Chefchaouen (Şafşavan) Fas’ta bir mavi şehir derken az bile yazdım diye düşünüyorum. Bir arkadaşım gezerken akvaryumun içinde geziyor gibi hissettiğini söyledi haksız da değil. Eski şehrin içine girdiğinizde gözünüzün gördüğü her yer mavi renkli. Bu gelenek İspanya’dan gelip buraya yerleşen Yahudiler tarafından başlatılmış. Ancak bugün ülke genelinde çok az Yahudi yaşıyor olsa da maviye boyama geleneği miras olarak kalmış.
Neredeyse şehirdeki bütün binaların tarihi oldukça eskiye gidiyor bazı kapılarda 1500’lü tarihlerin yazılı olduğunu gördük. Ancak hepsi oldukça bakımlı tek renk ve tonda maviye boyanmışlar. Mavi Şehir 1956 yılına kadar İspanyol işgalindeymiş o tarihten sonra özgürlüğüne kavuşmuş. Şehrin girişinde eskiden kalma bir kontrol noktası hala duruyor o dönemlerde bu şehre herkes alınmıyormuş. Hatta Fas’ın kuzeyinde bulunan Ceuta ve Melilla şehirlerine Afrika’da olsanız bile şengen vizesi ile girebiliyorsunuz. Bu şehirler şu anda bile İspanyol hakimiyetindeler. Bu iki şehirde İspanyol’lar, Berberi’ler ve Arap’lar birlikte yaşıyorlar.
Chefchaouen’de Gezilecek Yerler
Chefchaouen dağların arasında bir yerleşim. Anlamı Arapçada iki boynuz anlamına geliyor, şehre karşıdan bakarsanız iki tarafında yer alan Rif dağlarını göreceksiniz. Bu şehire en az bir tam gün ayırıp sokaklarında kaybolmanızı tavsiye ederim. Her yerde alışveriş yapacağınız bir sürü dükkan var ama her zaman olduğu gibi bu sokaklardan biraz arkalara giderseniz halkın yaşadığı bölgelere ulaşabilirsiniz. Camilerin içleri oldukça güzel ama girmek çok zor. Her ne kadar sadece Müslümanların girebildiği söylense de özellikle kadınları camilere almayı hiç istemiyorlar. Yine de büyük camiyi içten göremeseniz bile dışarıdan görmenizi tavsiye ederim.
Chefchaouen’in eski bölümü yani Medina kısmı görülmeye değer. Şehir sur duvarları içinde yer alıyor. Medina’nın tam ortasında Uta El- Hammam meydanı her şeyin başladığı yer. Bu meydanda bir çok kafeterya ve hediyelik eşya dükkanı yer alıyor. Burası şehri tam ortadan ikiye bölüyor diyebiliriz. Sağa ve sola giderek şehri gezebilirsiniz. Mavi Şehir’in her iki yanı da ayrı güzel. Bir tarafta daha çok düz sokaklar yer alırken diğer bölgede gezeceğiniz yerler biraz merdivenli sokaklardan oluşuyor. İnip çıktığınız merdivenlerin farkına varmayacaksınız çünkü her yer mavi ve bu renk cümbüşü sizi içine çekecek.
Şehrin duvarları dışında kadınların gelip elde çamaşır yıkadıkları bir açık hava çamaşırhanesi mevcut. Sabahları veya akşam üzeri giderseniz burada çamaşır yıkayan kadınları görürsünüz. Ayrıca şehri bir de çamaşırhane bölümünden girerek gezebilirsiniz.
Her yan fotoğraf dolu ancak çekmek çok zor çünkü herkes fotoğraf çekmenize itiraz ediyor hatta bazen yanınıza gelip sildiriyorlar. Müslüman olmanız bazen fotoğraf çekimlerinde işe yarıyor Arapça selamlarsanız hemen yüzlerdeki ifade değişiyor. Türk dizileri oldukça revaçta bütün ülkede seyrediyorlar. Türkiye’nin Fas’taki görüntüsü büyük ağabey görünümünde. Türk olduğumuzu öğrenen herkes arkamızdan kardeş diye bağırıyordu. Elbette böyle dolaşmak insanın hoşuna gidiyor ama alışveriş yaparken klasik yüksek fiyat verme tavırları kardeş olsak bile işliyor.
Chefchaouen’de Nerede Kalınır ?
Her hangi bir şey alırken %90 pazarlık yapmanız ve verilen fiyatın çok altına inmeniz sonra ortada bir yerde buluşmanız gerekiyor. Şehrin içinde bir çok kalacak yer bulabilirsiniz. Hostel fiyatları 10 eurodan başlayıp yukarı doğru gidiyor ama o fiyata bulacağınız yeri pek beğenmeyebilirsiniz. Burası biraz turistik olduğu için fiyatlar yüksek ama standartlar düşük.
Chefchaouen’de Ne Yenir?
