Eskikaraağaç Köyü veya Leylek Köyü

5 Eylül 2017 · Zehra Arslan

Eskikaraağaç veya Karaağaç Köyü olarak da bilinen köy Bursa Karacabey’e bağlı Uluabat Gölü‘nün (Apolyont Gölü) kenarında yer alan şirin bir köy. Eski dönemde köyün bir tarafında Türkler bir tarafında Rumlar birlikte yaşarlarmış. Köy nüfusu mübadele sonrasında azalmış. Şimdilerde köyde 50-60 hane ve yaklaşık 300 kişi yaşıyormuş.

İstanbul’dan Eskikaraağaç Köyü’ne gelirken Orhangazi Köprüsü’nü kullanırsanız 175 km mesafeniz var. Feribot ile Yalova’ya gelip devam ederseniz 103 Km. Yalova tarafından gelirken Gölyazı ve ondan yaklaşık 5 km sonra da Eski Karaağaç Köyü tabelasını görüyorsunuz.

Köy en çok leylekleri ile ünlü. Her yıl bahar aylarında buraya leylekler göç ediyor ve havalar soğuyana kadar burada kalıyorlar. Mayıs, Haziran ayları arasında köyde yuva yapmaya koyulurlar.

Son dönemde köye Leylek Köyü de denilmekte. Köy halkı leylekler onusunda oldukça duyarlı. Leylekler için özel yuva bölgeleri yapılmış ve leylekleri koruma altına almışlar. Leylek Köyü’nde sayıca çok fazla leylek yok, yılda sadece 30 veya 40 leylek geliyormuş. Özel ilgiyi hak ediyorlar değil mi?

2011 yılında Avrupa Tabiat Mirası Vakfı tarafından Avrupa Leylek Köyü seçilmiş. Avrupa’nın leylek köyleri ağının Türkiye’deki tek temsilcisi Eski Karaağaç Köyü. Türkiye’de de leylek gözlemi yapılan ilk ve tek köy. Köyde yaban hayatı gözlemlemek için bir gözlem kulesi yapılmış. Ayrıca bir de gözlem evi inşa edilmiş.

Bu gözlem evinde köye ve Uluabat Gölü’ne yerleştirilmiş olan kameralardan hem yaban hayatını hem de kaçak avcıları canlı olarak izleyip harekete geçiyorlar. Gözlem evinde toplantılar için iki tane salon var. Bu sene gözlem evinin içinde bir de mini yaban hayatı müzesi açılıyor. Ölmüş olan ya da avcılar tarafından kaçak olarak vurulmuş hayvanlar, işlemden geçirilmiş ve bu müzede sergileniyor. Müze için özel olarak hiç bir hayvan öldürülmemiş. Böyle olduğunu öğrenince sevindim.

Eski Karaağaç Köyü’nde her yıl Mayıs ayında “Leylek Festivali” düzenleniyor. Festival kapsamında konserler veriliyor, ilk gece fener alayı düzenleniyor, köy kadınları tezgah açıp bir şeyler satıyor, çocuklar için özel alanlar kurulup oyunlar oynanıyor. Leylekler gözleniyor ve bir çok fotoğrafçı fotoğraf çekmeye geliyor. Gitmeden önce belediye ile irtibata geçip festival tarihini sormanızda fayda var.

Eskikaraağaç Köyü Gölyazı ile tatlı bir yarış içinde. Bunun için yatırımlar devam ediyor. Köye son dönemde Apolyont Gölü kenarında yürüyebilmek için bir km’lik yürüyüş parkuru yapılmış. Bu yol “Leylek Yürüyüş Yolu” olarak adlandırılmış. Burada aynı zamanda bisiklete de binebiliyorsunuz.

Köylüler geçimlerini sağlamak için her gün gölde balık avlıyorlar. Son dönemde yavaş yavaş turizmden de para kazanmaya başlamışlar. Son 10 yıldır bu köyde zeytincilik yapılmaya başlanmış. Tuttukları balıkları her sabah saat 10:00’da Gölyazı‘da yapılan balık mezatında satıyorlar. Eskikaraağaç Köyü, Gölyazı gibi aynı gölün kenarında yer alan ancak yıldızı diğerinin ki kadar parlamamış bir köy. Umarım festivalle ve kuş gözlemciliği ile gelmek istedikleri yere ulaşılırlar.

Eskikaraağaç Köyü veya Leylek Köyü

Eskikaraağaç veya Karaağaç Köyü olarak da bilinen köy Bursa Karacabey’e bağlı Uluabat Gölü‘nün (Apolyont Gölü) kenarında…

azgezmis.com

Yorumlar

  • Merhaba. Kus festivali icin koyunuze geldik ama gelmez olaydik. Boyle rezillik olmaz. Bangir bangir muzik, bu gurultede bu koye nasil kuş ugrar ki. Lutfen baska ulkeler nasil festival duzenliyor ogrenin.

    • Merhaba Can Bey,
      köyün bizimle bir ilgisi yok biz sadece gezip yazdık.

  • kent meydanından nasıl gelebilirim?
    hangi otobüsler gelir? ya da otobüs geliyor mu?

    • Fatma Hanım, Nilüfer Belediyesinin otobüs seferleri var ancak nereden kalkıyor bilmiyorum.

  • Çok güzel bir yazı olmuş. Yeni blog yazarları için ilham olabilecek yazılarınız var. Paylaşımınız için teşekür ederim.

  • Trilye ve Gölyazı’yı görmüş ve gezmiştim.Çok güzel ,gezilesi yerler.Teşekkürler.

    • Burası da Gölyazı’ya çok yakın konumda.

Yorumunuz?