Fatehpur Sikri, Hindistan’da bir hayalet şehir

25 Ağustos 2017 · Zehra Arslan

Fatehpur Sikri Agra kentinde, Uttar Pradesh eyaletinde bulunan ve genellikle Agra kenti ziyaretinden sonra Jaipur’a giderken yol üstünde uğranan hayalet bir şehirdir.

Fatehpur Sikri Moğol İmparatoru Ekber Şah tarafından inşa ettirilmiş. Günümüze kadar oldukça iyi durumda kalmış bir saray şehir yerleşimi. Burası oldukça büyük bir alana yayılmış durumda. Tamamını gezmek isterseniz sanırım 3 saat gibi bir zamana ihtiyacanız olacak.

Fatehpur Sikri Hindistan’ın Agra kentine 40 kilometre uzaklıkta bulunan bir hayalet kent. Kelime anlamı Zafer Şehri. Turistlerin büyük ilgisini çeken bu kent terk edilmiş olmasına karşın mimarisi ve tarihi ile büyük ilgi görüyor. Zaten şehir Unesco tarafından koruma altına alınmış durumda. Moğol mimarisindeki külliye modeli burada da hakim. Şehirde medrese, saat kulesi ve camii de bulunuyor. Cami şu anda gezilen alanın biraz dışında kalmış ve pek bakımlı değil.

Kentin en önemli özelliklerinden birisi Hindistan’daki birkaç dinin ortak özelliklerini barındıran bir anlayış ile inşa edilmiş olması. Binalardaki motifler çeşitli dinlere ait figürlerden oluşuyor. O zamanki şah, burada karma bir inanç sistemi oluşturmaya çalışmış. Eşleri değişik dinlere mensup olduğu için de motiflerin karma olmasını tercih etmiş.

Dünyanın en muhteşem hayalet kentlerinden olan dört yüz küsür yıllık Fatehpur Sikri’nin öyküsü bir hayli ilginç. Ekber Şah on iki yıldır tahttadır, imparatorluk git gide büyümektedir, ancak yolunda gitmeyen bir şey vardır. Ekber Şah’ın bir kaç eşi, hareminde cariyeleri bulunmasına karşın bir türlü çocuğu olmamaktadır. Ekber Şah, Sikri’de Şeyh Selim Çisti adında bir veliyi ziyaret eder. Şeyh bir kehanette bulunur. Şah’ın yakında üç çocuğu olacağını söyler. Hemen ertesi yıl, Şah’ın Sikri’de bir oğlu doğar. Sonrasında birincinin hemen ardından iki oğlu daha oluverir.

Ekber Şah’ın en değer verdiği eşlerinden biri müslüman diğeri hindudur. Ona çocukları veren eş hindu olduğu için kentte hindu eşin evi daha görkemlidir. Müslüman olan eşin evi ise daha gösterişsiz ve küçüktür.

Bu mucize üzerine Ekber Şah, şeyhe yakın olmak ister ve dergâhının yakınlarında Fatehpur Sikri şehrini kurar. Ancak, kentin su kaynakları çok yeterli değildir. Bu şehirde bir süre yaşanır ancak Fatehpur Sikri’nin su kaynakları tükenir ve kentte yaşam çok sıkıntılı olur. Bunun üzerine terk edilen Fatehpur Sikri kenti tam olarak hayalet kent olur.

Şehre gelen yerel ziyaretçilerin renkli kıyafetleri fotoğrafçılar için model oluşturuyor. Kimse olmasa bile oradaki görevlilere biraz ödeme yaparsanız size seve seve poz vereceklerdir. Hintliler genel olarak fotoğrafa çok ilgililer fotoğraf çekmeniz oldukça kolay. Hatta zaman zaman sizi durdurup birlikte fotoğraf çektirmek isteyeceklerdir, şaşırmayın.

Fatehpur Sikri ziyareti öncesi bir otoparka otobüsler park edilip yine Tac Mahal’de olduğu gibi küçük araçlarla kısa bir mesafe gideceksiniz. Bu otoparkın kenarında göreceğiniz dükkanların sahiplerinin büyük çoğunluğu müslüman. Sizin de müslüman olduğunuzu öğrenince alışverişlerde indirim yapıyorlar.

Ben bu hayalet şehri ve güzel mimarisini seviyorum. Umarım siz de gittiğinizde orada olmaktan keyif alırsınız. Özellikle fotoğrafçılar için çok güzel kompozisyonlar üretme imkanı sunuyor. Biz de fotoğraf çekmek için neredeyse her yıl Hindistan’a gidiyoruz. Bizimle gelmek isterseniz Birlikte Gezelim kısmından aktif gezilerimize göz atabilirsiniz.

Fatehpur Sikri, Hindistan’da bir hayalet şehir

Fatehpur Sikri Agra kentinde, Uttar Pradesh eyaletinde bulunan ve genellikle Agra kenti ziyaretinden sonra Jaipur’a giderken…

azgezmis.com

Yorumunuz?