Kahvaltılarda peynir yemeyi seviyorsanız yanınızda bir miktar götürmenizde fayda var. Sabahları kahvaltıda pek peynir vermiyorlar. Fas genelinde en çok yenen yemek tajin. Özel bir toprak kap içinde pişen bu yemeğin 3 değişik türü var. Etli tajin, yanında sebzeler de oluyor. Tavuklu tajin, sadece tavuk ve zeytin, bu türünü pek tavsiye etmem. Bir de sebzeli tajin ki benim en çok tercih ettiğim bu oldu. Bir sürü karışık sebze ve üstlerinde üzüm ile birlikte pişiriliyor oldukça lezzetli oluyor. Çorba olarak harira çorbası en çok içitiğim çorba oldu. Buna karışık sebze çorbası denebilir içinde nohut, tarçın, kereviz, domates ve yeşillikler var. Harira oldukça lezzetli denemenizi tavsiye ederim. Bir de yediğim tüm meyvelerin tatları çok güzeldi. Yol kenarlarında satılan meyvelerden alıp denemelisiniz, unuttuğumuz tatları bulacaksınız.
Chefchaouen’den Ne Alınır?
Fas genelinde gördüğüm deri ürünler bu şehirde de mevcuttu. Çok renkli terlikler ve deri çantalar alabilirsiniz. Köşe başlarında amber sabunları satılıyor ve mis gibi kokuyorlar. Gümüş madenleri olduğu için bir çok şehirde gümüş satışı var. Özellikle gümüş berberi figürleri çok güzel. Berberi kilimleri ve halıları alınabilir. Bu bölgede keçi peyniri çok satılıyor ama kahvaltılarda verilmiyor. Tabi hepsi için pazarlık yapmayı unutmayın.
Chefchaouen’e Nasıl Gidilir ?
Genelde Fas’ta tüm turlar en son Fes şehrine geliyor ve burada bitiyor. Chefchaouen için buradan sonra yaklaşık dört saat daha gitmeniz gerekiyor. Oldukça kuzeyde kalıyor. Fes’den buraya otobüsle yaklaşık 10 -15 euro civarında bir ödeme yaparak gelebilirsiniz. Ancak çok konforlu bir araç ve zamanında kalkmak gibi bir lüks beklentiniz olmasın. Yollar ülke genelinde pek iyi değil otobüs dört saatten biraz daha uzun sürebilir. Otobüsler eski şehir yani Medina yakınında duruyor. Yolda birileri inip binerken valizinizin yerinde olduğundan emin olun. Zaten şehir oldukça küçük olduğu için rahatça bir yerden bir yere gidebilirsiniz. Bir kaç kişiyseniz sıkı bir pazarlıkla taksi ile de gelebilirsiniz veya araba kiralayabilirsiniz.
Fas’a Vize Var mı ?
Şimdilik tüm Türk pasaportları vizesiz giriş yapabiliyor. Yukarıda da belirttiğim gibi oldukça samimi karşılanıyoruz. Türk olduğunuzu söylediğiniz her yerde gülen yüzler görüyorsunuz. Fas’a Türkiye’den giden uçaklar genelde Kazablanka’ya iniyorlar. Gezinize buradan başlamak zorundasınız bu şehirde en çok görülecek mekan da Hassan II cami. Havayolu olarak uygun fiyat isterseniz Air Arabia konfor isterseniz THY’yi seçebilirsiniz. Ayrıca Fas Kraliyet Havayolları da İstanbul’dan Fas’a hatta Kazablanka yerine Marakeş‘e uçuyor.
Sunu ödevimde bu şehri anlatmak istiyorum bilgi ve fotoğraflardan yararlanabilir miyim ?
(Kaynakça belirteceğim)
Elbette yararlanabilirsiniz, şimdiden kolay gelsin.
Merhaba. Öncelikler verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Size bir sorum olacak. 3 arkadaş ispanyadan fasa geçmek istiyoruz. Yalnız 3 günümüz var. Mavi şehri ve Marakeş’i görmeyi ve çölde bir gün geçirmeyi deneyimlemek istiyoruz. Mavi şehirden Marakeş’e geçmenin en kısa ve avantajlı yolu nedir? Gece yolculuğu yapmak mümkün müdür?
Merhaba Betül Hanım,
3 gün istediğiniz her şeyi gerçekleştirmek için yetersiz bir süre. Mavi şehirden, Marakeş’e gitmek neredeyse 12-14 saat sürüyor arabayla. Yine Mavi şehirden çöle gitmekte 1 gün sürüyor. Bu durumda Mavi şehri görüp yola devam edip az da olsa Marakeş’i görebilme şansınız var. Araç yerine uçak kullanabilirsiniz Mavi şehirden, Tangier havalimanına gidip oradan Kazablanka’ya uçabilirsiniz. Marakeş, Kazablanka’dan araçla 2 saat sürüyor. 3 gün için hayli masraflı olur gibi duruyor.
Merhaba, bir yorumunuzda soforlu arac kiraladiginizi soylemisiniz. Gitmeden mi ayarladiniz? Kac gunluk ve ne kadara kiraladiniz? Simdiden tesekkur ederim
Merhaba Gulis Hanım,
biz fotoğrafçılar için özel geziler düzenliyoruz. Gezi yaptığımızda toplam bir fiyat ortaya çıkıyor. Bu nedenle tek bir fiyat olarak veremem, bilmiyorum çünkü. Nisan 2018 yılında bir Fas gezimiz var gezinin toplam fiyatı 780 Euro belki bu size bir fikir verebilir.
