürdü. Sizin nerede olduğunuzu gps uydularının gönderdiği sinyallerle algılıyor ve sesli komutlarıyla gideceğiniz noktaya kadar ulaştırıyor. Yaptığı işe göre fiyatıda oldukça uygun. Fatih arkadaşımız bunu hepsi burada sayfalarından 270 ytl ye almış, ancak e-bay sayfalarında $99 ‘a bulmak ta mümkün. Bu kadar Sinem reklamı yeter, satışları patlatıp stokları tüketeceğiz.
Sinem sayesinde hiç şaşırmadan Taşkale’ye geldik. Burasının özelliği bir dağa oyulmuş 250 adet tahıl ambarının olması ve buralara çıkmak için yine kayaların içlerine oyulmuş ancak bir ayak koyabileceğiniz genişlikle yerlere basarak çıkabilmeniz. Ne gereği var dediğinizi duyar gibiyim. Burada tahılların saklanma süresi 25 ile 30 yıl arasında değişiyor. Alt kısımlardaki ambarlarda 15-20 sene yukarı doğru çıkılan ambarlarda 25-30 sene tahılın saklanması mümkünmüş. Bu dağda neredeyse sıfır nem varmış. Savaş sırasında Atatürk buradaki ambarlardan Türkiye’nin bir çok yerine göndermek üzere borç tahıl almış, savaş bitiminde de bunları iade etmiş.
Tahıl ambarının yanı sıra küçük halıların dokunduğu birkaç atölye ile Taşkale’ye 3-4 km kala Manazan mağaraları var. Ancak mağaralara girmek için el feneri ve bilen bir kişinin yanınızda olmasında fayda var. Mağaraların bazılarında yarasalar yaşıyormuş, bazılarında ise yol birkaç kola ayrıldığı için kaybolma ihtimali yüksekmiş. Taşkale’nin içinde güzel bir köy kahvehanesi mevcut burada soluklanıp bir çay içebilirsiniz. İçeride genellikle bayan olmuyor, ta ki ilk siz girene kadar.
warmı bnm koyum gibisi yha
Çok teşekkür ederim Zehra Hanım ilginize:)))
Taşkale yi görmenize bir Taşkaleli olarak çok sevindim.
Taşkaleli olmaktan gurur duyuyorum. Ayrıca Taşkale Atatürk’ün ata yurdudur. Osmanlı dönemi tapuları incelendiğinde Atatürk’ün dedesine ait tapular mevcuttur.
Bu yaşlı dede benim öz dedemdir. Çok sevindim ve şaşırdım onu burada gördüğüme.Namı değer Sıvacı Ahmat :))))
Merhaba,
Taşkale gerçekten enteresan bir yer. Dedenize gelince ona yolda rastladım kendisi oldukça hoş sohbet bir kişi, biraz sohbetten sonra, fotoğraf için hiç çekinmeden poz verdi. Ona burada tesadüf etmeniz bir kere daha dünya küçük dedirtiyor insana. Dedenize sağlıklı bir yaşam diliyorum.
Siz benden önce gitmişsiniz. :-)
Geçenlerde bir karede görüp de, ismini not ettiğim bir yerdir Taşkale. Hatta cep telefonumda “fotoğrafı çekilecek yer” listesinde de var adı. :-)
Bilgilerle şenlenmiş bir kare. Sadece kış değil de bahar veya yaz aylarında gitmek gerek diye düşünmüştüm, güzel kareler çekmek için.
Elinize sağlık. Çok teşekkürler Zehra Hanım.
Selam ve sevgilerimle,
EK
Erdem bey,
sizin daha önce buraya gitmemiş olmanıza şaşırdım, eh bir kerede biz sizden önce gitmiş olalım :)
Bende FK’da sizden hep listemizde olan yerlerin fotoğraflarını görüyorum.