Biraz fazla gezdiğimiz için bana her zaman sorarlar bugüne kadar gördüğün en güzel ülke hangisiydi diye. Şu anda kadar fikrimi değiştirecek başka bir ülke çıkmadı. Kesinlikle Norveç diyorum hiç düşünmeden. Ben böyle diyorum ama Norveç’de yaşayanlar benimle hem fikir değiller. Norveç intihar olaylarında dünya sıralamasında iyi bir yere sahip. Kış aylarında kar neredeyse 8 ay kalkmıyor. Aralık ayının başından Ocak ayının başına kadar ise 1 ay hiç gündüz olmuyor. Gökyüzünde bir ay boyunca sürekli ay görünüyor. Bu da insanlar üzerinde depresif bir hal yaratıyor elbette. Tanıştığımız Norveçliler böyle zamanlarda şöminelerini yakıp evden eve dolaşarak şarap içtiklerini anlattılar. Yaz başında ise Mayıs sonu ile Haziran ortasına kadar hiç gece olmuyor.
Norveç’in bu negatif yönlerini değil, çok sevdiğim yönlerini anlatacağım bu yazımda. Lofoten ve kuzey ışıkları. Nedense aklıma birden karamsar tarafları geldi. Beni en çok çeken yanlarından biri doğal hayatı her an yanıbaşımda hissetmem. Lofoten’de kiraladığımız evin bahçesine akşamları moose geliyordu. Bilmeyenler için moose, geyik benzeri ama ondan daha iri bir hayvan. Sabahları kalktığımızda bahçede ayak izlerini görüyorduk. Bazen şehir içlerine kadar bile girdikleri oluyormuş gündüz vakti. Gözünüzün görebildiği her yer yeşillikler içinde diyebilirim. Yerleşim ise çok sık değil aralıklı. Her ev ayrı bir estetik güzellikte inşa edilmiş ve genelde kırmızı veya sarıya boyanmış. Kış aylarında karın altında oldukça fotoğrafik görüntü veriyorlar. Tabi bir de bizi oraya kış günü çeken kuzey ışıkları var.
Biz konaklamak için Stamsund’u seçtik. Ancak Lofoten’e nereden gelirseniz gelin uçak biletleri biraz pahalı. Üç katlı geniş verandalı oldukça güzel bir evimiz vardı. Evi kiraladığımız firma bize adresi ve anahtarı nerede bulacağımızı bildirmişti. Gecenin çok geç bir saatinde Stamsund’a ulaştık ve sokakdaki 15 numaralı evi aramaya başladık. 15 numara olduğuna karar verdiğimiz ancak üzerinde numarası yazmayan evin posta kutusunda tam da firmanın dediği gibi bir anahtar bulduk. Gece saat 03:00’de kapıyı açıp içeri girdik ancak bu ev de birileri yaşıyor gibiydi. Kapıyı kapatıp dışarı çıktık daha sonra bir kaç kere daha sokakta dolanıp yeniden aynı eve girdik gelen mektupların üzerindeki ev kapı numarasına baktığımızda 16 numara olduğunu görünce apar topar dışarı çıktık. Sokağın karşı tarafına geçtiğimizde evimizin kapısı açık bir şekilde bizi beklediğini gördük. Gecenin saat 03:00’ünde resmen bir başkasının evine girmiştik. Evin içinde yakalansaydık her an hapse atılabilirdik derdimizi anlatmak uzun sürebilirdi.
Stamsund’dan civardaki yerlere araba ile çok rahat gidebilirsiniz. Kış aylarında arabayı buzun üzerinde kullanacaksınız buna hazır olmanız gerek. Ancak araçlardaki kar lastikleri oldukça iyi bu da aracı güvenli kullanmanızı sağlıyor. Stamsund’a 27 km mesafede olan Borg’da bir Viking müzesi var. Yapı uzunlamasına inşa edilmiş. Beklentilerin ötesinde uzun bir yapı 83 metre uzunluğa ve 9 metrelik bir genişliğe sahip. Viking döneminde inşa edilmiş en uzun yapı ünvanını almış daha uzunu bulunmadığı sürece tabiki. Yapının M.Ö 500 yıllarında inşa edildiği düşünülüyor. Yapının alt tarafında bir de Viking gemisi yer alıyor. Ancak Mart ayında orada olduğumuz için biz gemiye kadar ulaşamadık. Karın boyu yer yer dizlerimizi geçtiği için yürümek oldukça güçtü bir süre gittikten sonra geri döndük.
Müze her gün açık olmuyor internetten açık olduğu günleri öğrenmek mümkün. Dilerseniz müzede geleneksel bir yemek yiyebilirsiniz ya da sadece içini gezebilirsiniz. Çok ucuz olmadığını bilmenizi isterim 2013 yılında giriş 45 TL’ye karşılık geliyordu. Norveç genel olarak oldukça pahalı bir ülke. Ekmek bile yaklaşık 8 TL. Bir çok Norveç’li hem havası çok güzel olduğundan hem de bu ülkenin insanları için ucuz olduğundan Türkiye’den ev satın almaktalar .En çok tercih ettikleri bölge ise Alanya’imiş. Bunu da Norveç’de öğrendik.
