Gaziantep Hayvanat Bahçesi

6 Ekim 2017 · Hakkı Ceylan

Gaziantep’e bir çok defa geldik, fakat seyahatimizi bir türlü Hayvanat Bahçesi’ne denk getirememiştik. En son 2014 yılında gelmişiz, aradan geçen üç yılda neler değişmiş bir görelim, hem de bu sefer Hayvanat Bahçesine de uğrarız diyerek bir program yaptık. Nihayet 2017 yılında Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ni göme şansımız oldu; yoksa talihsizliğimiz mi demeliydim?

Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne nasıl gidilir?

Gaziantep Hayvanat Bahçesi, Şahinbey ilçesi, Yamaçtepe Mahallesi’nde bulunan Burç Ormanı’nda yer alıyor. Gaziantep merkezden ya da kaldığınız otelden buraya belediye otobüsleriyle ulaşabiliyorsunuz. Merkezden Balıklı durağından kalkan belediye otobüsleri Hayvanat Bahçesine gidiyor, buradan ya da güzergahındaki herhangi bir duraktan otobüse binerek gelebilirsiniz.

Taksi ile gelmek isterseniz merkezden sadece 13 kilometre uzakta olan hayvanat bahçesine ulaşımınız 25 dakika sürecek, ödeyeceğiniz bedel ise 30 TL civarında olacaktır.

Eğer kendi aracınızla ya da kiraladığınız bir araçla ulaşmak isterseniz merkezden Atatürk Bulvarı’na girip devam ettiğinizde Üniversite Bulvarı’na girmiş olursunuz. Bu yolun sonunda da hayvanat bahçesinin girişi bulunuyor.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi nasıl bir yer?

Gaziantep Hayvanat Bahçesi gerçekten çok büyük bir alan üzerine kurulmuş. Burç Ormanı’nın içerisinde bulunan bahçe 1000 dönüm yer kaplıyor. 270 tür hayvan ve yaklaşık 7000 hayvanın barındığı bu alan Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi olma özelliğine de sahip. Aynı zamanda dünyadaki hayvanat bahçeleri arasında yeri de dördüncü sıradaymış.

Yaz günlerinde (Nisan-Eylül) 09:00 da açılıp 19:00 a kadar gezilebilirken, kış döneminde (Ekim-Mart) 08:00 da açılıyor ve saat 17:00 a kadar gezilebiliyor. Tek kişilik giriş ücreti ise siviller için 5 TL ve öğrenciler için 3 TL olarak belirlenmiş. Ortam oldukça yeşil ve bol ağaçlı, zaten ormanın içerisinde kurulduğundan başka türlüsü de düşünülemezdi.

Girişte bir uygulama oteli var, Gaziantep Üniversitesi Turizm Uygulama Oteli. Gaziantep de konaklama için tercih edilebilecek alternatiflerden biri olabilir. Ama doğal olarak siz de, herkes gibi merkezde konaklayıp Gaziantep’in lezzetlerini tatmak peşinde olabilirsiniz.

İçeriye girdiğinizde biraz ilerlerseniz, hemen girişte maymun evi bulunuyor, fakat kafes sistemi çok kötü. Tam bir hapishane havası var. Bu koşullarda hayvanların mahkum olarak sergilenmesini içimiz kaldırmıyor. Biraz daha ilerlediğimizde bir ayı ailesiyle karşılaşıyoruz. Bazı ağaçların etrafı elektrikli tellerle çevrilmiş sanırım ayılar tırmanmasın diye.

Vahşi hayvanlar, aslan, puma, leopar gibi hayvanlar 50-100 metrekarelik tamamen kapalı kafeslerde teşhir ediliyor. Yaban hayatındaki bölgeleri düşünüldüğünde ne kadar da küçük alanlar olduğunu anlayabilirsiniz. Gördüğüm her kafes için ayrı bir üzüntü duydum. Kafesler iç içe geçmiş çifte kafes şeklinde, yani sizin için oldukça güvenli. İçtekilerinin bir kısmı elektrikli tellerden oluşuyor.

Leoparlar o kadar muhteşem hayvanlar ki, o küçük bir kafeste bile onu göremeyebilirsiniz. Şansınız varsa biraz hareketlenebilir ve o zaman fark edebilirsiniz.

Biraz daha ilerlediğinizde deve kuşunu görebilirsiniz. Bu kadar büyük ve hızlı hayvanların bu dar alanda ne kadar acı çektiğini anlayabiliyorsunuz ve üzülüyorsunuz.

Hele flamingoları kafeste görmek inanılacak gibi değil, tam bir hapishane. Flamingoları bir çok kez doğal yaşam alanlarında görmüş ve fotoğraflamış biri olarak bu estetik ve zarif hayvanların kafes arkasındaki görüntülerinin çok acı verici olduğunu söyleyebilirim.

