Moskova hakkında yazmak kolay değil elbette, o kadar çok görülecek yer var ki. Biz Küba dönüşü aktarma yaparken Moskova’ya uğruyorduk, burada kalacağımız gün sayısını biraz artırarak üç güne çıkarttık ve böylelikle burada gezme fırsatı yakaladık. Gezdiğimiz ve fotoğrafladığımız yerleri sizinle paylaşalım, biraz da ipucu verelim diye düşündük.
Öncelikle birkaç noktaya değinmekte fayda var. Doğrudan buraya gelmek isteyenler için güzel bir haber vizeye gerek olmaması. Dolaştığınız çok az yerde bildik latin harfleri göreceksiniz. Turistlerin yoğun olarak bulunduğu bölgeler hariç, göreceğiniz tüm yazılar kiril alfabesi ile yazılmış. Önceden aşina olmanızda fayda var; ama zor olduğunu söyleyeyim. Bazı harflerin latin karşılıklarını bir yere nor ederseniz işiniz kolaylaşacaktır. Burayı inceleyin: http://tr.wikipedia.org/wiki/Kiril_alfabesi
Kalacağınız yeri, gezilecek bölgeleri ve zamanlamasını iyi planlamanız gerekir. Çünkü burada İngilizce bilen çok az kişi var ve şehir içi trafiği inanılmaz boyutlarda. Metroyu kullanmanız veya mümkünse yürümeniz çok iyi olur. Havaalanında uçaktan indikten sonra sizi karşılayan ve gideceğiniz yere taksi hizmeti vermeyi teklif eden insanlarla muhattap olmayın, yoksa normal fiyatın üç katı kadar ödersiniz.
Havaalanında paranızın küçük bir kısmını rubleye çevirebilirsiniz, sanırım ilk etapta 50 Euro yeterli olacaktır. Alanda çok fazla para bozdurmamanızı tavsiye ederim şehir içinde döviz kuru çok daha yüksek. Kalacağınız yere ulaşım için bir kaç alternatifiniz var, bunlardan ilki taksi ve düşündüğünüz kadar pahalı değil. Eğer iki kişiden fazlaysanız ve mesai saatleri dışında binecekseniz taksi ile gidin, rahat edin. Örneğin Havaalanından Kızıl Meydan civarına 1500 rubleye gidebilirsiniz, daha fazlasını ödemeyin.
İkinci alternatif ise tren. Sheremetyevo Havaalanından Aeroexpress treni ile Belorussky istasyonuna gelip, gideceğiniz yöndeki metroya aktarma yapabilirsiniz. Tren fiyatı kişi başı 340 Ruble ve ortalama yarım saatte bir kalkıyor. Bileti internet üzerinden de satın alabilirsiniz, kredi kartı veya paypal ile de ödeyebilirsiniz, adres: https://aeroexpress.ru/en
Moskova Gezilecek yerler
Görülmesi gereken ilk yer Kızıl Meydan ve biz de soluğu orada aldık. Kalacağımız yeri zaten buraya yakın olarak seçtiğimizden Kızıl Meydan’a yürüyerek ulaşmamız çok kolay oldu. Bizi ilk karşılayan Aziz Vasil Katedrali (St. Basil Katedrali). Burayı tarif etmek için kullanılacak tek kelime “masal gibi” olmalı sanırım. Şekerden yapılmış gibi duran sekiz adet kulesi ile görsel olarak oldukça doyurucu. Katedrali yaptıran ise kendisinden hiç te beklenilmeyecek bir Rus lider olan Korkunç İvan. 1561 yılında yapılmış; fakat bu şekilde boyanması 1670 yılından sonra olmuş..
Kızıl Meydan 1990 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine girmiş. Aziz Vasili ya da diğer adıyla St. Basil Katedrali bu meydanın hemen Güneyinde yer alıyor. Meydanın Batısını Kremlin Sarayının duvarları kaplamış durumda. Meydanın Doğusunda ise GUM adında devasa bir alışveriş merkezi bulunuyor. Bizim gittiğimiz tarih yılbaşına çok yakın olduğundan her yer rengarenk süslenmişti. Tabiki alışveriş merkezi de bundan nasibini almış. GUM Rusya’daki en büyük alışveriş merkezi. İçindeki mağazalar ve dekorasyon oldukça zarif ve rahatlıkla bir kaç saatinizi burayı gezmeye ayırabilirsiniz. Gece fotoğrafı çekmek için de oldukça güzel bir mekan.
Meydanın Kuzeyinde ise Moskova Tarih Müzesi yer alıyor. Oldukça gösterişli ve Kızıl bir bina. Biz fotoğrafçı olduğumuzdan kısıtlı vaktimizi sadece dışarıdan fotoğraflarını çekerek değerlendirmeyi tercih ettik. Vaktiniz varsa Salı günleri hariç her gün 11:00-19:00 arasında 200 ruble vererek içeride bir gezinti yapabilir ve Rusya tarihine ait 22 binden fazla eseri görebilirsiniz.
Kızıl Meydan’da yılbaşına özel sadece süslemeler değildi, birbirinden güzel kurabiye dükkanları, hediyelik eşya ve yemek dükkanları da kurulmuştu. Buraya yılbaşında ve kar yağdığında gelmek çok daha güzel olsa gerek.
