Her yıl olduğu gibi bu yıl da (2016) yaz mevsiminin sıcak günlerini Karadeniz’de yaylaları keşifle geçirdik. Bu yıl Giresun’daydık ve daha önce görmediğimiz çok güzel bir kaç yaylayı görme şansımız oldu.
Bu yaylalara yaptığımız yolculuklardan birinde ilginç bir yapı ile karşılaştık. Şöyle ki; arabayla giderken Alucra ilçesine bağlı Çıkrıkkapı Yaylasında yol birden bitiyor ve önünüze bir kapı çıkıyor. Kapı kapalı ve arabadan inerek kapıyı açmanız gerekiyor. Kapıyı açarak yolunuza devam ediyorsunuz. Bu kapı çok uzun taş bir duvarın tek geçiş noktası. Bu taş duvar ise yazımıza konu olan Hacı Abdullah Duvarı olarak biliniyor.
Hacı Abdullah Duvarı ya da Çıkrıkkapı Taş Duvarı olarak bilinen yapı çoğu kaynakta Çin Seddi’nden sonra koruma amaçlı yapılan ikinci en uzun duvar olarak geçiyor. Fakat İngiltere’de çok daha eskiden yapılmış olan 117 km uzunluğundaki Hadrian Duvarı ve 63 km uzunluğundaki Antonine Duvarı ya da Hindistan’daki 38 km uzunluğundaki Kumbhalgarh Fort unutulmuş. Belki Türkiye’deki ayakta kalabilmiş en uzun duvar olarak adlandırmamız çok daha doğru olacaktır.
Hacı Abdullah Duvarı 1610 yılında Hacı Abdullahzade tarafından ekili alanların sınırlarının belli olması ve bu alanların hayvanlardan korunması amacıyla Rum işçilere yaptırılmış. Duvar yaklaşık 6,5 km uzunluğunda ve 1,5 m yüksekliğinde, yığma taştan yapılmış.
Hacı Abdullah Duvarı yapıldığı günden bugüne ayakta kalmayı başarmış, ender yapılardan biri. Çok az kişinin bildiği bu yapı civarda yaşayanlar tarafından kısaca “sınır” olarak adlandırılıyor. Sınır geçişinde yakında oynayan çocuklara kapıyı açtırırsanız bahşiş vermeyi unutmayın.
Giresun Yaylaları ile ilgili yazımız ilginizi çekebilir, buradan okuyabilirsiniz: Giresun Yaylaları
Teşekkürler Hakan Bey :)
Zehracım Teşekkür ederiz
Hehe, yazıyı ben yazdım ama teşekkürler Zehra’ya :)