Gezerken önünüze ağaçların altında bir kafeterya çıkacak biraz soluklanmak için burada içecek bir şeyler bulabilirsiniz. Sanırım Türk Kahvesi içmeniz iyi bir seçim olacaktır. Develeri ve filleri görüp biraz daha dolaştıktan sonra gezinin en keyifli bölümü olan Safari Parka ulaşacaksınız.

Burası bir çok otçul hayvanın bir arada bulunduğu açık bir alan. Bence çok iyi düşünülmüş. Burası 200 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş. İçerisinde dolaşmanız için araçlar var. Buraya gelip beklerseniz belli bir sayıya ulaştığınızda aracı hareket ettiriyorlar. Fakat araçlar biraz kötü. Kocaman ve dizel motorla çalışıyor. Buradaki araçların çok daha ufak ve elektrikli motorlarla çalışıyor olması çok daha isabetli olurdu.

Safari Parkta bulunduğu söylenen hayvanlar Kızıl geyikler, Alageyikler, Benekli Geyikler, Ceylanlar, Karacalar, Dağ Keçileri, Tiftik Keçileri, Kamerun Koyunları, Maymunlar, Haflinger ve Midilli Atları, Kangurular, Tibet Öküzleri, Mandalar, Develer, Kangurular, Lamalar, Deve Kuşları, Tavus Kuşları. Toplam 25 farklı tür. Fakat bunların tamamının olmadığı düşünüyorum, burada en fazla 15 tür görebiliyorsunuz. Arabayla yaptığınız tur hızınıza göre 5-10 dakika kadar sürüyor. Bu kısacık tur bile çok keyif veriyor çünkü etrafınızda hayvanlar özgürce dolaşıyorlar.

Çıktıktan bir süre sonra yine irili ufaklı bir çok kafes görüyorsunuz. Lemur, Mirket, Tavuskuşu vb. bir çok hayvanı kafesler içerisinde görüyor ve ilerliyorsunuz, artık kafes içerisinde hayvan görmek istemiyor ve yolunuza devam ediyorsunuz.

Biraz ileride ise Hayvan Hastanesini tabelası olan bir yapı gözümüze ilişiyor. Burada hayvanları bakımları yapılıyor ve yaralanmaları tedavi ediliyor. Biz girdik; fakat içeriye girmek yasakmış, azar işitebilirsiniz. Kapıda herhangi bir uyarı bulunmadığını da belirteyim. İleride göreceğiniz büyük yapı ise kuş kafesi.

Kuş kafesinde kapalı alanda uçabildiği söylenen 90 kuş türü bulunuyor. Fakat içeriye girip gezdiğinizde bir çok türün kendi kapalı alanlarında tutulduğunu görüyor ve bir kere daha üzülüyorsunuz. Kuşlar plastik kapı ve pencerelerin arasında adeta sıkışmış gözüküyorlar. Singapur’da gördüğüm hayvanat bahçesi klasik bahçelere göre hayvanların daha özgür oldukları bir yerdi. Belki başka hayvanat bahçeleri incelenmeli ve düzeltme yapılmalı.

Hayvanat bahçesinde bir de akvaryum bölümü var; ama artık onu görmek istemedik.

Daha önce gezdiğimiz Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi‘ndeki hayvanların durumu bizi üzmüştü. Acaba başka yerlerde hayvanlar nasıl ortamlarda bulunuyor derken burayı gezmek istemiştik. Fakat buradaki hayvanların durumu da içler acısı ve maalesef Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nin bu hali hiç sevimli değil. Hayvanlar için kurulu bir hapishaneden farksız. Doğal ortamlarında zaten yaşayabilen hayvanların kafes içerisinde sergilenmesinin hiç bir anlamı yok. Eğer gerçekten bir şeyler yapmak isteniyorsa tüm alan Safari Park olarak yeniden düzenlenmeli ve burada barındırılamayacak hayvanları da başka bölgelere transfer etmeliler.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Gaziantep’e bir çok defa geldik, fakat seyahatimizi bir türlü Hayvanat Bahçesi’ne denk getirememiştik. En son 2014…

azgezmis.com

Yorumlar

  • Valencia Biopark ı gezme şansım oldu. Tek bir kafes görmeden doğal ortamında koşan sallanan sıçrayan hayvanların seyri o kadar keyifliydi ki. Kafes yerine genelde su kanalı yada cam kullanmışlardı . Hatta bazı saldırgan olmayan hayvanlar için özel bahçeler vardı direk girip dokunma mesafesinde sıfır engelle tanışabiliyorsunuz. Ömrümde görmediğim tüm hayvanları sadece görmedim tüm doğallığıyla doyumsuzca izledim . Neden bizde işin kolayına kaçılıyor. Giriş ücreti 5 tl ile güzel bir bahçe bakımı sürdürülemez. Biz bunun çok çok üzerinde bir para ödedik ama çıkarken sonuna kadar hakettiğini düşünüyorduk.

    • Ben tümden hayvanat bahçesine karşıyım. Ama en azından şu kafes zulmünden kurtarsalar şu hayvanları, değil mi?
      Katılımınız için teşekkürler.

Yorumunuz?