Karadenizde’ki komşumuz Gürcistan’ın en uç bölgesindeki şehir. Şehirden içeri girince anlıyorsunuz hemen, burası tabiri caiz ise bizim için su yolu olmuş. Kapıdan girişde Türkiye plakalı bir çok tır, tur otobüsü ve özel araç sırada bekliyor. Tabi bu kuyruğun en büyük sebebi Türkiye’ye uygulanan vizenin kalkmış olması. Daha önce Gürcistan’ı anlattığım yazılarımda da belirttim ama bir kere daha belirtmek istiyorum. Gürcistan eskisi gibi rüşvet alınan, soygun yapılan bir ülke değil hiç çekinmeden gidebilirsiniz. O günler geride kalmış. Karadeniz’den Batum’a günübirlik turlar düzenleniyor böyle bir şey yapmak isterseniz Artvin, Trabzon veya Rize’den bir firma ile gelebilirsiniz. Çok yakında pasaport yerine nufüs kağıdımızla bile sınırdan geçiş yapabileceğiz. En son gittiğimizde konsolosluk bunu yürürlüğe koymak için çalıştıklarını bildirmişdi. Belki 2012 yazında kimlikle geçişler başlar.
Batum’da bir şantiye havası hakim, sokaklar sökülmüş taşlar yeniden düzenleniyor, eski binaların bir çoğunun önüne iskele kurulmuş. Hummalı bir çalışma göze çarpıyor. Kominist rejimden çıkan ülke bir çok şeyi değiştirmeye çalışıyor bu açıkca görülüyor. Ancak değişim paraları olmadığı için çok yavaş gidiyor. Şehirdeki binalar öylesine güzelki hepsinin önünde durup bir süre seyrediyor insan. Karadenizin doğa olarak devamı ancak binalar ve görüntüler çok farklı. Bizim boyasız, kaçak kat çıkılmış tuğla evlerimizden sonra burada gördüğüm binalar beni oldukça etkiliyor açıkcası. Her biri ayrı bir estetiğe sahip sanat şaheseri. Tabi arada kötü binalarda var tüm binalar muhteşem değil. Bu şehrin zengin olması deniz kenarında olmasından kaynaklanıyor birazda. Hep önemli bir liman ve ticaret merkezi olmuş. Bizde olduğu gibi burada da çay yetişiyor, çay bölgenin geçim kaynaklarından biri.
Batum bir başkent aynı zamanda. Burada ilginç bir özerk bölge var. Acarlar Özerk Bölgesi. Aslında Acarlar 1614 yılında Osmanlı İmparatorluğu burayı feth ettiğinde müslümanlaşmışlar. Ancak Sovyetler döneminde her şey değişmiş ve burası Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti altında özerk bir bölge olmuş. Bugün de Gürcistan’da hala özerk bölge olarak hayatına devam ediyor. Altı bölgeden oluşuyor Batum, Kobuleti, Keda, Khulo, Shuakhevi, Khelvachauri. Özerk bölgede yaşayanların %60’ı Ortodoks Gürcüler, %30’u ise Sunni Müslümanlar diğerleri azınlıkda olan Ermeni ve Romanlar. Bölgede hala Türkçe konuşan Acarlar var. Batum’da eski camiyi ziyaret ederseniz belki Acarlar ile burada karşılaşabilirsiniz.
Batum’a yazın giderseniz denize girebilirsiniz sınırı geçer geçmez hemen plajlar başlıyor. Deniz kesimi oldukça renkli diyebilirim. Yeşil parklar, arada biraz betonlaşmış parklar, oturabileceğiniz küçük bahçecikler var. Batum, Tiflis’e göre daha ucuz bir şehir. Burada da en ucuz hatta sudan ucuz olan şey bira ve natakhtari birası en iyisi. Aynı isimli kaynak sudan yapıldığı için belkide tadı oldukça güzel. Tabi Gürcü şarabını da unutmamak lazım en iyi denilenler arasında Saperavi, Mukuzani ve Kindzmarauli yer alıyor. Yemek ne yenir derseniz her yerde yine meşhur haçapuriyi bulacaksınız (içine peynir konup kapatılan pide), birde Gürcü mantısı var ancak bizim mantıdan ilk farkı çok büyük olması, bir tanesi neredeyse avucunuzu dolduracak büyüklükde. İkinci farkı ise yoğurtsuz yenmesi.
Deniz kenarından ayrılıp iç sokaklara doğru yürüdüğünüzde çok güzel binalar karşınıza çıkacak. Bu binaların içinde bir meydan konser ve gösteriler verilmek için düzenlemiş. Bu bölgede Müslüman, Ortodoks ve Ermeniler bir arada yaşıyor dedimya hani. İşte yürürken önünüze bazen cami bazen de kilise çıkabilir bölgelere göre. Batum’un biraz dışında oldukça büyük bir botanik bahçesi var. Eğer yağmur yağmıyorsa burası gerçekden görülmeye değer. Oldukça büyük ve çok çeşitli bitkiler var. Bahçe yürüyüş yolları ve oldukça yaşlı ağaçlarla çevrilmiş.
Batum’da benim gördüklerim ve öğrendiklerim bu kadar. Mutlaka eksik kalan bir şeyler vardır. Nerede kalınır sorusunun cevabı ise Guesthouse. Batum’daki misafir evleri denilen yerler oldukça uygun fiyatlı öyleki geceliğine 10 Euro ödeyerek oda kahvaltı kalabileceğiniz yerler var. Bunun için hostelworld sayfasına bakabilirsiniz. Botanik parka yakın ama şehre uzak kalabileceğiniz bir otel var GIO Yildiz. Göz atmak isterseniz web adresi hotelgio.ge. Sayfanın çalışmama ihtimaline karşılık e-maili : hotelgio@mail.ru. Şu andaki hali ile Gürcüstan özellikle fotoğraf çekenler için cennet gibi bir plato ama değişim başlamış durumda gidecekler ellerini çabuk tutmalılar.