Serengeti Ulusal Parkı, Tanzanya’daki ulusal parklardan birisi ve Afrika’daki yaban hayatını görmek ve fotoğraflamak için en iyi seçeneklerin başında yer alıyor.
Serengeti Milli Parkına Nasıl Gidilir?
Buraya gelmek için önce Dar Es Salaam’a uçabilirsiniz, oradan da iç hat uçan daha küçük uçaklarla Arusha’ya gelmeniz gerekiyor. İç hat için Presicion Havayolu en iyi tercih olur. Daha uygun fiyat olsun derseniz Coastal Havayolları veya Fast Jet var. Arusha’da iki havalimanı var biri Kilimanjaro diğeri Arusha. Bilet alırken Arusha olmasına özen gösterin şehir merkezine çok daha yakın.
Yolculuk için başka bir yol ise Qatar Havayolları ile Istanbul Sabiha Gökçen’den veya Atatürk Havalimanından Dar Es Salaam bağlantılı Arusha’ya uçabilirsiniz. Dönüşte Zanzibar’a uğrayacaksanız Qatar Havayolları’ndan Arusha geliş, Zanzibar dönüş şeklinde bilet alabilirsiniz.
Safari yapacaksanız anlaştığınız firmayla görüşüp sizi havalimanından alıp bırakacak şekilde rezervasyon yaptırmanız daha iyi olur. Arusha çok küçük bir havalimanı ve hemen yanında bir hapishane var. Rezerve etmezseniz buradan taksi bulmanız zor olabilir.
Sabah çok erken başladığı için safariye ilk gün gidilemiyor, bir gece otelde kalmanız gerekiyor. Eğer çok pahalı bir şey istemiyorsanız firma sizi milli park yakınında basit bir kampta konaklatabiliyor.
Serengeti Milli Parkına Ne Zaman Gitmeli?
Tanzanya Güney yarım kürede olduğundan biz yaz mevsimini yaşarken orada kış mevsimi yaşanıyor. Kış mevsimi derken soğuklar, kar yağışı filan olmuyor tabi. Eğer büyük göçü izlemek ve fotoğraflamak gibi bir planınız varsa gitmeniz gereken tarihler her yıl değişiklik gösterebiliyor.
Mart sonlarından itibaren Serengeti’de kuraklık başlıyor ve sürüler bu tarihten itibaren Masai Mara’ya doğru yolculuğa başlıyorlar. Oldukça uzun süren bu yolculuk bir kaç ay süresince devam ediyor. Ekim ayında Tanzanya tarafında yağışların başlamasıyla birlikte sürüler geri dönüşe başlıyorlar. Büyük Göç’ü fotoğraflamak için Haziran ayında Serengeti tarafında bulunan Grumeti Nehri ve Ağustos ayında ise Kenya tarafında bulunan Mara Nehri en iyi konumlar.
Eğer bizim gibi Büyük Göç dışında herhangi bir zamanda yaban hayatını gözlemlemek ve fotoğraf çekmek isterseniz. Temmuz-Eylül arasında sürüler Masai Mara tarafına göç etmiş olduğundan hayvan sayısı az olacaktır. Ekim-Aralık arasında Serengeti Milli Parkı çok yağış aldığından konfor açısından ve fotoğraf verimliliği açısından pek tavsiye etmiyorum. Nisan, Mayıs, Haziran ayları hem hayvanların bol olduğu hem de yağışın fazla olmadığı aylar, dolayısıyla her zaman rahatlıkla fotoğraf çekebilirsiniz.
Serengeti Yaban Hayatı ve Safari
Safari için sabah erkenden otelden ayrılıp milli parka doğru yola çıkacaksınız. Araçlar genelde 6 kişilik ve herkes pencere kenarında oturuyor. Ancak büyük çantanız varsa araçta koyacak yer olmuyor. Büyük valizle giderseniz yanınızda mutlaka ek bir sırt çantası olmalı. Gerekli eşyaları alıp valizini otelde bırakabilirsiniz. Neredeyse tüm araçlar 4×4 Toyota Land Cruiser. Zaten bu yollar için başkasını düşünmek anlamsız olurdu.
