İsfahan’da fotoğraf çekmek

1 Haziran 2020 · Hakkı Ceylan

İsfahan şehri İran’ın Tahran ve Meşhed’den sonra üçüncü büyük şehri. Fotoğrafçılar için İran’daki en etkileyici bir kaç şehrinden biri diyebiliriz. Köprülerini, parklarını ve ünlü meydanını gezmek iki veya üç gün alabilir. Bir kaç defa burada olma fırsatımız oldu. Biz de doyasıya gezdik ve fotoğraf çektik.

İsfahan hakkında kısa ve genel bir kaç bilgi ile başlarsak; 1,5 Milyonun üzerinde bir nüfusu var. Selçuklular ve Safeviler için başkent olarak kullanıldığından tarihi eser konusunda çok zengin. Dünyanın en büyük meydanlarından ve UNESCO Dünya mirası Listesinde yer alan Nakş-ı Cihan Meydanı burada bulunuyor. Şimdi İsfahan’da gezilecek yerlere şöyle bir bakalım:

İsfahan’da gezilecek yerler

Nakş-ı Cihan Meydanı

İsfahan’da görülecek ilk yer Nakş-ı Cihan Meydanı. Buranın şehir meydanları içerisinde dünyanın ikinci büyük meydan olduğu söyleniyor. Çin’deki Tiananmen Meydanı ise dünyanın en büyük şehir meydanı. Nakş-ı Cihan Meydanı’nın boyutları ise 560 metre uzunluğunda ve 160 metre eninde. Burası UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almış durumda. Yerel halk ve turistler buraya sık sık gelir, meydanın ortasında yer alan büyük havuzdan dolayı yansıma fotoğrafı çekmek için uygun bir bölgedir. Meydanda ayrıca faytonlarla gezinti yapabilir, bisiklet kiralayıp binebilirsiniz. Sert ışıktan korunmak için yanınıza bir güneş gözlüğü almanız iyi olacaktır. İyi bir güneş gözlüğü için Solaris web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

azgezmis-iran-naksi-cihan-meydan

İmam Camii

İmam Camii Nakş-ı Cihan Meydanı’nda bulunuyor. Hatta bu cami meydana ikinci adını veriyor da diyebiliriz, zira meydan İmam Meydanı olarak da biliniyor. İmam Cami mavi bezemeli çinileri ile meydanın güney bölümünde yer alıyor. Burada yer alan binaların neredeyse hepsi mavi renkli çiniler ile döşenmiş. İmam Camii ortası açık eyvanlı ve etrafında medrese, imamlarla islam hakkında sohbet edilen özel yerler gibi değişik bölümlerden oluşuyor.

Şeyh Lütfullah Camii

Şeyh Lütfullah Camii ise Nakş-ı Cihan Meydanı’nın doğu kısmında yer alıyor. Alt kısmı mavi çinilerden ve kubbesi krem renkli çinilerle bezeli olduğundan arabesk bir mimari diyebiliriz. Bu özelliği ile cami hemen göze çarpıyor. Bu cami yapıldığı dönemde sadece hükümdar ailesi kullanıyormuş. İçeri girdiğinizde sizi bir koridor döndürerek caminin içine götürüyor. Alt katta kış aylarında kullanılan bir başka bölümü de gezebiliyorsunuz. Bu bölüm üst kısma göre çok daha sade inşa edilmiş. Yapının içi de, dışı da büyüleyici güzellikte.

Ali Kapu Sarayı

Ali Kapu Sarayı seyir terası ile uzaktan size farkını gösterecek hemen. Altı katlı sarayın seyir terasından bu güzel meydanın tamamını seyredebilirsiniz. Şah Abbas tarafından kullanılan bu saray sonraki hükümdarlar döneminde biraz tahrip edilmiş. Şüphesiz buradaki en ilginç bölüm altıncı katta bulunan müzik odası. Bu odanın duvarları ve tavanı çeşitli şekillerde kesilmiş. İçleri oyuk olan bu şekillerin içine su dolu kaplar konurmuş ve akustik sağlanırmış.

iran-kapali-carsi

Kapalı Çarşı

Kapalı Çarşı Nakş-ı Cihan Meydanı’nın etrafını boydan boya saran bir çarşı. Burada en çok bulunan ürünlerden biri de gümüş. Burada telkari işçiliği hala devam ediyor. Ahşap el işleri, seramikler, kumaşlar ve tabi herkesin bildiği İran Halıları. Çarşının dışa bakan dükkanları olduğu gibi iç kısımlarda da dükkanlar yer alıyor. Çarşının her yerinde daima pazarlık yapmayı unutmayın. Turistlerin gireceği kapılara yakın olan dükkanlar her zaman daha yüksek fiyatlı oluyor. Derinlere doğru ilerlediğinizde aynı ürünü çoğunlukla daha uygun fiyata bulabiliyorsunuz.

Meydanı çevreleyen bu dükkanların önünde çok büyük bir havuz mevcut. Havuzun etrafında faytonlar bekliyor. Meydanda gezmek isteyenlere tam meydan turu attırıp geri geliyorlar. Gördüğüm kadarı ile bu tura en çok yerel halk rağbet ediyor.