Reine Lofoten’de fotoğraf için gidilecek bir başka güzel mekan. Norveç’deki mekanlar bana adeta masal diyarı gibi geliyor. Reine’ye yaklaşırken uzaktan gördüğümüz renkli evler, evlerin denize düşen yansımaları, hemen yerleşim yerinin bitiminden başlayan dağlar ve yansımaları ayrıca yerleşim yerine zarif minyatür bir köprüden geçerek ulaşmış olmamız masal sahnesini doğruluyor gibi. Evler ve sokakların arasında gezinip bir çok fotoğraf çekebilirsiniz. Ancak Norveç fotoğraflarınızda çok fazla insan olmasını beklemeyin hele de kış aylarında oradaysanız nadir sayıda insan karenizde olacaktır. Alabildiğine manzara çekeceksiniz ama ne manzaralar.
Kış aylarında balıkların kafalarını kurutmak için ahşap direklere asıyorlar. Gövdelerini ise satıyorlar. Balık kafalarından bir sonraki sezon balık tutmak için yem yaptıklarını öğrendik. Bu görüntüyü Lofoten’de bir çok yerde görmek mümkün. Büyük alanları kaplayan bu balık asma yerlerinde ilginç fotoğraf kareleri çıkıyor. Dışarıda -6 derecede fotoğraf çekereken çok fazla üşürseniz hemen Reine girişinde Bringen Blomster adlı oldukça keyifli bir bir kahve mağazası var. Burada bir şeyler içebilirsiniz mağaza aynı zamanda bir kaç hediyelik eşya da satan tamamı beyaz ahşap mobilya ile döşenmiş bir mekan. Unutmayın kahveye en az 13-14 TL ödeyeceksiniz.
Norveç’in Venedik’i denen Henningsvaer bir başka görülesi rota. Yine minyatür gibi estetik bir köprünün üzerinden geçerek Henningsvaer’e giriyorsunuz. Daha köprünün üzerinden karşınıza muhteşem bir manzara çıkıyor. Minik minik birbirine köprü ile bağlanan adacıklar ve her adacığın üzerinde renkli ahşap evler. Muhteşem bir görüntü. Fotoğraf çekmek için en ideal yer köprünün üzeri ancak öylesine kaygan ki dikkatli çıkmak gerekiyor. Norveç’liler yollarda bazen kızakla gidiyorlar bazen de ayaklarında altı kaymayan ayakkabılar ile.
Kendi ülkemizde özellikle büyük şehirlerde bir hafta kar yağdığında işkenceye dönüşen kar burada bir keyif aracı oluyor çünkü ülkede bu konu ile ilgili tedbirler alınmış. Henninsvaer küçük bir balıkçı kasabası bir çok yerde görülen balık kafası kurutma alanları burada da mevcut. Denizin hemen kenarında hatta bazen bir kısmı denizin içinde olan Rorbu denilen küçük balıkçı barınaklarının bazıları bugün turistik amaçlı kullanılıyor. İçlerine bir kaç yatak konmuş ve bunları 3 günden başlayarak haftalık olarak da kiralamak mümkün. Böyle bir tatil ucuza gelebilir ancak çok ucuz beklentiniz olmasın.
En iyisini en sona sakladım. Bizi Norveç’e yıllardır çeken etkenlerden biri kuzey ışıkları. Lofoten kuzey kutup bölgesinde kalıyor. Özellikle Ekim sonundan Mart ayının sonlarına kadar kuzey ışıklarını görüp fotoğraflamak mümkün. Elbette bunun için gökyüzünün açık olması gerekiyor. Geçen yıl saatlerce bekleyip göremediğimiz kuzey ışıkları bu yıl bize 2 gece ve saatlerce kendini gösterdi. Fotoğraf çekmeden bile bu ışıkları seyretmek çok keyifli emin olun. Aurora Borealis yani kuzey ışıkları güneşdeki patlamalardan oluşan ışık demetleridir diyebiliriz. Renkleri şiddete göre yeşil, kırmızı, mor veya mavi görülebiliyor. Ancak en çok görülen renk yeşil renk. Biz de bu yıl yeşil ve bir miktarda mor renkli kuzey ışığı gördük.
Kuzey Işıkları (Kutup Işıkları) hakkında daha detaylı bilgiyi, fotoğraf çekiminin nasıl olacağı ve hangi ekipmanların gerektiği konusunda bilgiyi Kuzey Işıkları nedir? Kuzey Işıkları nasıl fotoğraflanır? yazısında bulabilirsiniz.
iyi günler,
esim kizim ve ben lofoten de sirtcantasi ile haziran ortasindan haz. sonuna kadar yollarda olamak istiyoruz, bazan cadir acmak üzere bazan de baraka ve diger konaklama imkanlarindan yararlanmak istiyoruz, sirtimizda 15-17 kilo yükle bu geziyi yapmak istiyoruz. bize ne tavsiye edebilirsiniz?