Bizim gibi Serengeti’de çadır konaklaması yapacaksanız yanınıza sabun, tuvalet kağıdı ve havlu almalısınız. Daha farklı safari türleri de mevcut. Çadır yerine otelde konaklama yapabilirsiniz. Ancak fiyat farkı hayli fazla olacaktır. Bize çadır konaklama fiyatı bile yüksek geldi.
Fotoğraf çekiyorsanız en büyük sorununuz piller olacak. Ancak üzülmeyin araçlarda elektrik var. Fakat Tanzanya’nın her yerinde prizler İngiltere’deki gibi üç adet dikdörtgen uçtan oluşuyor. Yanınızda çevirici olmalı. Bunu bir çok elektrikçide bulabilirsiniz universal çevirici olarak geçiyor.
Çadır konaklamasında size iki kişilik bir çadır, mat ve uyku tulumu veriyorlar. Tabi hepsi çok temiz değiller; ama beklentimin üzerinde çıktıklarını söylemeliyim.
Safari boyunca her gün herkese bir büyük şişe su ve üç öğün yemek dahil. Bu iş için kurulmuş özel kamp alanları var. Tüm firmalar buradaki mutfakları kullanıyor ve müşterilerine yemek pişiriyorlar. Özellikle akşam yemekleri keyifli oluyor, dünyanın çok farklı ülkelerinden gelen insanlarla bir masa etrafında toplanıp yemek yiyorsunuz. Biz onca insan arasında sadece iki Türk kaldık. Umarım önümüzdeki yıllarda ülkemizdeki insanlar gezmek için çok daha fazla imkana sahip olurlar.
Kampta sabit tuvaletler mevcut; ama hayli pisler. Banyo var; ancak sıcak su yok. Bir kaç gün yıkanamayabilirsiniz.
Sabah erkenden Serengeti’nin tozlu yollarında havyan avı başlıyor. Arabaların üstü açılıyor ve bir hayvan gördüğünüzde aracın tepesinden bakabiliyorsunuz. Benim gibi kısa boyluysanız koltuğun üzerine çıkmanız gerek ama bunu öyle sık yapıyorsunuz ki ayakkabı yerine yanınızda bir terlik taşımanız yerinde olur.
Afrika sıcak diye düşünmeyin aracın üstü açık olduğu için özellikle sabahları serin oluyor. Yanınızda mutlaka bir mont olsun.
Hijyen nedeni ile et yememenizi sebzeleri ise pişmiş yemenizi öneririm. Otellerde genelde ilk gün kapalı şişe suyu ücretsiz veriyorlar.
Serengeti Safari Turu genellikle Ngorongoro Krateri ile birlikte yapılıyor, böyle olması çok daha keyifli. Turunuzu alırken ve tabii vaktiniz de varsa Ngorongoro ile birlikte almanızı tavsiye ediyorum.
Serengeti Milli Parkında Hangi Hayvanlar Var?
Serengeti’de hangi hayvanlar yok diye sormak daha doğru olur galiba. Bazıları sadece Afrika, bazıları da sadece bu bölgeye has birçok tür gördük.
Bizim gördüklerimiz ve bir çoğunu da fotoğraflama imkanımız olan türler: Aslan, Leopar, Çita, Fil, Gnu, Antilop, Ceylan, Manda, Sırtlan, Zürafa, Zebra, Tilki, Çakal, Hipopotam, İmpala, Babun, Yaban domuzu, Devekuşu, Sekreter kuşu, Kartal, Boynuzgaga, Flamingo, Superb Starlings, Turna, Uzunbacak, Kızkuşu ve adını henüz bilemediğimi bazı kuş türleri…
Safari Yaparken Nasıl Giyinmeli
Bazı yerlerde safari yaparken belirli renklerin giyilmesi konusunda yapılan öneriler mevcut. Bunlara aldırış etmeyin. Dilediğiniz herhangi bir rengi ve giysiyi rahatlıkla giyebilirsiniz. Serengeti değil; ama bazı bölgeler özellikle sabahları soğuk olabilir. Gideceğiniz bölgeye göre uzun kollu ya da kısa kollu, mont, şort ya da pantolon tercih edebilirsiniz.
Çok uzun süreler araba içerisinde olacaksınız, bu yüzden mümkün mertebe rahat giysiler giymelisiniz. Ek olarak çok fazla toza maruz kalacaksınız bunu da dikkate almanızda fayda var, belki bir toz maskesini yanınızda bulundurmanız faydalı olabilir. Eğer yağışlı ve sıcak havalarda oralardaysanız sivrisinek riski de bulunuyor, bu yüzden mümkün mertebe kapalı giyinmeniz ve sinek kovucu kullanmanız gerekecek.