Kızıl Meydana yakınında, Kitay-gorod olarak bilinen bölgede bulunan ve birbirinden şık mağazaların yer aldığı küçük ama şirin bir sokak süslemesiyle ilgimizi çekti. Tretyakovsky Proyezd isimli bu ufak sokakta süslemeler göz alıcı ve fotoğraf için oldukça davetkar; fakat mağazaların alışveriş için doğru yerler olmadığını öğrendik, zira dünya üzerindeki en pahalı mağazalar burada.
Kızıl Meydan’a kadar geldiniz ve vaktiniz varsa elbette Kremlin Sarayını da görmeniz gerekir. Kremlin Sarayı tarihi yapılar ve kliseler topluluğunun tamamına verilen bir ad. Bizim yeterince vaktimiz yoktu göremedik; ama siz bu kompleksin içerisinde yer alan kiliseleri, Büyük İvan Çan Kulesini, Tophaneyi, Çar Topunu ve bahçelerini gezebilirsiniz.
Bizim mutlaka görmek istediğimiz yerlerden biride Moskova Metrosuydu. Bunun için Metro durağından bilet alarak durakları dolaşmaya başladık. Bilet alırken çoklu bilet almak avantajlı. Tek seferlik bilet fiyatı 40 ruble, bu biletin beş günlük geçerlilik süresi var, kullanmazsanız yanıyor. 80 ruble vererek iki seferlik, 150 ruble vererek beş seferlik bilet alabilirsiniz. Tabiki önceden herhangi bir yerden metro haritası edinmenizde fayda var.
Moskova Metrosu başlı başına bir tam gününüzü harcayabileceğiniz kadar güzel. Değişik istasyonlar değişik karakterde inşa edilmiş. Kiminde heykeller var, kiminde oymalar, kiminde ise taş avizeler. Tripod ile fotoğraf çekerken bile hiç kimse size karışmıyor, Türkiye’de alışık olmadığımız bir davranış..
Merak ettiğimiz başka bir yer de Arbat Caddesiydi. Burası Beyoğlu İstiklal Caddesinin bir benzeri sayılabilir, biraz daha ufak ve daha az hareketli diyebiliriz. Arabaların girmediği caddede sağlı sollu mağazalar, cafeler, restaurantlar bulunuyor. Hediyelik eşya satan çok fazla dükkan var, bunların tamamında az veya çok Türkçe bilen Kırgızlar çalışıyor ve çok cana yakınlar, biz de bol bol sohbet hatları ile sohbetettik. Hediyelik eşya almak isterseniz, size indirim de yapacaklardır.
Yeterli zamanınız varsa Moskova’da bunlar haricinde Rusya Devlet Kütüphanesi, Bolşov Tiyatrosu, Novodeviçi Manastırı, Nazım Hikmet’in mezarı, Ostankino Televizyon Kulesi, Kolomenskaya Parkı’nı da ziyaret edebilirsiniz.
Moskova’da nerede yemek yenir?
Yemek ve içecek için tercih ettiğimiz yer Le Pain Quotidien (lö-pen-ko-tid-yen). Le Pain’in hikayesi Belçikalı bir ekmek sevdalısının fırını olarak başlıyor ve bugün Moskova’da yirmiye yakın şube ve tüm dünyada 200 den fazla mağazaya ulaşıyor. Ahşap ağırlıklı cafe iç tasarımı çok şık, yeme ve içme olarak aradığınız neredeyse herşeyi bulabiliyorsunuz. Fiyatları da gayet uygun, espresso 95 ruble. İstanbul’da da Kanyon, Buyaka ve İstinyepark AVM de birer şubesi var.
Moskova Konaklama
Moskova’da konaklamak için alternatifler çok fazla, kalacak yerinizi seçerken kriterleriniz ön plana çıkıyor. Bizim kriterlerimiz temiz, merkeze yakın ve uygun fiyatlı olması yönündeydi. O yüzden Kızıl Meydan’a 15dk. yürüme mesafesinde bir hosteli tercih ettik. Tanımadığınız kişilerle kalabilirseniz ve merkeze yakınlığı da sorun değil derseniz hostellerin fiyatı 20-25 TL’den başlıyor. Ama birkaç kişi bir arada tek odada da kalabilirsiniz, tek kişilik maliyetiniz günlük maksimum 50 TL – 70 TL civarında olacaktır.
Hosteller gibi otellerin fiyatıda merkeze yakınlaştıkça ve tabi yıldız sayısı çoğaldıkça artıyor. Merkeze yakın otel için bir kişi, tek gecelik minimum 150 TL yi gözden çıkartmanız gerekecek.
Daha geçen hafta Moskovadaydım. Gerçekten güzel bir yer dediğiniz gibi Moskova kışın güzel. Bende blog yazısı yazdım Moskova gezisi ile umarım beğenirsiniz. arslanyusuf.blogspot.com.tr/2015/04/moskova-gunlugu.html
Merhaba
Bloğunuz ve resimler çok güzel. Moskova yazınızı okurken Moskovadaki anılarım tekrar canlandı:) Bende beklerim iyi gezmeler.
hayatimyolculuk.blogspot.com.tr
Anlaşılan,siz burayı da listeye almışınız!.Ben hazırım hemde vizesiz.