Merhaba sömestr için fas gezisine katılıyorum. Safsavan gezi dahilinde değil fakat kendim fes ten gitmek istiyorum. Fes otogar şehre uzak mı? Bir de otobüslerin eski ve zamanlamasının kötü olduğunu belirtmişsiniz yolun kaç saat sürdüğü sorun değil ama kalkış saatlerinde sıkıntı olmuyor değil mi günde kaç sefer var bunlar hakkında bilginiz var mı? Akşam fes teki otelimizde dönmek zorundayiz malum :)) yardımcı olursanız sevinirim:)
Zeynep Hanım,
Mavi şehre gidip dönmeniz pek mümkün değil. Biz gittiğimizde kendimize ait araçla Fes’ten 4 saatte ulaşıyoruz. Otobüs 5 saatte gidecektir. Dönüşte bir o kadar süreceği için zaten gün bitmiş olacak. Biz aracı şoförlü kiraladığımız için otobüslerin kalkış yerini bilmiyorum. Uzak olsa bile taksi ile ulaşırsınız garaja ama dediğim gibi gittiğinize değmez.
merhaba 21 26 nisan arasi fasa gidicez. marakesh fes mutlaka gidicegimiz yerler, chefcauveni de gormek istiyoruz. essaurayi mi tavsiye edersiniz ya da mavi sehiri gormeli miyiz? once casablancaya inicez. gezi planimiz nasil olmali sizce bir turlu dogru plani yapamadik yardimci olursaniz sevirim :)
Her ikisini de görmeniz güzel olur. Fakat en az dokuz gün iyi olur. Eğer yeterince vaktiniz yoksa Essaouira yı görmeniz daha iyi olur
Merhaba şubatın başında Marakeş gidicegiz 2 kizimla her yeri görmek istiyoruz en çokça Fas mavi evlerin orayı,Buralara nasıl gideilbiliriz otobüs varmı hergun araba kirslaniyormu taksi gidiyormuş bunun gibi şeylerde yardımcı olur musunuz teşekkür ederim.Buralarda şehir içi temiz oteller hangisi
Burası Marakeş’ten oldukça uzak o yüzden taksi size pahalıya gelir; ama otobüs ile gidebilirsiniz. Otel konusunda sıkıntı çekmezsiniz mavişehir turistik bir mekan olduğundan bir hayli seçenek var.
Hocam aralıkta 6 günlük bir tur planladık. Gidiş Fez, dönüş Marrakeş olacak. Rotaya ayrıca hangi şehirleri ekleyelim sizce?
Cem Bey sanırım rotanız Fes, Meknes, Kazablanka, Marakeş şeklinde olabilir. Marakeş’e bir gün önceden gidip Essaouira‘ya uğrayın mutlaka. Aslında bir kaç gün önceden Marakeş’e gidebilirseniz ya da seyahati uzatabilirseniz Marakeş’ten Quarzazate’ye çöle gidip bir geceyi orada çadırda geçirebilirsiniz, büyük keyif.
Fas’a bir daha tur programlıyor musunuz ?
Evet düşünüyoruz, yakında Birlikte Gezelim köşesinde duyurusunu yapacağız.
Acaba ispanyadan buraya geçiş nasıl oluyor? Benimde Fas’da en çok merak ettiğim şehir burası.
İspanya’nın neresinde olduğunuza bağlı. İspanya’da bir kaç bölgeden feribot kalkıyor, buraya bakabilirsiniz: http://www.directferries.co.uk Fas’a geçiş yaptıktan sonra da kara yolu ile devam edebilirsiniz. Ayrıca Madrid ten aktarmasız Casablanka’ya uçuşlar da bulunuyor.
Zehra biz geçen sene buraya gitmedik, di mi ?
Mavili bir şehir gezmiştik ama orası Rabat’tı sanırım.
Koray selam,
geçen yıl gezi planında burası yoktu. Biz Rabat’a gitmiştik.
Bayılıyorum buraya. Resimler her zamanki gibi harika. Kolaylıklar olsun..
Teşekkürler dostum, selamlar..
Yıllardır buraya gitmeyi hayal ediyorum, şimdi daha çok şartlarımı zorlayacağım, fotoğraflar nefis…
Oya gitmek hiç de zor değil aslında. Vizesiz gidebileceğin ucuz bir ülke.
fas eskiden çok daha güzeldi
Anlatım tarzınızdan ve mavi evlerden gerçekten çok etkilendim. Teşekkürler.
Zehra cım.Seni şimdiden özledik.Yazı güzel olmuş.Telefonun cevap vermiyor.Sevgiler selamlar.
Merhaba Aysun,
teşekkürler.
Zehra Hn. sizinle Fasi dolasmak guzeldi.elinize dilinize saglik. Daha guzel anlatilamazdi. sevgiyle kalin
Şefika Hanım,
çok teşekkürler. Benim için de sizlerle birlikte olmak keyifliydi.