Byblos Lübnan’da Beyrut kentinin kuzeyinde yer alan sevimli bir antik Fenike liman şehri. Kuruluş tarihi tam olarak bilinmiyor ancak tarihinin 7000 yıl geriye kadar gittiği düşünülüyor. Şehir Byblos adını almadan önce Gubla ve daha sonrada Gebal ismi ile anılıyormuş. Şehre Byblos adını, Yunanlılar vermişler. Bu isim papirüs anlamında kullanılmış.
Byblos, Mısır’ın kontrolü altında iken (M.Ö. 3. ve 2. yüzyıllar arasında) tüm Fenike sahilinin dini ve ticari başkentiymiş. Bugünkü modern Latin Alfabesinin temeli Bibloslular tarafından oluşturulmuş. Fenikeliler zamanında önemli bir liman kenti olan Byblos’dan, bugün hala Lübnan için önem taşıyan sedir ağaçları bir çok ülkeye satılıp gemiler ile taşınmaktaymış. Sedir ağacı kağıt yapımında kullanılan en değerli ağaçlardan biri olduğundan o dönemde Fenike ticaretinde büyük bir rol oynamış. Ayrıca sedirler Mısır’daki piramitlerin yapımı için Mısır’a da bolca ihraç edilmiş.
Bugün şehir eski antik görüntüsünü kısmen koruyor denebilir. Girişinde bulunan antik sütunlu yoldan pek bir şey kalmamış olsa da Osmanlılar döneminde yapılmış olan arasta bugün hala Byblos Çarşısı olarak kullanılıyor. Her zamanki gibi bu çarşıda da yöreye ait bir sürü hediyelik eşya bulunuyor. Çarşının tabanı düzgün kesme taşlarla döşenmiş. Bu da çarşının eski havasını korumasına yardımcı oluyor. Dar sokaklar taştan örülmüş kemerli geçişlerle birbirine bağlanıyor. Çarşının sonunda kalenin ve Akdenize kadar uzanan antik şehrin bir kısmı hala ayakta duruyor.
Hırıstiyanlar ile Müslümanların birlikte yaşadığı Lübnan’da hem camilerin hemde kiliselerin dini görevlerini yerine getirmek isteyenler için kapıları daima açık. Bunlardan biri de antik şehrin yanıbaşında olan Crusader Kilisesi. Kilisede hala hrıstiyan düğünleri ve vaftiz yapılıyor. Lübnan’da sıkça görmeye alışacağınız gibi kilisenin yanıbaşında da ki camide de ezan okunuyor.
Byblos’dan geçerken 1-2 saatinizi ayırarak antik şehri gezebilirsiniz. Sonrasında güzel bir mola verip, tam bir Akdeniz şehrine yakışır güzellikteki restaurantlarında yemek yiyerek, dinlendikten sonra yola devam edeceğiniz küçük, sevimli bir ara durak.