Safari Seyahati İçin Çantanızda Neler Olmalı?
Eğer herhangi birşeyden mahrum olmak istemiyorsanız ve her türlü önlemi almak istiyorsanız, çantanızda bulunması gerekenler için ufak bir liste verebilirim: Güneş kremi, güneş gözlüğü, sinek kovucu sprey, şapka, ıslak ve kuru mendil, tuvalet kağıdı, kafa lambası, universal çevirici adaptör, dürbün, ek bir ufak sırt çantası, belki bir de ufak bir Swahilice/İngilizce sözlük.
Safaride Fotoğraf Çekmek
Safaride fotoğraf çekmek düşündüğünüzden daha kolay. Safaride fotoğraf çekerken en önemli kriter şoför veya safaride daha çok kullanılan ingilizce adı ile ranger. Eğer iyi ve sizi dinleyen bir rehberiniz varsa ekipmanınız ne olursa olsun iyi fotoğraflarla dönersiniz. Biz beş büyük (Arslan, Leopar, Fil, Manda, Gergedan) için yollardaydık bu yüzden oldukça koşuşturmalı geçti. Sabah erken safariye çıkan sekiz, on araç araziye dağılıyor. Her biri farklı bir yöne gidiyor. Eğer herhangi biri beş büyüklerden birini görürse diğerlerine telsizle haber veriyor ve tüm araçlar izlemek için o noktaya geliyorlar.
Amatör fotoğrafçılıkla ilginiz yoksa, sadece anı olsun diye birşeyler çekiyorsanız ne yapacağım diye düşünmeyin. Çünkü neredeyse tüm hayvanlara cep telefonuyla fotoğraflayacak kadar yakınlaşıyorsunuz. Zürafa gibi hayvanlar kadrajınıza sığmıyor bile.
Amatör fotoğrafçılıkla uğraşıyorsanız ve estetik fotoğraflar peşindeyseniz, günün ilk saatleri en güzel fotoğrafları veriyor. Ekipman olarak genellikle 70mm ve sonrasını kullanıyorsunuz. Açık diyaframlı büyük teleobjektifler en çok işinizi görecek ekipmanlar. Genellikle seri çekim yapacağınızdan dolayı hafıza kartlarınız çabuk dolacaktır, ne kadar çok kartınız varsa o kadar iyi olur.
Masai Köyleri ve Masailer
Arusha bölgesi çok sayıda Masainin yaşam alanı. Serengeti’de safari sırasında Masai köylerine uğrama fırsatı bulacaksınız. Ancak Masailer son bir kaç yıldır köylerini ziyaret edenlerden para almaya başlamışlar.
Fiyatı devletle görüşüp sabitlemişler, araç başına 50 dolar istiyorlar. Parayı köyün şefine veriyorsunuz. Sonrasında sizi köyde gezdirmeye başlıyorlar. Köy zaten çok büyük değil. On beş ile yirmi evin bulunduğu, küçük bir topluluğun bir arada olduğu etrafı çitle çevrili bir alan.
Masai köyleri birbirine bir kaç km mesafede. Köylerin yerleşimi genelde yuvarlak bir alan içinde. Köyün etrafı yüksek çitlerle çevrili. Yuvarlak yerleşme sebepleri köye herhangi bir vahşi hayvan saldırısı olursa ortada birleşip savunma yapabilmek içinmiş.
Evleri çok küçük, içeri girerken dar bir geçit ve koridordan geçiyorsunuz, bu koridor dediysem sadece 60 cm kadar uzunluğunda. Evin içine girince ev bitiyor zaten. Bir kenarda yerden biraz yükseltilmiş küçük bir yatak, ortada ateş yakılan bir alan var ve çocuklar için çitlerle ayrılmış çok minik bir alan bulunuyor.
Evlerin içinde hiç bir eşya ya da giysi yok. Sadece üstlerinde shuka adlı örtüleri var. Yemeklerini toprak kaplarda pişiriyorlar. Su sıkıntıları olduğu için gelenlerden su istiyorlar.