40 Sütunlu Saray

Meydanın dışında yer alan bir başka saraya gidelim şimdi. Chehel sotun yani 40 sütün anlamına geliyor sarayın adı. Saray 20 ahşap sütuna sahip ancak önünde uzanıp giden havuza yansımaları düştüğünde sütun sayısı  40 oluyor. Sarayın duvarları Safavi mahkemelerinden görüntülerin resmedildiği fresklerle süslü. Kesinlikle görülmeye değer bir yapı.

 iran-isfahan-siosepol

Siosepol Köprüsü

Fotoğraf çekmekten en çok keyif alacağınız mekanlardan biri burası olacak. Siosepol Köprüsü, Zayende Nehri üzerinde yer alıyor. Uzunluğu 300 metre ile şehrin en uzun köprüsü. 33 gözlü olan bu köprü akşam üzeri gittiğinizde göreceğiniz gibi; yerel halka tam bir sosyalleşme imkanı sunuyor. Köprünün alt kısmında insanlar oturup sohbet ediyorlar. Ayaklarını suya sokanlar, sevgilileri ile dolaşanlar, bisiklete binenler, köprü kenarında çekirdek yiyenler. Bir sürü insan sosyalleşmek için burada toplanıyor.Köprüden gelip geçenlerin, oturanların fotoğraflarını çok rahat çekebilirsiniz. Fotoğraf konusunda İran genelinde neredeyse hiç sıkıntı yaşamazsınız. Ayrıca bu köprünün ışıkları yandığında da görmeniz iyi olur. Burada yarım saat kadar kalıp Farsça şiirler dinlemek tadından yenmez. Bu köprünün altında genç kızlar ve erkeklerin gelip tanıştığına telefon numarası alıp verdiklerine bizzat şahit oldum. Yani bir nevi tanışma mekanı gençler için.

iran-isfahan-siosepol

Khaju Köprüsü

İsfahan’daki bir başka tarihi köprü ise Khaju Köprüsü’dür. Bu köprü de İran’ın en büyük nehri Zayende Nehri üzerinde kurulmuş olan bu köprü iki mahalleyi birleştirir. Özellikle halkın sosyalleşmek için toplandığı alanların başında gelir. Özellikle akşam saatlerinde burada Farsça şiirler okunur, dinlemesi oldukça keyiflidir. Köprünün hem üzeri hem de alt kısmı çok iyi fotoğraf vermektedir, alt kısmına bakmayı da ihmal etmeyin.

Vank Katedrali

Burası Ermeni Apostolik Kilisesi’ne bağlı bir Ortodoks katedralidir. 17. yy başlarında yaptırılmış. İsfahan’daki Ermeni topluluğu için burası en önemli yapılardan biri. Vank Katedrali’nin iç kısımları oldukça güzel ve detaylı resimlerle, fresklerle süslenmiş durumda.

İsfahan’da irili ufaklı görülecek daha çok şey var, biz İsfahan’ın çevresinde bazı bölgeleri de ziyaret etme fırsatı bulduk bunlardan bizim için en etkileyici olanı şüphesiz Sar Agha Seyed Köyü idi. Burası hakkında ayrıntılı olarak yazdığımızdan şimdi değinmiyorum.

İsfahan’a nasıl gidilir?

İsfahan’da havalimanı bulunuyor, dolayısıyla İstanbul’dan direk olarak İsfahan’a uçabiliyorsunuz. Ya da Tahran’a gidip oradan iç hat uçuşları ile yaklaşık bir saatte buraya ulaşabilirsiniz. İsfahan Tahran ile Yezd arasıda kalan bir bölgede olduğundan karayolu ile yolculuk yapacaksanız Tahran’dan yola çıkıp önce Kaşan, sonra İsfahan ve Yezd olacak şekilde dolaşabilirsiniz. Sanırım en ekonomik yolculuk Tahran’a uçakla geldikten sonra otobüsle devam ederek buraya ulaşmak olacak. İsfahan Tahran arası yaklaşık 6 saat kadar sürüyor. Bu yolculuk için ödeyeceğiniz ücret ise 50 TL yi geçmeyecektir.

Bu yazıyı yazarken tüm dünyada Covid-19 salgını (pandemi) vardı. Dolayısıyla gideceğiniz ülkedeki seyahat kurallarına tekrar bakmadan yola çıkmayın. Tüm dünyada seyahatle ilgili bir çok değişiklik oluyor, lütfen dikkatli olun. En güncel bilgileri Seyahat Sağlığı Merkezi’nin web sitesinden edinebilirsiniz: https://www.seyahatsagligi.gov.tr/Site/koronavirus

İsfahan Fotoğrafları

 

 

 

İsfahan’da fotoğraf çekmek

İsfahan şehri İran’ın Tahran ve Meşhed’den sonra üçüncü büyük şehri. Fotoğrafçılar için İran’daki en etkileyici bir…

azgezmis.com

Yorumunuz?