Cengiz Bey bizim o şekilde bir seyahat tecrübemiz olmadı, araba kiralamıştık. Ama oldukça güvenli ve insanlar diğer Avrupa ülkelerine göre daha cana yakınlar.
Merhabalar,Ben de sizin kadar olmasa da 13-14ülkeye gittim.Ben de Norveç’e hayran kaldım. Ben Pulpit Rock’a çıktım. Ama Kuzey ışıklarını çok merak ediyorum Sadece kışın mı görebiliriz?İkinci sorum da Lotofen’e gitmeyi planlıyorum konaklama orada pahalı diğer yerlere nazaran. Tavsiye edebileceğiniz yerler var mı? Simdiden teşekkürler..
İsmail Bey, Kuzey ışıklarını kışın görebiliyorsunuz, konaklama için booking’e bakabilirsiniz, biz de oraya bakıyoruz. Kuzey ışıklarıyla ilgili detaylı bilgi için: http://www.hakkiceylan.com/kuzey-isiklari-nedir-kuzey-isiklari-nasil-fotograflanir
Aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler. Eylül sonu ekim başı norveç’e gezi düşünen biri olarak önerilerinizi bekliyorum..
sağolun…
Cemil Bey,
Yazıda bir çok detay ve öneri yer alıyor. Ancak özellikle sormak istediğiniz bir şey varsa cevap vereyim.
merhabalar
Biz norveçten oslo ya da bergene inmeyi düşünüyoruz.Tromsou görmek istiyoruz acaba uygun nasıl gidilebilir.Şuan varşovadayız.EN önemlisi oslo ya da bergenden tromsoya nasıl gidilir .ünkü norveç çok pahalı bir ülkeymiş.Şimdiden teşekkürler.
Merhaba, en zahmetsiz ve hızlısı Oslo – Tromso veya Bergen’deyseniz de Bergen – Tromso iç hat uçuşlarıyla gidebilirsiniz.
Merhabalar, eşimle 13 Şubat-21 Şubat arası Norveçe bılet aldık Kendimce en optimum rotayı çizmiştim. 2 gün Oslo, 3 gün Bergen, 3 gün Tromso olcak şekilde. sağ olsun Pegasus uçak saatini geri aldı ve bütün planımız arapsaçına döndü. Tromsodan Osloya geri dönceğimiz uçak, İstanbula giden uçağa yetişemememize neden oluyor. Bütün otel rezervasyonlarım , tren/uçak biletleri tekrar ayarlamam gerekiyor. Asıl amacımız aslında kuzey ışıkları ve bergen-flam arası tren yolunu görebilmek. tavsiye edebileceğiniz bir rota var mı? Kuzey ışıkları için en ideal bölge neresi sizce , Norveç için? Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Aybige Hanım,
Flam için Bergen’den gemi ile gidip trenle akşama döneceğiniz bir rota var. Bunu gittiğinizde Bergen’den ayarlayabilirsiniz. Kuzey ışıkları için ise en uygun yer Tromso. Umarım hava açık olur ve görebilirsiniz.
tşk . çok güzel aydınlatıcı
ellerinize sağlık
Abdulkadir Bey,
rica ederiz. Seyahate çıkmadan önce aklınıza gelen başka soru olursa bildiğimiz kadarı ile cevaplarız.
Norveç’e pek çok kez gitmişsiniz anlaşılan.. Yerinizde olmayı çok isterdim. Biz de düşünüyoruz ve turlarla değil, aynı sizin yaptıgınız gibi kendimiz planlamak niyetindeyiz. Daha çok ayrıntı isterdim aslında. Mesela biz çocukla gideceğiz, araç kiralama fiyatları nasıl ve Türkiye’deki ehliyet geçerli oluyor mu? Booking’den bir oda bulsam, marketten alışveriş yapıp pişirsem basitçe, ucuz olur mu nispeten? Siz nerelerde yediniz, ne kadar ödediniz?
Merhaba Burcu Hanım,
Norveç hayatımda gördüğüm en pahalı ülke. Araç fiyatları çok değişken en uygun aracın günlüğü 150 ile 200 Euro arasında. Benzin fiyatı Türkiye ile aynı hatta az farkla biraz düşük. Türkiye’deki ehliyetiniz 6 ay geçerli. Biz marketten alışveriş yapıp kendimiz pişirdik. Nisbeten daha uygun fiyatlı oldu elbette. Bulacağınız odanın fiyatı da merkeze yakınlıkla değişecektir. Araç kiraladığınızda bir çok yerde deniz aşırı geçişleriniz olacak çünkü Norveç’in kıyıları minik adacıklardan oluşuyor. Bineceğiniz feribotların en düşük ücreti ise 100 Euro civarında olacaktır. Bunu da göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
Yine gezmenize ve emeğinize sağlık. Sizin yazılarınız sayesinde Norveç gideceğim ülkeler sıralamasında hep üst sıralardaki yerini koruyor :)
Hakkı bey merhabalar kış aylarında norveçe gezi düzenlemeyi düşünüyormusunuz?Bilgilendirirseniz sevinirim.Selamlarımla…
Merhaba Gökhan Bey,
şimdilik pek düşünmüyorum.