Köyün içinde küçük bir de ilkokul var. Daha yükseğini okumak isteyenler Arusha’ya gitmek zorundalar. Masailer turistlerden aldıkları paraların bir kısmı ile çocuklarını okutuyorlarmış.
Kendilerine ait eski bir dinleri olsa da son zamanlarda birçok köy din olarak hristiyanlığı seçmiş durumda. Çok azı müslüman. Bizim ziyaret ettiğimiz köy müslüman Masai köyüydü. Bizim de müslüman olduğumuzu öğrenince çok şaşırdılar.
Devlet yarı göçebe yaşayan Masailerin yaşam tarzını değiştirmeleri için bir ara zorlamış. Ancak Masai halkı buna karşı gelmiş. Şimdilik köylerde yaşamaya devam ediyorlar ama ellerinde cep telefonları ve parayla olan ilişkileri fazlalaştıkça bazı şeyler değişmeye başlamış bile. Eskiden daha özgür yaşarken bugün ulusal park sınırları içinde kalmışlar. Burada şimdilik serbest bir şekilde havyanlarla uyum içinde yaşıyorlar.
Çok değişmeden, çok geç olmadan Serengeti Milli Parkı içinde yer alan Masaileri ve doğal hayatı görmenizi tavsiye ederim.
Tanzanya’ya Giderken Aşı Olmalı Mı?
Tanzanya seyahati öncesinde Seyahat Sağlık Merkezine giderek olmanız gereken aşı ve ilaçları almalısınız. Sarı humma son otuz yıldır görülmüyormuş, bu yüzden aşısı zorunlu değil. Yine de aşı olmak isterseniz en az on gün öncesinden olmalısınız, koruyuculuğu 10 yıl kadar devam ediyor.
İkinci tehlike ise sıtma. Sıtma ile mücadele halen devam ediyor. 2015 yılında sıtmadan ölüm olmamış; ama yine de tedbir maksatlı ilaç almanız gerekebilir. Doktora gittiğimizde bize Serengeti’de tehlike olmadığı ancak Zanzibar’da sivrisinek ısırmasının sorun olabileceği söylendi. Ayrıca sarılık ve tetanoz aşısı olmanızda da fayda olabilir. Tüm bunları size en yakın Seyahat Sağlığı Merkezini ziyaret ederek öğrenmeniz gerekiyor.
Tanzanya Vizesi
Tanzanya maalesef Türk vatandaşlarına vize uyguluyor. Dolayısıyla ülkeye girmek için vize almanız gerekiyor. Vizeyi indiğiniz havalimanından 50 usd karşılığında alabiliyorsunuz. Tanzanya vizesi için herhangi bir evrak veya fotoğraf istenmiyor.
Tanzanya Parası
Tanzanya’da kullanılan para Tanzanya Şilini olarak geçiyor. Banknotların üzerlerinde harika hayvanların portreleri var. 2016 Haziran itibariyle 1 TL yaklaşık 750 Tanzanya Şilini yapıyor, 1000 Tanzanya Şilini ise 1.3 TL ye denk geliyor.
Ülkede hemen her yerde USD ve Euro geçiyor. Fakat iki enteresan durum var. 1997 ve öncesinde basılmış banknotlar ülkede geçersiz, çünkü bankalar kabul etmiyor. Bu yüzden yanınıza para alırken basım yılının 1997 sonrası olmasına dikkat edin. İkincisi ise USD bozdururken 1, 5, 10, 20 gibi banknotlar daha az değerde bir kurdan bozduruluyor. Makbul olan 50 ve 100 dolar bozdurmak.
Ülke genel itibariyle biraz pahalı. Özellikle yabancı iseniz, taksiden otele ve yemeklere kadar her yerde bunu hissediyorsunuz. Herhangi bir şekilde taksiye binmeniz gerekirse öncesinde mutlaka pazarlık yapın. Diğer herşey gibi taksi ücretleri de bir hayli yüksek. Taksici ile anlaştığınız fiyatı birkaç kere onaylayın, indiğiniz noktada sizden daha fazla ücret istiyorlar.
Elinize sağlık Zehra Hanım. Teşekkürler.
Emeğinize sağlık … ☺️
Zehracim Masaileri bende merak efiyoru.Kismetse birlikte gideriz.Cok guzel anlatmissiniz elinize saglik.Bence kitap yazmalisiniz